Ο παιδίατρος απαντά στις ερωτήσεις σας!

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντά στις ερωτήσεις σας…

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 1,5 μηνών. Το παιδί κάνει έναν περίεργο θόρυβο σαν να πνίγεται και ο γιατρός μου είπε ότι έχει λαρυγγομαλακία. Κάθε φορά που τρώει μου κάνει παλινδρόμηση, μήπως ευθύνεται αυτό;”

Το παιδί σας έχει δύο διαφορετικά θέματα. Το πρώτο είναι η λαρυγγομαλακία. Αυτό σημαίνει οτι ο λαρυγγας του μωρού σε κάποιο σημείο είναι ακόμα μαλακός με αποτέλεσμα καθώς περνάει ο αέρας να δημιουργούνται παλμικές κινήσεις και να κάνει αυτό το θόρυβο.

Αυτό είναι ένα καλοήθες φαινόμενο που σε λίγους μήνες θα σταματήσει -το αργότερο μέχρι να χρονίσει το παιδί.

Το δεύτερο είναι οι αναγωγές που σας κάνει. Αυτό είναιι μια γαστροοισαφαγική παλινδρόμηση που σε γενικές γραμμές εμφανίζουν όλα τα νεογέννητα καθώς η βαλβίδα που υπάρχει μεταξύ οισοφάγου και στομάχου δεν κλείνει πολυ καλά και όταν το παιδί είναι πιο λαίμαργο ή δεν ρεύεται καλά η κινείται μπορεί να βγάζει λίγο γάλα. Σε περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση καλό είναι να κάνετε ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου- στομάχου για να διαπιστωθεί ο βαθμός του προβλήματος και να αντιμετωπιστεί.

Ερώτηση
“Η εργασία μου βρίσκεται μιάμιση ώρα από την πόλη που μένουμε. Κάθε Παρασκεύη και Κυριακή ταξιδέουμε απ’ την μια πόλη στην αλλη και απο σπίτι σε σπίτι. Η μικρή μου 16 μηνών προσαρμόστηκε με περισσότερη ευκολία απ τους γονείς της σε αυτην την αλλαγή. Την περασμένη Παρασκεύη ομώς κατα την επιστροφή μας έκανε εμετό στο αυτοκίνητο δύο φορές. Ο εμετός ειχε πολλες βλεννες. Δεν εχει ξανακάνει εμετό κατα τη διάρκεια ταξιδιόυ. Είχε φάει μιαμιση ώρα πριν το ταξίδι. Ούτε πυρετό ,ούτε διάρροια εκανε.Ηταν κάποια ιωσούλα (χωρις εντονη συμπτωματολογία) ή θα το κάνει σε καθε ταξίδι; Και κατι ακόμη: Πόση ώρα πρεπεί να περνάει μετα το γάλα για να κοιμηθεί το παιδί το βράδυ χωρις να βαρύνει;”

Το παιδί εχει δεχτεί καλά τα ταξίδια όπως συνήθως γίνεται με όλα τα παιδιά γιατί κατά τη διάρκεια των ταξιδιών ηρεμούν και νανουρίζονται.

Το ότι έκανε εμετό δεν σημαίνει ότι θα συνεχίσει. Το πιθανότερο είναι να πρόκειται για κάποια ίωση, αφού όπως λέτε έβγαλε και βλέννες.

Καλό θα ήταν όταν πρόκειται να ταξιδέψετε να έχουν περάσει 2 ώρες από την ωρα του φαγητού.

Όσο για τη δεύτερη ερώτησή σας, καλό είναι να περνάνε δύο ώρες για να κοιμηθει ώστε να έχει υποστεί η τροφή μια σχετική πέψη και να μην είναι βαρυ το στομάχι του.

Ερώτηση
“Πρόσφατα το μωρό μου έπαθε ωτίτιδα που το ταλαιπώρησε για καιρό, με αποτέλεσμα να θηλάζει πολύ λίγο για αρκετές ημέρες. Τώρα που έχει θεραπευτεί και έχει όρεξη, το γάλα μου έχει μειωθεί, προφανώς λόγω της κατάστασης. Τιμπορώ να κάνω για να μου αυξηθεί ξανά;”

Η καλή ψυχολογία είναι εκείνο που βοηθάει περισσότερο από ολα στην παραγωγή γάλακτος.

Όσον αφορά στη διατροφή σας φροντίστε να τρώτε ότι είναι ακριβο. Κρέας, φρούτα χόρτα. Ιδιαίτερα, προτιμήστε φρέσκο καροτόζουμο, χυμό πορτοκάλι, γάλα, αυγά και μπόλικο νερό.

Ερώτηση
“Η κορούλα μου είναι 3 χρόνων και εδώ και δύο μήνες ταλαιπωρείται από συνάχι και έντονο βήχα με φλέματα. Ακολούθησε φαρμακευτική αγωγή και θεραπεία με φυσιολογικό ορό για μια εβδομάδα, και στη συνέχεια με αποχρεμπτικό για 4 ημέρες. Το παιδί ωστόσο εξακολουθεί να βρίσκεται στην ίδια κατάσταση. Θα ήθελα τη γνώμη σας.”

Γενικά δεν φαίνεται να είναι πολύ σοβαρή κατάσταση, κι αυτό αφού δεν αναφέρετε να έχει κάνει πυρετό ή να εχει χρειαστεί να νοσηλευτεί με αναπνευστικά προβλήματα. Δεν αναφερετε αν πηγαίνει στον παιδικο σταθμό καθώς αυτό αυξάνει την πιθανότητα να κολλαει ιους και μικρόβια.

Ένα παιδί μέχρι 10 χρονών μπορεί να αρρωσταίνει μέχρι 10 φορές το χρόνο από σοβαρότερα η αλλα περιστατικα, χωρίς ανησυχια.

Να καθαρίζετε τακτικά και σχολαστικά τη μυτη του παιδιου, με φυσιολογικό ορο, και χορηγήστε του ροφήματα φυτικά, χαμαμηλι με μελι, γαλα με μελι, φασκόμηλο, πετιμέζι καθώς και ενισχυτικά του ανοσοποιητικου φρουτα, ακτινίδια, ταχινι και φυστικοβούτυρο.

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 35 ημερών και ο γιατρός μου είπε ότι έχει φύσημα 1/6 στην καρδιά. Έχω τρομοκρατηθεί!”

Πρέπει να ξέρετε ότι το 40% των Ελληνόπουλων έχουν καποιο φύσημα. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι και κάτι σοβαρό. Η διαβάθμιση του φυσήματος είναι από το 1 εως 6. Το 1 είναι πολύς μικρός και σημαίνει οτι ισα ισα που ακουγεται.

Δεν πρεπει να ανησυχειτε εφοσον δε μελανιάζει όταν τρώει ή οταν κλαίει και δεν κάνει άπνοιες.

Ο παιδιατρος θα το παρακολουθει και αν αισθανθει περαιτερω ελεγχος ενδεχομένως να χρειαστεί να κάνετε ένα τριπλεξ καρδιας, ένα καρδιογραφημα και μια επίσκεψη σε έναν παιδοκαρδιολογο.

Ερώτηση
“Έχω ένα γιο 6 χρόνων που έχει βρογχίτιδα, βρογχιολίτιδα και ήπιας μορφής άσθμα. Αρρωσταίνει πάρα πολύ συχνά και με ανησυχεί που παίρνει συνέχεια αντιβιώσεις. Τι να κάνω;”

Σε αυτή την ηλικία δεν είναι πιθανόν να έχει βροχιολίτιδα. Το πιαθανότερο είναι ότι πρόκειται για άσθμα. Σε πρώτη φαση καλό είναι να κάνετε μια σπειρομετρηση σε παιδοπνευμονολογο για να διαπιστώσουμε πόσος αερας μπαινει και πόσος βγαίνει στους πνευμονες του.

Με αυτή την εξέταση θα εξακριβωθεί αν είναι άσθμα και αν ναι σε τι βαθμό. Αν θα περάσει ή αν πρόκειται για χρόνιο πρόβλημα.

Μετά θα αποφασιστεί και η αγωγή, ειδικοτερα η προλητικη για αποφευγει επεισοδια ασθματικής κρίσης και τα βαρια φαρμακα κορτιζονη κτλ

Read More

And More