Ο παιδίατρος απαντά!

Τι μπορεί να φταίει που δεν τρώει; Σε ποια ηλικία εξετάζουμε για άσθμα; Επηρεάζει ο θυρεοειδής τη γονιμότητα; Πώς να πλένω τα παιχνίδια του; Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντά:

Έχω ενα αγορακι 11 μηνων με βαρος 9 κιλα και υψος 72 ποντους. Αυτο το μηνα δεν πηρε καθολου βαρος,εχω θεμα με το φαγητο δε θελει να φαει τίποτα, τον αφηνω να πεινασει αρκετα αλλα και παλι χωρις αποτελεσμα καταληγοντας παλι στο γαλα. Τι να κανω;

Σε γενικές γραμμές το βάρος και το ύψος του παιδιού σου είναι μέσα στα φυσιολογικά σωματομετρικά ακόμα και αν δεν αναφέρεις το βάρος και το ύψος γέννησης.

Το παιδί από ό,τι μας περιγράφεις δεν έχει ανορεξία διότι τελικά τρώει το γάλα του. Άρα έχει όρεξη απλώς δεν τρώει όλα όσα θα έπρεπε να τρώει ένα παιδί της ηλικίας του.

Αν εξαιρέσουμε το ενδεχόμενο της ουρολοίμωξης, μάλλον είναι καθαρά θέμα μαγειρικής.

Θα πρέπει να προσπαθήσεις να βρεις διάφορες συνταγές που θα προσαρμοστούν στη γεύση του παιδιού. Συνήθως σ αυτή την ηλικία βαριούνται τις σούπες ή τα αλεσμένα στο μπλέντερ τρόφιμα και αρχίζουν να προτιμούν πιο στέρεες τροφές.

Η μικρή μου ειναι 3 χρονων, και πρώτη φορα μου αρρώστησε όταν ήταν 20 μηνων. Απο την πρωτη φορα που μου εμφάνισε ακροαστικά η παιδίατρός της μου είπε να κανουμε μασκες. Συνήθως ακόμα και οταν δεν έχει ακροαστικα και έχει βηχα μου λεει να της κανω μασκες προοληπτικά. Να φοβαμαι οτι το παιδι μου στο μέλλον θα παρουσιάσει άσθμα; Η γιατρός μου ειπε οτι για ασθμα το ψάχνουμε μετα απο τα 6 χρονια. Ισχυει; Επίσης παιδια φιλων μου οταν κανουν ακροαστικα οι γιατροι τους δεν τους δινουν μασκες αλλα αντιβίωση…

Θα πρέπει να θυμάσαι ότι στις περιπτώσεις των αναπνευστικών προβλημάτων ιδιαίτερα, δεν έχουμε ασθένειες αλλά ασθενείς, που σημαίνει ότι κάθε περίπτωση εξατομικεύεται.

Σε γενικές γραμμές τα παιδιά που παρουσιάζουν τέτοιες ευαισθησίες έχουν το πρόβλημα με τις αυξομειωσεις μέχρι τα επτά χρόνια. Από εκείνη την ηλικία και μετά ή υποχωρούν ή το πρόβλημα γίνεται χρόνιο και μετατρέπεται σε άσθμα.

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση σήμερα ανάλογα με τα συμπτώματα που παρουσιάζει το παιδί την κάθε φορά θα πρέπει και η θεραπεία του να είναι διαφορετική.

Μην ακούς τις φιλενάδες σου, γιατί κάθε παιδί είναι διαφορετικό όπως και κάθε περίπτωση.

Μπορειτε να μου πειτε αν ο θυρεοειδής επηρεαζει στο να μεινει μια γυναικα εγκυος;

Κάθε φορά που υπάρχει Υπερθυρεοειδισμός ή υπόθυρεοειδισμός η γονιμότητα της γυναίκας ενδέχεται να επηρεάζεται. Γι’ αυτό και σε αυτές τις περιπτώσεις ψάχνουμε και ελέγχουμε το θυρεοειδή αδένα.

Πώς θα μπορεσουμε να διατηρήσουμε τα παιχνίδια μωρων (κάτω των 6 μηνων ) καθαρά; Να τα πλενουμε στο πλυντηριο; Να χρησιμοποιούμε οινοπνευμα;

Πάντα υπάρχει πρόβλημα με τα παιχνίδια των παδιών ειδικά στις ηλικίες που συνηθίζουν να τα βάζουν στο στόμα τους. Εφόσον τα παιχνίδια είναι μάλλινα και μπορούν να μπουν στο πλυντήριο καλό είναι να πλένονται με αυτόν τον τρόπο μια φορά την εβδομάδα.

Σε διαφορετική περίπτωση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οινόπνευμα χλώρινη ή τα ειδικά σπρέυ για απολύμανση.

Αν ένα μωράκι βγάλει γάλα από τη μύτη σημαινει οτι είναι λαιμαργο; Γιατι συμβαίνει αυτο; Είναι επικίνδυνο και πώς το αντιμετωπίζουμε;

Τα μωράκια δεν έχουν ακόμη την ικανότητα να συγχρονίσουν το στόμα, το ρινοφάρυγγα και τη μύτη τους. Άρα καμιά φορά όταν είναι πολύ λαίμαργα ή όταν κάνουν αναγωγή μπορει το γάλα να περάσει στη μυτούλα τους.

Συνήθως δεν είναι κάτι ανησυχητικό, είναι θέμα χρόνου να αποκτήσουν εμπείρια κατά τη διάρκεια της κατάποσης ή της αναγωγής.

Read More

And More