“Δεν θέλω να διαβάσω, μαμά, είναι καλοκαίρι!”

Διακοπές. Όπως έχεις εσύ ανάγκη από ξεκούραση, έχει και το παιδάκι σου. Κι αν σου περνάει από το μυαλό -για να μη χάσει το πρόγραμμά του, για να μην ξεχάσε όσα έμαθε την περασμένη σχολική χρονιά- να το πιέζεις να διαβάσει και κάτι που έχει σχέση με το σχολείο του, μάλλον δεν κάνεις καλά.

Η ψυχολόγος Ιφιγένεια Λαμπροπούλου σου εξηγεί ότι μέσα από το παιχνίδι, όχι μόνο δεν ξεχνάει αλλά πηγαίνει και ένα βήμα παρακάτω!

Η φετινή σχολική χρονιά έχει φτάσει στο τέλος της. Κλείνοντας η πλειοψηφία των γονιών με ρώτησαν τι βιβλία εκπαιδευτικά να αγοράσουν για τις διακοπές στο παιδί τους ώστε να κρατήσουν την επαφή τους με τις γνώσεις που έχουν ήδη κατακτήσει, αλλά και τι παραπάνω να δουλέψουν ώστε να είναι προετοιμασμένα για την νέα χρονιά γνωστικά.
Η απάντησή μου; “ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ!” …..η απάντησή τους; “Μα τρεις μήνες θα κάθεται;”…
Οι γονείς πιστεύουν ότι το παιχνίδι και μόνο δεν είναι εκπαιδευτικό εργαλείο. Και όμως! Μετά από μία χρονιά εννιά μηνών όπου ένα παιδί αφομοιώνει συνεχώς νέες γνώσεις, νέες πληροφορίες, νέες δεξιότητες, είναι απαραίτητο αυτούς τους μήνες των διακοπών να χαλαρώσει, να διασκεδάσει, να παίξει, να οργανώσει τον χρόνο του και να τον γεμίσει όπως εκείνο έχει ανάγκη.
Το καλοκαίρι είναι μία εποχή που οι γονείς είστε πιο χαλαροί και με περισσότερο ελεύθερο χρόνο πράγμα που σημαίνει ότι είναι παράλληλα και μια δύσκολη περίοδος για εσάς ώστε να κρατήσετε το παιδί απασχολημένο με έναν δημιουργικό και παραγωγικό τρόπο. Τα παιδιά έχουν πολύ ενέργεια και δεν ξέρουν πώς να την διοχετεύσουν. Δικός σας ρόλος πιστεύετε ότι είναι να οργανώσετε τον χρόνο του παιδιού σας με τέτοιο τρόπο ώστε και να ευχαριστηθούν τις διακοπές τους, αλλά και να κρατήσουν την επαφή τους με την γνώση.
Παιχνίδι=Μάθηση!
Όμως, το παιχνίδι ΕΙΝΑΙ ένας παραγωγικός τρόπος μέσα από τον οποίο το κάθε παιδί μαθαίνει, χρησιμοποιεί στην πράξη ότι έμαθε όλη την χρονιά στο σχολείο, πηγαίνει τις γνώσεις του ένα βήμα παραπάνω και πάνω από όλα ξεκουράζει το μυαλό του ώστε να το προετοιμάσει για την νέα σχολική χρονιά.
Τι μπορείτε να κάνετε…
Αυτό δεν σημαίνει ότι θα το αφήσετε τελείως ελεύθερο να κάνει ό,τι θέλει. Μπορείτε όμως αντί να το καθηλώσετε σε μία καρέκλα με ένα σωρό βιβλία ασκήσεων, να του παρέχετε εκπαιδευτικά παιχνίδια που διαπραγματεύονται γνώσεις που ήδη δούλεψε στο σχολείο αλλά και νέες γνώσεις που θα του φανούν χρήσιμες και θα τις συναντήσει την νέα τάξη.
ΜΗΝ ΥΠΟΤΙΜΑΤΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΑΝΤΩΣ ΤΥΠΟΥ. Ελεύθερο, ομαδικό, συμβολικό, εκπαιδευτικό, κάθε του πτυχή διδάσκει το παιδί κάτι νέο και σίγουρα επιτυγχάνει την παράλληλη ανάπτυξη νου και σώματος.
Αφήστε το παιδί σας λοιπόν να παίξει και προπάντων, παίξτε και εσείς μαζί του!

Read More

And More