Πίσω στην κορυφή της σελίδας
15.05.2014 | 17:45

Όλα όσα χρειάζεται το μωρό σας είναι Αγάπη, Ύπνος & Παιχνίδι!

Όλα όσα χρειάζεται το μωρό σας είναι Αγάπη, Ύπνος & Παιχνίδι!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Υπάρχουν εκατομμύρια τρόποι αγάπης και κάθε γονιός έχει τον δικό του, μοναδικό τρόπο να δείξει την αγάπη του στο μωρό του. Ένα πράγμα όμως είναι σίγουρο: αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία για τα μωράκια σας, σε αυτά τα χρόνια της ανάπτυξής τους είναι η Αγάπη, ο Ύπνος και το Παιχνίδι.

Τα Pampers, κατανοώντας τη σύγχυση που μπορεί να αντιμετωπίζουν οι σύγχρονοι γονείς, όταν κατακλύζονται από μια πληθώρα πληροφοριών, πραγματοποίησαν μια πανευρωπαϊκή έρευνα, με θέμα την Αγάπη, τον Ύπνο και το Παιχνίδι και με στόχο να αποκαλύψουν τις πραγματικές ανάγκες των μωρών. Η συγκεκριμένη έρευνα καταδεικνύει πως αυτοί οι τρεις παράγοντες συσχετίζονται και συμβάλλουν καταλυτικά στην υγιή και χαρούμενη ανάπτυξη των μωρών.
Ακολουθούν τα αποτελέσματα της έρευνας:

Ύπνος
Κάθε γονιός αναγνωρίζει την σημαντικότητα του ύπνου στην ανάπτυξη των μωρών τους. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, τα μωρά επεξεργάζονται όλες τις πληροφορίες που αφομοίωσαν κατά τη διάρκεια της ημέρας, ως μέρος της διαδικασίας μάθησης τους. Μάλιστα, ο εγκέφαλός τους είναι πολύ ενεργός κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Τα θετικά νέα που αποκαλύπτει η έρευνα των Pampers είναι πως τα μωρά στη δυτική Ευρώπη τα πάνε πολύ καλά με τον ύπνο, καθώς τα ¾ των μωρών (75%) συνηθίζουν να κοιμούνται καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας.
Οι γονείς στην Ευρώπη ακολουθούν μια ρουτίνα στον ύπνο που βοηθά τα μωρά τους να κοιμηθούν καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας:
Η έρευνα αναφέρει πως τα μωρά που πηγαίνουν για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ και στο δικό τους δωμάτιο, είναι αυτά που απολαμβάνουν καλύτερα τον ύπνο τους.
Κάποιες χώρες ηγούνται της παραπάνω προσέγγισης, ανατρέποντας τον εντυπωσιακό μέσο όρο στην Ευρώπη (75%) με ποσοστά που ξεπερνούν το 80%. Για παράδειγμα, το 86% των Βέλγων, το 81% των Γερμανών και το 84% των Ολλανδών γονιών διαπρέπουν στην τέχνη του να βάζουν τα μωρά τους για ύπνο, ενώ παράλληλα είναι εντυπωσιακό πως το 60% των γονιών στη Γαλλία υποστηρίζουν πως τα μωρά τους πάντα κοιμούνται καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Αυτές άλλωστε είναι και οι χώρες που δίνουν τη μεγαλύτερη έμφαση στο να βάζουν τα μωρά τους για ύπνο στο δωμάτιό τους, την ίδια ώρα κάθε νύχτα.

Καλά εκπαιδευμένα ή απλά τυχερά;

Αν το μωρό σας δυσκολεύεται να κοιμηθεί καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας, μην ανησυχείτε, καθώς η εξάσκηση πραγματικά μπορεί να αποδώσει. Η έρευνα των Pampers δείχνει πως οι πλειοψηφία των γονιών (72%) πιστεύει πως οι συνήθειες ύπνου των μωρών τους οφείλονται σε τυχαία γεγονότα.
Τα καλά νέα είναι πως αυτά τα δυο δεν σχετίζονται καθόλου και πως οι γονείς πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως μπορούν να βοηθήσουν τα μωρά τους να μάθουν πώς να κοιμούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας, ακολουθώντας κάποιες βασικές αρχές.

Η Dr. Luci Wiggs σχολίασε σχετικά με τα ευρήματα της έρευνας: « Αυτό που οι περισσότεροι γονείς δεν συνειδητοποιούν είναι πως ο ύπνος, όπως και κάθε άλλη ικανότητα στη ζωή του μωρού, μπορεί να διδαχθεί. Είναι μάλλον απίθανο το μωρό σας να μάθει να κοιμάται από μόνο του, εάν δεν του προσφέρετε τη βοήθειά σας. Όπως και σε κάθε άλλη συμπεριφορά, οι γονείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν στρατηγικές για να βοηθήσουν το μωρό τους να μάθουν τις απαραίτητες δεξιότητες για το πώς να κοιμούνται σωστά. Η συγκεκριμένη έρευνα παρουσιάζει με πολύ θετικό τρόπο τις συνήθειες ύπνου των μωρών στην Ευρώπη και αυτό δεν αποτελεί καμία έκπληξη, καθώς οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι γονείς είναι αποτελεσματικές. Προφανώς, ο κάθε γονιός έχει τον δικό του τρόπο χειρισμού των πραγμάτων, αλλά το να επαναλαμβάνει τα ίδια πράγματα, όπως για παράδειγμα να διατηρεί μια συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα που βάζει το μωρό του για ύπνο, συμβάλει, ώστε το μωρό να μάθει να αναγνωρίζει την ώρα που πρέπει να κοιμηθεί. Παρομοίως, τα μωρά θα πρέπει να συνηθίσουν να κοιμούνται στο δικό τους δωμάτιο, πράγμα που τους επιτρέπει να αναπτύξουν αξιόλογες αυτόβουλες τεχνικές, που θα τα βοηθήσουν να κοιμηθούν ξανά, χωρίς να χρειάζονται την παρέμβαση των γονιών τους, σε περίπτωση που ξυπνήσουν κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ακόμη, διασφαλίζοντας οι γονείς πως το μωρό τους παραμένει στεγνό κατά τη διάρκεια της νύχτας, αποτελεί έναν επιπλέον τρόπο, ώστε να διασφαλιστεί ο αδιάλειπτος ύπνος τους. Ένας απλός τρόπος για να επιτευχθεί αυτό, είναι η χρήση πάνας υψηλής απορροφητικότητας».

Όταν λοιπόν το μωρό σας έχει καλό και αδιάλειπτο βραδινό ύπνο, είναι σίγουρο πως θα ξυπνάει κάθε μέρα με πολύ καλή διάθεση! Για το λόγο αυτό τα νέα Pampers Baby – Dry, με πυρήνα που κλειδώνει την υγρασία καλύτερα από τις κοινές πάνες, κρατάει το μωράκι σας έως και 2 φορές πιο στεγνό για όλη τη νύχτα, προσφέροντάς του την άνεση που χρειάζεται!

Παιχνίδι
Οι κανόνες του παιχνιδιού!

Υπάρχουν εκατομμύρια τρόποι παιχνιδιού με το παιδί σας. Στην Ευρώπη έχουμε σίγουρα διακριθεί στο παιχνίδι, καθώς σχεδόν όλοι οι γονείς αναγνωρίζουν τα οφέλη του παιχνιδιού με το παιδί τους (96%) και σχεδόν οι μισοί (44%) περνούν περισσότερα από 90 λεπτά παιχνιδιού και διασκέδασης κάθε μέρα με τα μωρά τους.
Σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι παίζει το γεγονός πως οι γονείς αντιλαμβάνονται τη σημασία που έχει για την ανάπτυξη των παιδιών τους. Από τους ερωτηθέντες, το 62% αναγνωρίζουν το παιχνίδι ως ένα ουσιαστικό μέρος της μαθησιακής διαδικασίας, ενώ οι Γερμανοί διακρίνονται για τη σημασία που δίνουν στη χρονική διάρκεια του παιχνιδιού. Από την άλλη πλευρά, το 38% των γονιών στην Ελλάδα ανατρέπουν τα δεδομένα, δηλώνοντας ως βασικό λόγο παιχνιδιού με τα μωρά τους τη διασκέδαση.
Στο ερώτημα, ποιος αποτελεί τον αγαπημένο σύντροφο των μωρών για παιχνίδι αναδείχθηκαν με 41% οι μαμάδες!

Οι γονείς πιστεύουν πως ο αυθορμητισμός είναι ο καλύτερος

Όταν μιλάμε για σωστούς τρόπους παιχνιδιού με τα μωρά μας, το 76% των γονιών υποστηρίζει το αυθόρμητο παιχνίδι, ως μια πιο ευέλικτη προσέγγιση, συγκριτικά με το 15% που προτιμάει να ακολουθεί μια καθημερινότητα με συγκεκριμένο χρόνο για παιχνίδι. Οι χώρες που ακολουθούν τον προγραμματισμό από τον αυθορμητισμό είναι η Γερμανία (27%) και η Ολλανδία (20%), ενώ η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ελλάδα και η Σουηδία απορρίπτουν τελείως την τακτική ρουτίνα.

Η νοσταλγία για «αυθεντικό» παιχνίδι
Παρουσιάζεται μια έντονη νοσταλγία για πιο παραδοσιακούς τρόπου παιχνιδιού, καθώς σχεδόν όλοι οι γονείς (86%) συμφωνούν πως τα μωρά τους ακόμη και σήμερα προτιμούν πιο παραδοσιακές μεθόδους παιχνιδιού. Επιπλέον, το 64% αισθάνεται πως τα μοντέρνα παιχνίδια περιορίζουν την φαντασία των μωρών τους.
Παράλληλα, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν επίσης πως τα μωρά (88%) αξιοποιούν ακόμη περισσότερο τη φαντασία τους παίζοντας χωρίς παιχνίδια.


Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10