Η παχυσαρκία θέτει το παιδί σου σε κίνδυνο

Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε μιλήσει για την παιδική παχυσαρκία και είχαμε εξηγήσει που οφείλεται, τι πρέπει να προσέξεις και πως θα υπολογίσεις τον δείκτη μάζας σώματος του παιδιού για να καταλάβεις αν υπάρχει πρόβλημα ή όχι.
Σήμερα θα αναφερθούμε στις σοβαρές επιπτώσεις που προκαλεί στην υγεία του παιδιού αλλά και στην ψυχολογία του. Ο διατροφολόγος Νίκος Κριαράς σου εξηγεί τα προβλήματα που προκαλεί η παχυσαρκία…
Σύμφωνα με τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την παιδική παχυσαρκία, σε ποσοστό 31.9% τα παιδιά ηλικίας 2 ετών έως 19 ετών είναι υπέρβαρα και σε ποσοστό 16.3% είναι παχύσαρκα.
Σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του παιδιού…
Τα παχύσαρκα παιδιά, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο νοσημάτων ως προς την υγεία τους και τώρα αλλά και μελλοντικά στην ανάπτυξη τους. Το νόσημα με την μεγαλύτερη εμφάνιση, είναι ο διαβήτης 2, έπειτα οι καρδιαγγειακές παθήσεις.
Στις καρδιαγγειακές νόσους, περιλαμβάνεται η αθηροσκλήρυνση και η αυξημένη αρτηριακή πίεση.
Στις μελλοντικές επιπτώσεις της παιδικής παχυσαρκίας, εμφανίζεται μειωμένη αντοχή του ανοσοποιητικού συστήματος, με αρνητικό αποτέλεσμα το να προσβάλλεται ο οργανισμός πιο συχνά από λοιμώξεις / ιώσεις.
Επόμενα προβλήματα υγείας, τα οποία εμφανίζονται αλλά σε μικρότερο βαθμό είναι η φλεγμονή του ήπατος-ηπατική στεάτωση, η υπνική άπνοια, η νεφρική δυσλειτουργία, η ανάπτυξη πολυκυστικών ωοθηκών (στις κοπέλες), μυικοί και οστικοί πόνοι.
Επιπτώσεις στη ψυχολογία του παιδιού
Η ψυχολογία των υπέρβαρων και των παχύσαρκων παιδιών, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το αίσθημα χαμηλής αυτο-εκτίμησης και θέλησης για κοικωνική δικτύωση. Οι δύο αυτές αιτίες, εμφανίζουν διάφορα σύνοδα προβλήματα, όπως είναι η μειωμένη απόδοση στη πορεία του σχολείου, στις αθλοπαιδειές και στην πνευματική / νοητική ανάπτυξη.
Τα συγκεκριμένα προβλήματα, στηρίζονται σε δύο άξονες:
Ο πρώτος άξονας, αναφέρεται στην υψηλή κατανάλωση λίπους και στην υψηλή αποθήκευση του στον οργανισμό.
Ο δεύτερος άξονας, αναφέρεται στην αποστροφή του ατόμου λόγω επιθυμίας.
Πιο αναλυτικά…
Στο πρώτο άξονα, η υψηλή κατανάλωση λίπους, δεν προσφέρει την κάλυψη των αναγκών στους απαραίτητους νευροδιαβιβαστές, οι οποίοι ρυθμίζουν την ψυχολογία και την νοητική ανάπτυξη. Επίσης, η υψηλή αποθήκευση λίπους εμφανίζει δυσκολία στην ορθή αιμάτωση του εγκεφάλου του ατόμου με αποτέλεσμα την εμφάνιση νωχελικότητας και νωθρότητας.
Τέλος, στον δεύτερο άξονα, η εκ πεποιθήσεως άρνηση, εντοπίζεται στο γεγονός ότι το άτομο επικεντρώνεται περισσότερο στο τι θα καταναλώσει και το πόσο συχνά και όχι στο τι εργασίες να κάνει. Θεωρεί ότι όλα περιστρέφονται γύρω από τη τροφή και την έχει συνδέσει άρρηκτα με οποιαδήποτε εργασία ή κοινωνική συνάθροιση.

Read More

And More