Τι κάνουμε όταν τα πόδια του μωρού είναι στραβά;

Μήπως έχει παρατηρήσει ότι τα πόδια του μικρού σου είναι στραβά; Δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι γιατί υπάρχει λύση!

Σύμφωνα με τον παιδίατρο Σπύρο Μαζάνη το παιδί σου έχει ραιβουποποδία. Τι είναι όμως αυτό; Aντιμετωπίζεται χωρίς χειρουργείο; Μάθε τα πάντα και αντιμετώπισέ το…

Πάρα πολύ συχνά τα μωρά όταν γεννιούνται έχουν το ένα ή και τα δύο ποδαράκια τους στραβά και είναι κάτι που ανησυχεί τις μανούλες. Όλα όμως είναι αντιμετωπίσιμα με τον άλφα ή βήτα τρόπο.
Τι είναι η ραιβουποποδία;
Η πιο συχνή πάθηση που στραβώνουν τα πόδια ονομάζεται ραιβουποποδία. Η ραιβοποδία είναι μια κοινή παραμόρφωση του παιδιού κατά την οποία το προσβεβλημένο πόδι είναι γυρισμένο προς τα μέσα και κάτω. Η συχνότητά της είναι 1 στις 1000 ζωντανές γεννήσεις και αποτελεί την πιο συχνή εκ γενετής παραμόρφωση του μυοσκελιτικού συστήματος των μωρών.
Εμφανίζεται στα αγόρια ή στα κορίτσια;
Εμφανίζεται πιο συχνά στα αγόρια και συνήθως αφορά και στα δύο πόδια του μωρού σε ποσοστό 50%. Στην μεγάλη της πλειοψηφία η ραιβουποποδία είναι ιδιοπαθούς αιτιολογίας, δηλαδή δεν ανευρίσκεται κάποιο αίτιο που την παρουσίασε. Μπορεί όμως να σχετίζεται με άλλες παθήσεις όπως είναι η αρθρογρύπωση, η δισχιδής ράχη ή και άλλα σύνδρομα σε ένα ποσοστό πάνω από 20%.
Θεραπεία χωρίς χειρουργείο!
Μέχρι σήμερα η θεραπεία της ραιβουποποδίας αντιμετωπιζόταν με χειρουργικό τρόπο. Σήμερα όμως υπάρχει η μέθοδος ponseti η οποία είναι μία μέθοδος που διορθώνεται πλήρως η παραμόρφωση χωρίς να χρειάζεται χειρουργείο, ούτε αναισθησία του μωρού και χωρίς επιπλοκές μιας χειρουργικής επέμβασης.
Πως γίνεται η θεραπεία και τι προσφέρει;
Η μέθοδος γίνεται με γύψους και κηδεμόνα απαγωγής των ποδιών. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι τα πόδια των παιδιών που έχουν αντιμετωπιστεί με την μέθοδο αυτή είναι δυνατά, λειτουργικά και ανώδυνα εφ’ όρου ζωής.
Τα παιδιά αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά και μπορούν να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε δραστηριότητα. Η μέθοδος αυτή η μη χειρουργική αποτελεί σήμερα παγκοσμίως την μέθοδο εκλογής για την αντιμετώπιση της ραιβουποποδίας ώστε να αποφεύγετε εντελώς η χειρουργική μέθοδος.

Read More

And More