Ψείρες: μπορείς να τις εμποδίσεις;

Οι ψείρες είναι ένα ενοχλητικό παράσιτο, ο “εφιάλτης” κάθε γονιού που το παιδί του πάει στο σχολείο. Αν και δεν είναι εύκολο να τις προλάβεις, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις! Δες τι!

Οι ψείρες είναι εξαιρετικά μεταδοτικές και δεν έχουν να κάνουν με το πόσο καθαρό ή όχι είναι το παιδικό κεφάλι. Δεν μεταδίδονται όμως μόνο από κεφάλι σε κεφάλι αλλά και από αντικείμενα όπως κοκκαλάκια, σκουφιά, ρούχα κ.λπ. Τι μπορείς, λοιπόν, να κάνεις για να μειώσεις το ενδεχόμενο να προσβληθεί ή να ξανακολλήσει το παιδί σου ψείρες;

1. Φρόντισε να έχεις τακτική επαφή με το σχολείο του παιδιού ώστε να ενημερώνεσαι για την εμφάνιση του παρασίτου. Επίσης, εάν το παιδί σου πιάσει ψείρες φρόντισε να ενημερώσεις τον εκπαιδευτικό προκειμένου να ενημερωθούν και οι υπόλοιποι γονείς. Οι ψείρες δεν είναι ταμπού ούτε υποδεικνύουν ότι το παιδί σου έχει ελλιπή καθαριότητα! Οι ψείρες δεν κάνουν διαλογή ανάλογα με την καθαριότητα των παιδιών.

2. Εξήγησε στο παιδί σου γιατί δεν θα πρέπει να μοιράζεται με κανέναν για ένα διάστημα τα αντικείμενά του και κυρίως τα κορίτσια κοκκαλάκια, κορδέλες, χτένες, σκουφιά, ρούχα και γενικά τα προσωπικά τους αντικείμενα.

3. Από τη στιγμή που θα αντιληφθείς ότι υπάρχει κρούσμα με ψείρες στο σχολείο του παιδιού, εξέταζε το κεφάλι του κάθε 2-3 μέρες ώστε να προλάβεις τη μόλυνση στην αρχή της.

4.Εξήγησε στο παιδί γιατί θα πρέπει να αποφεύγει να ακουμπάει το κεφάλι του στο κεφάλι άλλων παιδιών ενώ παίζει, στο σχολείο, στο παιδικό πάρτι ή αλλού για λίγο καιρό.

5. Πλένε τα ρούχα, τα σεντόνια, τις πετσέτες της οικογένειας σε πρόγραμμα με ζεστό νερό εάν εμφανιστεί κρούσμα με ψείρες στην τάξη του. Άλλαζε καθημερινά τα ρούχα του παιδιού.

Read More

And More