Πίσω στην κορυφή της σελίδας
18.06.2012 | 02:57

Πώς να αντιμετωπίσεις την υπογονιμότητα...

Πώς να αντιμετωπίσεις την υπογονιμότητα...
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στην κοινή ζωή ενός ζευγαριού είναι η προσπάθεια για την απόκτηση ενός παιδιού. Τι γίνεται όμως όταν η προσπάθεια του ζευγαριού για επίτευξη της εγκυμοσύνης καθυστερεί ή δεν φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα; Η καλύτερη κίνηση σε αυτή την περίπτωση είναι να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό σε θέματα γονιμότητας, ώστε να σας λύσει πιθανές απορίες και να σας δώσει έγκυρες συμβουλές.

 
Η ΡΕΑ Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική δημιούργησε την πλέον σύγχρονη και άρτια εξοπλισμένη Μονάδα Γονιμότητας – Εξωσωματικής Γονιμοποίησης με στόχο τη διάγνωση και αντιμετώπιση της υπογονιμότητας.
 
Η Μονάδα Γονιμότητας ΡΕΑ, διαθέτει εξοπλισμό προηγμένης τεχνολογίας ακολουθώντας τις πιο υψηλές διεθνείς προδιαγραφές. Επίσης, είναι πλήρως επανδρωμένη στον Κλινικό και Εργαστηριακό Τομέα δημιουργώντας παράλληλα ένα Πρότυπο Εργαστήριο Εμβρυολογίας και ένα Ειδικό Εργαστήριο Σπέρματος.

 
Η Μονάδα είναι στελεχωμένη με εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και κλινικούς εμβρυολόγους, με αποτέλεσμα να παρέχεται όλο το φάσμα των τεχνικών για την αντιμετώπιση προβλημάτων υπογονιμότητας (από μία απλή σπερματέγχυση ή μία απλή εξωσωματική έως και ειδικές τεχνικές προεμφυτευτικού ελέγχου).
 
Η παροχή υψηλού επιπέδου ιατρικών υπηρεσιών σε ένα πρότυπο περιβάλλον αποτελεί για όλο το προσωπικό της Μονάδας αυτονόητη δέσμευση και αποστολή.

Στη ΡΕΑ δημιουργήθηκε το εργαστήριο του τμήματος γονιμότητας με βάση τα αυστηρότερα ποιοτικά πρότυπα και είναι εξοπλισμένο με ό, τι νεότερο υπάρχει σε επίπεδο εργαστηριακού εξοπλισμού. Έτσι εξασφαλίζεται για κάθε περιστατικό η μέγιστη πιθανότητα επιτυχίας, παρέχοντας τα παρακάτω:
 
Ασφάλεια:
 
- Η Μονάδα Γονιμότητας της ΡΕΑ, λειτουργεί στην πλέον σύγχρονη Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική της Ελλάδας, εξασφαλίζοντας όλη την υποστήριξη και ασφάλεια που μπορεί να παρέχει ένα μεγάλο μαιευτήριο.
 
- Διαθέτει δύο σύγχρονες αίθουσες χειρουργείων, με μηχανήματα τεχνολογίας αιχμής και πλήρη ιατρικό εξοπλισμό ανταποκρινόμενο σε κάθε περιστατικό.
 
Σύγχρονες Υποδομές:
 
- Στο εργαστήριο της Μονάδας Γονιμότητας ΡΕΑ χρησιμοποιούνται ειδικά φίλτρα, που διατηρούν το χώρο σε υψηλότερη πίεση από τους γειτονικούς του, εξασφαλίζοντας έτσι καθαρότητα επιπέδου ‘C’ (προδιαγραφές clean room σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ).
 
- Όλες οι παράμετροι λειτουργίας (θερμοκρασία, υγρασία), καθώς και η καλή λειτουργία όλων των μηχανημάτων (επωαστών, ψυγείων) ελέγχονται συνεχώς με αυτόνομο σύστημα που ειδοποιεί σε περίπτωση δυσλειτουργίας.
 
- Υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος με αρνητική πίεση για τη γενετική ανάλυση των βλαστομεριδίων, που προέρχονται από βιοψία εμβρύου, ώστε η διαδικασία να γίνεται χωρίς να επηρεάζονται οι συνθήκες καλλιέργειας στο εμβρυολογικό εργαστήριο.
 
Σύγχρονες τεχνικές:

Στο εργαστήριο της Μονάδας Γονιμότητας ΡΕΑ εφαρμόζονται οι πλέον σύγχρονες και πρωτοποριακές τεχνικές.
 
- Η τεχνική της επιλογής των σπερματοζωαρίων με μορφολογικά κριτήρια σε μεγάλη μεγέθυνση (IMSI), η οποία χρησιμοποιείται κατά την εφαρμογή της μικρογονιμοποίησης (ICSI). Με αυτή την τεχνική επιτυγχάνεται η καλύτερη επιλογή των σπερματοζωαρίων κι έτσι βελτιώνονται τα ποσοστά εμφύτευσης και εγκυμοσύνης και μειώνεται ο κίνδυνος αποβολών.
 
- Η τεχνική της Time Lapse παρακολούθησης μέσω συστήματος κάμερας-μικροσκοπίου. Με αυτό τον τρόπο γίνεται η παρακολούθηση των εμβρύων κατά συνεχή τρόπο καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας, επιτρέποντας έτσι τη βέλτιστη επιλογή των εμβρύων που θα τοποθετηθούν στη μήτρα.
 
- Η καλλιέργεια των εμβρύων έως το στάδιο της βλαστοκύστης, δηλαδή η καλλιέργεια έως την 5η ή 6η ημέρα, είναι μια τεχνική που μπορεί υπό προϋποθέσεις να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας.
 
- Το σύστημα laser χαμηλής ισχύος, που χρησιμοποιείται στη διαδικασία της βιοψίας εμβρύου για προεμφυτευτική διάγνωση και επιλογή (PGD κ PGS) και στην υποβοηθούμενη εκκόλαψη (assisted hatching). Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος πρόκλησης βλάβης στο έμβρυο κατά τη διαδικασία της βιοψίας και διευκολύνεται η εμφύτευση στο ενδομήτριο.
 
- Τέλος, η τεχνική της υαλοποίησης (vitrification), που χρησιμοποιεί την κρυοσυντήρηση των εμβρύων, με ποσοστά επιτυχίας σε κύκλο απόψυξης που προσεγγίζουν αυτά του “φρέσκου” κύκλου.
Η ίδια τεχνική εφαρμόζεται και στην κρυοσυντήρηση των ωαρίων, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Έτσι, το μέχρι τώρα άπιαστο για τις γυναίκες όνειρο της διατήρησης της γονιμότητας, σε προχωρημένη αναπαραγωγικά ηλικία, μπορεί να γίνει εφικτό.
 


 
ΠΟΤΕ ΕΝΑ ΖΕΥΓΑΡΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΒΟΗΘΕΙΑ

Όταν ένα ζευγάρι, το οποίο δεν έχει κάποιο εμφανές πρόβλημα και δεν έχει ιστορικό με το γεννητικό του σύστημα, έρχεται σε ελεύθερη σεξουαλική επαφή για περισσότερο από 1 χρόνο και δεν έχει επιτευχθεί εγκυμοσύνη, τότε πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιο ειδικό.
 
Νωρίτερα από το προαναφερθέν χρονικό διάστημα ή ακόμα και πριν την έναρξη της προσπάθειας θα πρέπει να απευθύνονται περιπτώσεις ζευγαριών που έχουν κάποιες ενδείξεις ότι πιθανώς υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
 
Ενδείξεις για τις γυναίκες είναι οι εξής:
 
- Ιστορικό φλεγμονών ή επεμβάσεων στο γεννητικό σύστημα (ενδομητρίτιδα, σαλπιγγίτιδα, αφαίρεση σαλπίγγων, αφαίρεση κύστεων στις ωοθήκες, ενδομητρίωση κ.α.)
 
- Διαταραχές στον κύκλο (αραιομηννόροια, μητρορραγίες, ανωορρηκτικοί κύκλοι)
 
- Ιστορικό αποβολών
 
- Ηλικία
 
Ενδείξεις για τους άντρες είναι οι εξής:
 
- Προβλήματα σπέρματος
 
- Διαταραχές στύσεις
 
- Αζωοσπερμία
 
Στη ΡΕΑ Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική, πριν τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, οι γιατροί της Μονάδας Γονιμότητας μπορεί να συστήσουν μια σειρά από πιο απλές θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, έτσι ώστε να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια πριν την εξωσωματική.
Συγκεκριμένα την πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας και την ενδομήτριο σπερματέγχυση.
Και οι δύο παραπάνω τεχνικές έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι ελάχιστα παρεμβατικές και έχουν μικρότερο κόστος, ωστόσο έχουν χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας σε σχέση με την εξωσωματική γονιμοποίηση, ενώ δε μπορούν να εφαρμοστούν σε γυναίκες με αποφραγμένες σάλπιγγες ή σε σοβαρά προβλήματα ανδρικού παράγοντα (πολύ χαμηλός αριθμός ή κινητικότητα σπερματοζωαρίων).
 
Σε περίπτωση που δεν επιτύχει η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ή σε περιπτώσεις όπου οι πιο απλές μέθοδοι δε μπορούν να βοηθήσουν εφαρμόζεται η μέθοδος της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Η μέθοδος της εξωσωματικής περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα τεχνικών, που σκοπό έχουν να βοηθήσουν τα υπογόνιμα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά.

Συγκεκριμένα περιλαμβάνει τη διαδικασία της ωοληψίας, της in vitro γονιμοποίησης και της εμβρυομεταφοράς.

Οι εξελίξεις στις τεχνικές που εφαρμόζονται στο εργαστήριο αλλά και στα θεραπευτικά σχήματα έχουν σαν αποτέλεσμα τη διαρκή αύξηση των ποσοστών επιτυχίας, που σε περιπτώσεις με καλή πρόγνωση μπορεί να ξεπεράσουν το 50% ανά προσπάθεια.
 
Μετά από 35 χρόνια εφαρμογής, η εξωσωματική γονιμοποίηση έχει αποδειχτεί ότι είναι μια αποτελεσματική και ασφαλής μέθοδος, τόσο για τη γυναίκα όσο και για το παιδί.

Η Μονάδα Γονιμότητας ΡΕΑ επίσης παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε όλα τα υπογόνιμα ζευγάρια. Η υποστηρικτική συμβουλευτική έχει σαν στόχο να παρέχει συναισθηματική και ψυχολογική υποστήριξη στα υπογόνιμα ζευγάρια, σε περιόδους έντονου στρες, όπως μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια εγκυμοσύνης.
Το ζευγάρι που θα αποφασίσει να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα εξωσωματικής γονιμοποίησης θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν ότι βασικός παράγοντας επιτυχίας είναι πέρα από τη επιλογή του εξειδικευμένου γιατρού και η σωστή επιλογή του κέντρου όπου θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία.
Η εξατομικευμένη αντιμετώπιση κάθε περιστατικού και η επιστημονικώς τεκμηριωμένη προσέγγιση κάθε ζευγαριού είναι οι βασικές αξίες στη Μονάδα Γονιμότητας της ΡΕΑ. 

ΡΕΑ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ
Λ. Συγγρού 383, Π. Φάληρο
Τηλ. 210 9495000
Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου

LATEST NEWS

Τελευταία ενημέρωση: 0:02

Top 10