Μπορεί η γέννηση ενός παιδιού να σώσει μια σχέση;

Στις μέρες μας είναι πολλά τα ζευγάρια που σκέφτονται να κάνουν ένα παιδί γιατί πιστεύουν ότι αυτό… θα καλυτερεύσει την σχέση τους. Δυστυχώς όμως δεν είναι έτσι. Ίσα ίσα που κάνει χειρότερη την σχέση και μετά από λίγο καιρό χωρίζουν. Η ψυχολόγος Κρίστη Μηλιόρδου σε ενημερώνει για να μην βρεθείς προ εκπλήξεως!
Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που θεωρούν ότι ένα παιδί είναι το εισιτήριο για να σώσουν τη σχέση ή το γάμο τους και ότι αποτελεί μια λύση σε συζυγικά ή μη προβλήματα. Η φράση «Μόλις γεννηθεί το παιδί θα αλλάξει..» είναι αρκετά οικεία σε γάμους ή σχέσεις που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά παρόλα αυτά επιμένουν να είναι μαζί.
Ίσως αυτή είναι και η εξήγηση στο γιατί το 15% των νέων γονέων καταλήγουν διαζευγμένοι τρία μόλις χρόνια μετά τη γέννηση του παιδιού τους. Συνήθως πιστεύουν ότι το θαύμα μίας νέας ζωής θα δώσει τέλος σε διαφωνίες, τσακωμούς και διλήμματα, ενώ ταυτοχρόνως θα προσφέρει έναν ισχυρότερο δεσμό που θα διαφυλάξει τη σχέση τους και θα αποσπάσει την προσοχή τους από οτιδήποτε προκαλούσε ανησυχία.
Σ ’αυτό το σημείο οφείλουμε να τονίσουμε ότι η πεποίθηση πως ένα μωρό μπορεί να λύσει τα προβλήματα μίας σχέσης είναι ένας μύθος, που καταρρίπτεται ολοένα και περισσότερο. Μια σχέση ή ένας γάμος σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση αφού αφορά δύο άτομα. Το πιθανότερο είναι ότι η προσθήκη ενός ακόμη ατόμου με διαφορετικές, πολύ ιδιαίτερες ανάγκες θα προσθέσει προβλήματα και αγωνίες, παρά να μειώσει τα ήδη υπάρχοντα.
Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν τα παρακάτω πριν κάνουν ένα παιδί!
Ο ερχομός ενός μωρού δεν είναι ποτέ κάτι απλό, ακόμα κι αν έχει γεννηθεί στην πιο αγαπημένη οικογένεια.
– Τα μωρά αν και δεν παύουν να είναι ένα θαυμάσιο δώρο για κάθε γονιό έρχονται μαζί με κάποιες υποχρεώσεις. Δυο από αυτές είναι η οικονομική και συναισθηματική κάλυψη όλων των αναγκών τους.

 

-Οι συχνές επισκέψεις στο γιατρό, οι απαιτούμενες εξετάσεις, οι νέες προμήθειες, τα έπιπλα όσο και η συνεχής φροντίδα, απαιτούν μεγάλα ποσά χρημάτων. Επιπροσθέτως, ένα μωρό χρειάζεται 24ωρη φροντίδα και επίβλεψη. Ως εκ τούτου οι γονείς θα κληθούν τουλάχιστον κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών να αλλάξουν το πρόγραμμά τους, ώστε να βρίσκονται κοντά του.

 

-Όσο μεγαλώνει αυξάνονται ολοένα και περισσότερο τα αιτήματά του για τρόφιμα αλλά και για μόρφωση και ψυχαγωγία. Ως αποτέλεσμα οι γονείς οφείλουν να περιορίσουν τα δικά τους έξοδα ώστε να καλύψουν εκείνα του μωρού.

 

-Ένα ακόμη συχνό φαινόμενο είναι οι άνδρες να μην προσαρμόζονται γρήγορα στη νέα πραγματικότητα και να μην μπορούν να συμμετέχουν ενεργά αφήνοντας έτσι, ειδικά τον πρώτο καιρό, την ευθύνη της ανατροφής του παιδιού αποκλειστικά στη μητέρα.
Φυσικά τα παραπάνω δεν απορρίπτουν την ιδέα ότι ένα μωρό μπορεί να φέρει πιο κοντά ένα ζευγάρι, στην περίπτωση όμως που η σχέση είναι ήδη αρκετά τεταμένη και πιθανότατα έτοιμη να καταρρεύσει για διάφορους λόγους, είναι συνήθως αδύνατο να διορθωθεί ή και να σωθεί από τον ερχομό ενός μωρού.

 

Ακόμη και στην περίπτωση που η ρωγμή στη σχέση έχει δημιουργηθεί λόγω διαφωνίας για την απόκτηση ενός παιδιού, ο ερχομός του μπορεί να προκαλέσει περισσότερη δυσαρέσκεια και δυσαρμονία στο γάμο. Αν ο ένας από τους δύο συντρόφους επιθυμούσε να παραμείνει άτεκνος ή θεωρούσε ότι δεν ήταν η κατάλληλη χρονική στιγμή για την πατρότητα/μητρότητα η γέννηση του παιδιού θα του προκαλέσει μεγαλύτερη πίεση και αίσθημα εγκλωβισμού. Ένα νεογέννητο μπορεί αφενός να κάνει έναν πατέρα να νιώσει απομονωμένος, αφετέρου μία μητέρα παγιδευμένη σε μία ζωή που δεν τελειώνει το τάισμα, οι πάνες, το κλάμα…
Μεγάλο λάθος!
Είναι λανθασμένη επίσης η σκέψη πως ένα μωρό μπορεί να τα διορθώσει όλα, είναι τόσο άδικη για το γάμο όσο και για το ίδιο το μωρό που θα γεννηθεί. Τα προβλήματα στη σχέση δύο ενηλίκων είναι καθαρό δικό τους μέλημα και πρέπει να μένουν μακριά από τα παιδιά ώστε να τα προστατέψουμε. Τα θέματα του γάμου λύνονται αποκλειστικά και μόνο από το ζευγάρι και πρέπει να φυλάσσονται τα παιδιά από οποιαδήποτε εμπλοκή σε αυτά.
Είναι σημαντικό κάθε ζευγάρι να μάθει να ανοίγει γραμμές επικοινωνίας και να επιδιώκει την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της ανισορροπίας στη σχέση. Η ηθελημένη προσπάθεια εκ μέρους των δύο πλευρών είναι αυτή που μπορεί να σώσει μία σχέση κι όχι η εύρεση μίας προσωρινής «λύσης» που θα αποσπάσει την προσοχή από τα προβλήματα.
Εκτός από το να κάνεις παιδί για να βελτιώσεις την σχέση σου, υπάρχουν και άλλες λύσεις…
Είναι γεγονός ότι όταν μία σχέση αρχίζει να φθείρεται τα μέλη της αναρρωτιούνται ποιοι λόγοι θα μπορούσαν να αποτρέψουν το χωρισμό. Δυστυχώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιδιώκουν μία εγκυμοσύνη προκειμένου να «κρατήσουν» όπως θεωρούν οι ίδιοι το σύντροφό τους.
Αν και εσείς είστε ένας άνθρωπος που προσπαθεί να σώσει τη σχέση ή το γάμο του προσπαθήστε να καταφύγετε σε άλλες μεθόδους.
Σκεφτείτε τους λόγους που ερωτευτήκατε τον/την σύντροφό σας. Βάλτε στη ζωή σας λίγη διασκέδαση ή ευχάριστες δραστηριότητες, θυμηθείτε τις παλαιότερες αγαπημένες σας συνήθειες και αναβιώστε με αυτόν τον τρόπο τη σχέση σας.
Μεγάλος αριθμός παιδιών βιώνουν το διαζύγιο των γονιών τους κάθε χρόνο. Θυμηθείτε ότι ο καλύτερος λόγος για να κάνετε ένα μωρό είναι επειδή επιθυμείτε πραγματικά να γίνετε γονιός και αισθάνεστε ότι έχετε βρει τον κατάλληλο σύντροφο!

 

Read More

And More