Πίσω στην κορυφή της σελίδας
04.09.2011 | 00:18
Ιφιγένεια Λαμπροπούλου

Από μωράκι... πρωτάκι!

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Από μωράκι πρωτάκι. Από το σπίτι στο σχολείο... Τι να κάνετε για να το προετοιμάσετε για το νέο αυτό ξεκίνημα;

"Για αρκετά παιδιά, η πρώτη μέρα στο σχολείο είναι δύσκολη υπόθεση ιδίως όταν δεν έχουν... “προϋπηρεσία” σε παιδικό σταθμό, οπότε τα πράγματα είναι λίγο χειρότερα. Είναι η πρώτη φορά μακριά από τη μαμά ή το οικείο περιβάλλον με ένα σωρό άγνωστα παιδιά και δασκάλες.

 
Τα αρχικά συναισθήματα που θα δημιουργηθούν στο παιδί σας όταν θα βρεθεί για πρώτη φορά στο σχολείο είναι πολύ σημαντικά τόσο για την ψυχολογία του όσο και για την γενικότερη εκπαιδευτική του πορεία. Και είναι απαραίτητο -μπαμπάς και μαμά- να προετοιμάσουν το έδαφος της αλλαγής θετικά" τονίζει η Ψυχολόγος-Σύμβουλος Μελέτης Ιφιγένεια Λαμπροπούλου.

 
Τι να κάνετε;

Η Ιφιγένεια Λαμπροπούλου συμβουλεύει:

 
Καλλιεργήστε θετικό συναίσθημα. Θυμάστε πώς ήσασταν εσείς στο σχολείο; Θυμάστε αστεία περιστατικά; Θυμάστε όμορφες φιλίες που κράτησαν για χρόνια; Μοιραστείτε με το παιδί σας όλες τις όμορφες σχολικές αναμνήσεις σας. Παραλείψτε για την ώρα τις όποιες δυσάρεστες στιγμές . Τα παιδιά “κοπιάρουν” κάθε συναίσθημα των γονιών τους, οπότε οποιοδήποτε αίσθημα επιφύλαξης, φόβου, ανησυχίας επειδή το μικρό σας θα πάει στο σχολείο αφήστε τα στην άκρη γιατί τα παιδιά ψυχανεμίζονται τα πάντα!

 
Τονώστε την αυτοπεποίθησή του. Είναι αρκετά τρομακτικό για ένα μικρό παιδί να βρεθεί ξαφνικά σε έναν άγνωστο χώρο για αρκετές ώρες μαζί με άλλα -άγνωστα ίσως τα περισσότερα σε αυτό- παιδιά. Και ο φόβος -γνωρίζετε καλά- ότι φέρνει πολλές φορές επιθετικότητα. Οπότε, βεβαιώστε το παιδί σας ότι θα είναι μια χαρά στο σχολείο, ότι θα τα πάει πολύ καλά και ότι όπως η μαμά και ο μπαμπάς, τώρα πια θα είναι το ίδιο υπεύθυνο για τον εαυτό του μέσα στο χώρο του σχολείου.

 
Σχολικές προμήθειες. Τα παιδιά τρελαίνονται για ψώνια! Καιρός λοιπόν να τους γνωρίσετε -εκτός από το τμήμα των παιχνιδιών- και το τμήμα με τα σχολικά είδη. Μολύβια σε κάθε χρώμα και με κάθε αγαπημένο τους ήρωα, γόμες μικρές μεγάλες σε διάφορα σχήματα, τετράδια πολύχρωμα, ιχνογραφίες, μολύβια και μαρκαδόροι ζωγραφικής, κασετίνες, σάκες σε όλα τα μεγέθη και τα χρώματα….για κάθε απαιτητικό μαθητή….. Σίγουρα θα του δημιουργήσουν ένα αίσθημα ανυπομονησίας για την έναρξη του σχολείου. Αφήστε το μικρό σας να επιλέξει μόνο του την σάκα του και όλο τον “εξοπλισμό”, δίνοντάς του έτσι την ευκαιρία να συνδέσει στο μυαλουδάκι του το σχολείο με κάτι όμορφο και καλό.

 
Γνωριμία με υποψήφιους συμμαθητές. Στην παιδική χαρά κοντά στο σχολείο ή το σπίτι σας, σίγουρα μπορεί το παιδί σας να γνωρίσει εκ των προτέρων άλλα παιδάκια που θα είναι συμμαθητές στο σχολείο. Οπότε, κάντε πιο συχνές τις επισκέψεις για ελεύθερο παιχνίδι στις κούνιες ή στον παιδότοπο ώστε να έχει γνωστούς ή και φίλους όταν μπει στην τάξη.

 
Προετοιμασία σχολικού προγράμματος. Το δυσκολότερο μέρος είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα χρειάζεται να ακολουθεί κάθε μέρα. Πρωινό ξύπνημα, λίγο διάβασμα στο σπίτι και όχι πια μόνο παιχνίδι είναι μια αλλαγή που θα το βάλει σε ένα καλούπι όχι και τόσο ευχάριστο, εάν φυσικά δεν το προετοιμάσετε σωστά και θετικά. Τουλάχιστον προς το παρόν θα πρέπει να συνηθίσει να ξυπνάει και να εξοικειώνεται με το νέο ωράριο. Ξεκινήστε 1-2 βδομάδες πριν να το προσαρμόζετε στις ώρες που πρέπει.
Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10