Θήλασέ το! Θα γίνει εξυπνότερο!

Με αφορμή το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα με θέμα το μητρικό θηλασμό, ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης μας μίλησε για τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα με βάση τις νέες έρευνες.

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης θα αναφερθεί στις καινούριες ανακαλύψεις που έχουν σχέση με τα πλεονεκτήματα στο βρέφος.
Σύμφωνα με αυτές προκύπτει πως με το θηλασμό ενισχύεται η εξυπνάδα και η σωματική απόδοση του παιδιού στον αθλητισμό.

Συγκεκριμένα, ο θηλασμός συνδέεται με μικρή αλλά στατιστική και ανιχνεύσιμη αύξηση της παιδικής γνωστικής ικανότητας, η οποία ερευνήθηκε σε παιδιά 7 έως 14 ετών.

Σημαντικές στατιστικές αυξήσεις παρουσιάζονται σε μελέτες όπου αποδεικνύεται οτι ο μητρικός θηλασμός βοηθάει στο πηλίκο της νοημοσύνης, στην κατανόηση των κειμένων στα σχολεία και στη μαθηματική ικανότητα των παιδιών.

Επίσης, ανακαλύφθηκε ότι τα χαμηλού βάρους γέννησης νεογνά έχουν μεγαλύτερα πλεονεκτήματα, στη μέση νοητική αναπτυξή των δεικτών αν έχουν αποκλειστικό θηλασμό.

Ιδιαίτερη εντύπωση κάνει το γεγονός ότι υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ μητρικού θηλασμού και γνωστικής ανάπτυξης αλλά και ψυχικού δείκτη ανάπτυξης μετά τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής.

Έχει ανακαλυφθεί ένα γονίδιο που λέγεται FADS 2, που σε συνδυασμό με το μητρικό θηλασμό ανεβάζει το δείκτη IQ κατά 7 μονάδες. Από ό,τι φαίνεται επηρεάζει το μεταβολισμό των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων του μητρικού γάλακτος τα οποία συνδέονται με την πρόωρη ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Θηλασμός και εφηβεία:

Μελέτη που έγινε σε 2567 εφηβους μελετώντας την αερόβια ικανότητα τους αποδείχτηκε ότι οι έφηβοι που είχαν θηλάσει είχαν ισχυρότερους μυς ποδιών. Η μυική δύναμη στο πόδι είναι μεγαλύτερη σε αυτούς που έχουν θηλάσει μεγαλύτερο διάστημα.

Επίσης είχαν καλύτερη απόδοση σε οριζόντια άλματα ανεξάρτητα από μορφολογικά στοιχεία, δηλαδή τη μαζα λίπους, ύψους ή το ποσό μυών που έχει κάθε παιδι.

*Το συνέδριο για το μητρικό θηλασμό οργανώνεται από το Σύλλογο Επιστημόνων Μαιών απο 28/11- 2/12 στο αμφιθέατρο του Μαιευτηρίου Ιασώ. Σκοπός του συνεδρίου είναι να αναδείξει τα πλεονεκτήματα του θηλασμού στο παιδί και τη μητέρα.

Read More

And More