Πως να εκμεταλλευτείτε δημιουργικά τις διακοπές με τα παιδιά σας!

Υπάρχουν πολλά και ωραία πράγματα που μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά σας στις διακοπές και το κυριότερο είναι να τους διδάξετε θέματα ζωής. Μαζί με τις διακοπές μπορούν να μάθουν καλούς τρόπους, να είναι υπεύθυνοι για τα πράγματά τους και να σέβονται τις πηγές ενέργειας στη φύση. Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη σου δίνει παραδείγματα πως να διδάξεις το παιδί σου σωστά!
Η περίοδος των διακοπών δίνει καταπληκτική ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά με τα παιδιά μας και να κάνουμε πολύ ωραία πράγματα μαζί τους που όλη την διάρκεια της χρονιάς δεν ήταν δυνατόν να γίνει. Και εμείς είμαστε χαλαροί και τα παιδιά αισθάνονται ασφάλεια που βρίσκονται κοντά μας και έτσι δεν πρέπει να αφήσουμε αυτή την καταπληκτική ευκαιρία να πάει χαμένη.
Οι διακοπές θα μας δώσουν το χρόνο να παίξουμε και να επικοινωνήσουμε, αλλά και να διδάξουμε τα παιδιά. Να τους μάθουμε κυρίως θέματα ζωής που είναι εξίσου ή και περισσότερο σημαντικά από τις γνώσεις που δίνει η εκπαίδευσή τους στις σχολικές τάξεις. Όπως:
Καλούς τρόπους
Στη διάρκεια των διακοπών τα παιδιά πρέπει να μάθουν να σέβονται την κοινή ησυχία. Να σέβονται τους άλλους ανθρώπους και να μην τους ενοχλούν. Η παραλία, ο μεσημεριανός ύπνος, η ταβέρνα θα σας δώσουν την ευκαιρία να “διδάξετε” τα παιδιά σας.
Χαλαρό, αλλά στοιχειώδες πρόγραμμα
Αφού σηκωνόμαστε μαζί το πρωί, παίρνουμε πρωινό, ετοιμαζόμαστε για να πάμε στην παραλία παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μαζί μας, έχοντας πρόγραμμα για το μεσημεριανό φαγητό, για την μεσημεριανή ανάπαυση. Ακόμα και για τις εκδρομές που σχεδιάζουμε και πηγαίνουμε στη διάρκεια των διακοπών όπου βρισκόμαστε.
Να είναι τακτικοί στα πράγματά τους γιατί αλλιώς δεν θα μπορέσουν να τα βρουν
Όποιος πετάει το μπρατσάκι του από εδώ και από εκεί, την άλλη μέρα δεν θα έχει μπρατσάκια για να πάει στην παραλία. Όποιος δεν θα πλένει το μαγιό του, την άλλη μέρα δεν θα έχει στεγνό μαγιό για να κάνει μπάνιο στην παραλία.
Επίσης στις διακοπές έχουμε μια θαυμάσια ευκαιρία να διδάξουμε στα παιδιά τον σεβασμό στις πηγές ενέργειας και στη φύση
Είμαστε κοντά τους, τα βλέπουμε και δεν τους επιτρέπουμε για παράδειγμα να πλύνουν τα χέρια τους με ανοιχτή την βρύση σε όλη τη διάρκεια του πλυσίματος, ούτε να κάνουν ντους με όλη την ώρα την βρύση ανοιχτή ενώ σαπουνίζονται.
Τους μαθαίνουμε να σέβονται το περιβάλλον και την καθαριότητά του, να μην αφήνουν σκουπίδια στο δάσος και την παραλία. Αν προσέχουμε εμείς οι ίδιοι, μαθαίνουμε και τα παιδιά να προσέχουν τις εστίες πιθανής φωτιάς. Μέσα από την δική μας συμπεριφορά καταλαβαίνουν και εκείνα τι θα πρέπει να κάνουν όταν θα είναι υπεύθυνα για τον εαυτό τους και για τον κόσμο στον οποίο ζούμε.
Ξεχωριστά παιχνίδια
Με τα παιδιά στις διακοπές κάνουμε πολύ ωραία παιχνίδια, αλλιώτικα από εκείνα που κάνουμε συνήθως στο σπίτι αλλά ακόμα και εκείνα που γνωρίζουν π.χ επιτραπέζια γίνονται με άλλο τρόπο και πιο χαρούμενα και συμμετοχικά. Τότε καταφέρνουμε να έρθουμε πιο κοντά.
Τα κινητικά παιχνίδια στην παραλία όπως ρακέτες, beach volley, μήλα, παιχνίδια στο νερό που μας αθλούν αλλά και μας κάνουν να παίζουμε με τα παιδιά.
Το να φτιάχνουμε κατασκευές στην άμμο, να μαζεύουμε θησαυρούς απ’ όπου βρισκόμαστε να παίρνουμε αναμνηστικά και να φτιάχνουν άλμπουμ από τον τόπο των διακοπών μας, εθίζουν τα παιδιά σε ωραίες συνήθειες που μπορεί να τις κρατήσουν και όταν είναι ενήλικοι.
Έτσι όταν θα γυρίσουμε από τις διακοπές τα παιδιά θα είναι πολύ πιο κοντά μας, τα παιδιά θα είναι πολύ πιο υπεύθυνα, αφού τα συνηθίσαμε έτσι, θα έχουν διασκεδάσει και θα έχουν πάρει πολύ καλές συνήθειες!

 

Read More

And More