Η ψυχολόγος απαντάει στις απορίες σας…

Εσύ έχεις κάποια απορία για το μικρό σου; Στείλε την ερώτησή σου στις ειδικές φόρμες και η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη θα σου απαντήσει μέσα από το TLIFE…

Ερώτηση
Καλησπέρα με λένε Κατερίνα και έχω ένα αγοράκι 4,5 χρονών. Εδώ και λίγο καιρό θέλει όλο να με χαϊδεύει, να μου πιάνει το στήθος και γενικά έχει μια ερωτική διάθεση. Τι πρέπει να του πω για να σταματήσει αλλά ταυτόχρονα να μην αισθανθεί άσχημα και να μην πονηρευτεί;”
Απάντηση
Το αγοράκι σας βρίσκεται σε φάση ″Οιδιποδείου″ συμπλέγματος, κάτι απόλυτα φυσιολογικό για την ηλικία του. Σταθερά αποτρέψτε τον από αγγίγματα, εξηγώντας του ότι ενοχλείστε κι αυτό αποτελεί δικαίωμά σας.
Ερώτηση
Θα ήθελα να μάθω αν τα δίδυμα πρέπει να χωρίζονται στο σχολείο;”
Απάντηση
Είναι, πράγματι, ωφέλιμο να χωρίζονται τα δίδυμα για να μην είναι αλληλοεξαρτώμενα, εφόσον, όμως, αυτό δεν είναι τραυματικό για τα ίδια, με αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Ερώτηση
Είμαι μητέρα ενός 3χρονου αγοριού και πριν από μερικούς μήνες απέβαλα σε αρκετά προχωρημένη εγκυμοσύνη, λίγο πριν τον τοκετό. Στεναχωρήθηκα αρκετά όμως πολύ σύντομα αποφάσισα να αφήσω πίσω αυτό το τραγικό περιστατικό και να συνεχίσω τη ζωή μου, κυρίως για χάρη του παιδιού μου. Όμως το περιβάλλον μου με κρατάει πίσω -κατά κάποιο τρόπο- θυμίζοντας μου συνεχώς το περιστατικό και πιέζοντας με να μείνω ξανά έγκυος. Νιώθω τύψεις που κοιτάζω μπροστά και έχω, σχεδόν, ξεχάσει ότι έγινε. Πως μπορώ να πάψω να νιώθω ενοχές για τα συναισθήματα μου; Ευχαριστώ.”
Απάντηση
Κοιτάξτε μπροστά και μην αφήνετε κανένα να σας πισωγυρίσει. Εξηγήστε στο περιβάλλον σας αυτή σας την ανάγκη, ευχαριστήστε τους δικούς σας για το ενδιαφέρον τους και ζητήστε τους σταθερά να μη σας επιβαρύνουν με σχόλια και προτροπές για την ίδια σας τη ζωή και την πορεία της.
Ερώτηση
Θα ήθελα να ρωτήσω για το γιο μου ο οποίος είναι 5 χρονών. Κατά καιρούς εκφράζει κάποιες φοβίες όπως δεν θέλει να τρώει στο σχολείο του, δεν θέλει να βγαίνει διάλειμμα για μην του παίρνει η δασκάλα το καπέλο όταν επιστρέφουν στην τάξη και γενικότερα είναι πολύ αγχώδης σε σημείο να μην κοιμάται τα βράδια ήρεμα. Πιστεύετε ότι πρέπει να επισκεφθούμε κάποιον ειδικό η να το προσπαθήσω κι άλλο με την συζήτηση;”
Απάντηση
Οι υπερβολικές φοβίες πρέπει να εξετάζονται από ειδικό γιατί υποκρύπτουν άγχος.
Ερώτηση
O γιος μου είναι περίπου 2 χρονών και από πολύ μικρός είναι συνέχεια άρρωστος (αυτιά, λαιμό, βρογχικά) σχεδόν κάθε βδομάδα. Το πρόβλημα είναι με τον χαρακτήρα του που όταν δεν τον αφήσεις να κάνει αυτό που θέλει “πεθαίνει” από το πάρα πολύ έντονο κλάμα για πάρα πολύ ώρα (πάνω από 30 λεπτά) και κλαίει κάθε λίγο πολύ έντονα. Δεν του δίνω σημασία ακολουθά το ίδιο, του δίνω σημασία πάλι το ίδιο. Ότι και να κάνω ή του εξηγήσω πάλι το ίδιο. Όποτε θέλει κάτι που δεν είναι επικίνδυνο τον αφήνω να το κάνει, αλλά πολλές φορές θέλει πράγματα που δεν γίνονται. Έχω φτάσει στο σημείο να μην τον θέλω…να κλαίει και να θέλω να φύγω από το σπίτι. Δεν τον αντέχω. Ίσως αυτά τα κάνει από ιδιοτροπία που είναι και συνεχώς άρρωστος; Πως να τον αντιμετωπίσω;”
Απάντηση
Σαφέστατα το παιδί επιβαρύνεται στη συμπεριφορά του από τις συνεχείς αρρώστιες και όταν κάποιος είναι ή συχνά άρρωστος ή δεν μπορεί να ανασάνει καλά ή οτιδήποτε, γίνεται νευρικός και ανήσυχος. Επίσης είναι και το θέμα της ηλικίας, γιατί στα 2 χρόνια είναι σαν να περνούν μια εφηβεία τα παιδιά οπότε με τα κλάματα και τα πείσματα διεκδικούν την προσοχή μας.
Να μην αισθάνεσαι ένοχη που δεν μπορείς να το αντιμετωπίσεις και φτάνεις στο σημείο να σκέφτεσαι ότι δεν θέλεις το παιδί, είναι λογικό πάνω στην πίεση που νιώθεις και στις πολλές σου ευθύνες, αλλά να προσπαθήσεις να το λύσεις το θέμα με υπομονή, σταθερότητα και ίδια συμπεριφορά πάντα όχι μία έτσι και μία αλλιώς γιατί το παιδί μπερδεύεται.
Ερώτηση
Καλησπέρα θα ήθελα τη συμβουλή σας. Η κόρη μου 20 μηνών δείχνει τρελή αδυναμία στη μία της γιαγιά που την βλέπει λίγο παραπάνω αλλά όχι σε βαθμό που να δικαιολογεί τη συμπεριφορά της. Πως να την κάνω να φέρεται το ίδιο και στις δυο; Γενικώς δεν είναι κοινωνική και είναι δύσκολο να τη βλέπω να μην πηγαίνει ακόμα και στους παππούδες της πιο ευχάριστα.”
Απάντηση
Αυτός που θα πρέπει να κάνει προσπάθεια είναι η γιαγιά που το παιδί δείχνει να μην θέλει τόσο πολύ. Ο καθένας μας έχει τις προτιμήσεις του και αν το παιδάκι αισθάνεται με την μία γιαγιά καλύτερα ας το αφήσουμε εκεί που αισθάνεται καλύτερα να έχει και τις περισσότερες επαφές και η άλλη γιαγιά να καταλάβει ότι κάτι άλλο θέλει το παιδί για να μπορεί να περνάει καλά και με εκείνη και να την θέλει.
Ερώτηση
Ο γιος μου λέει συχνά ψέμματα.”
Απάντηση
Επειδή το ψέμα έχει διαφορετική αιτιολογία ανάλογα με την ηλικία, ξαναγράψτε μας αναφέροντας την ηλικία του παιδιού σας.
Ερώτηση
Καλησπέρα σας! Έχω ένα αγοράκι 4 χρόνων που έχει πάρα πολλές φοβίες για παράδειγμα φοβάται το σκοτάδι, όταν κάνει κάποιο άλλο παιδάκι αταξία κλαίει σαν να την έκανε αυτός, δεν αντέχει την φασαρία και γενικά τους τσακωμούς, δεν θέλει να παίζουν τα άλλα παιδάκια με τα παιχνίδια του και τα περισσότερα τα απέκτησε όταν γεννήθηκαν οι αδερφές του η μια είναι 2 χρονών και οι άλλοι 10 μηνών! Σας παρακαλώ πείτε μου τι πρέπει να κάνω;”
Απάντηση
Το παιδάκι είναι φυσιολογικό να έχει φοβίες, όπως είναι φυσιολογικό να έχει και ζήλια και να έχει αλλάξει την συμπεριφορά του ανάλογα με την ζήλια που νιώθει για τις αδερφούλες του. Ότι κάνει δηλαδή έχει εξήγηση που είναι μέσα στα πλαίσια του φυσιολογικού και δεν θα πρέπει να ανησυχείτε. Απλά να ξέρετε ότι έχετε ένα ευαίσθητο παιδί και να έχετε στο πάντα στο νου σας ότι θα πρέπει να το βοηθάτε να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες. Τονώνοντάς του την αυτοεκτίμησή του, δίνοντάς του πρωτοβουλίες, καθήκοντα και αναγνωρίζοντας καθετί θετικό που κάνει.

Read More

And More