Πίσω στην κορυφή της σελίδας
06.07.2011 | 00:21
Δρ. Σπύρος Μαζάνης

Ο παιδίατρος απαντάει στα email σας!

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Αν σε απασχολεί κάτι, αν σε προβληματίζει κάτι, αν χρειάζεσαι και μια δεύτερη ιατρική γνώμη δεν έχεις παρά να στείλεις κι εσύ email στις ειδικές φόρμες του TLIFE. Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντά σε όλες τις απορίες σας...

 
Ερώτηση
Σας είχα κάνει μια ερώτηση σχετικά με την αλλεργική βρογχίτιδα και μου απαντήσατε για την ασθματική βρογχίτιδα. Αλλεργική και ασθματική βρογχίτιδα είναι το ίδιο ή μήπως έγινε κάποιο λάθος; Ευχαριστώ.”
 
Απάντηση
Συνήθως στα παιδιά όταν λέμε αλλεργική βρογχίτιδα, ασθματική βρογχίτιδα, ασματοειδής βρογχίτιδα ή άσθμα είναι το ίδιο πράγμα. Δηλαδή τα συμπτώματα του παιδιού και τα ακροαστικά ευρήματα του παιδιάτρου όταν ακούει το παιδί είναι τα ίδια. Απλώς όταν λέμε αλλεργική βρογχίτιδα σημαίνει ότι έχουμε εντοπίσει την αιτία της κρίσης του άσθματος σε κάποιον αλλεργικό παράγοντα που συνήθως είναι κάτι που εισπνέει το παιδί ή είναι κάτι που τρώει.
 
Ερώτηση
Γιατρέ καλησπέρα! Είμαι μια απελπισμένη μαμά. Το μωράκι μου άρχισε κολικούς από τις πρώτες 10 μέρες, θηλάζω αποκλειστικά από την πρώτη μέρα της γέννησής της, ο παιδίατρός μου θεώρησε πως είναι πολύ νωρίς για κολικούς και μου είπε να κόψω το γάλα που πίνω γιατί ίσως έχει αλλεργία η μικρή στο αγελαδινό γάλα. Μου είπε πως μπορώ να το αντικαταστήσω με πρόβειο-κατσικίσιο. Η μικρή μου συνέχιζε να είναι ανήσυχη μέχρι 1,5 μηνών και είδα κόκκινες βλέννες στα κακά της, δεν κοιμάται πολύ κατά την διάρκεια της ημέρας και το βράδυ ξυπνάει πολύ συχνά και όταν κοιμάται είναι ανήσυχη. Έχουμε κάνει mayer κοπράνων και καλλιέργεια και βγήκαν αρνητικές. Μίλησα με παιδο-αλλεργιολογο και μου είπε να κόψω όλων των ειδών τα γάλατα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, να διαβάζω κάτι πριν το φάω και από κρέατα μόνο κοτόπουλο και χοιρινό να τρώω. Το μωράκι μου τώρα είναι 2,5 μηνών και εδώ και 20 μέρες τρώω 1 μήλο το πρωί 1 μήλο το βράδυ και πατάτες με κοτόπουλο ή χοιρινό εναλλάξ. Έχω χάσει πολλά κιλά και ζαλίζομαι παίρνω συμπληρώματα άλλα μπροστά στην υγειά του παιδιού μου δεν με νοιάζει αρκεί να την θηλάσω όσο μπορώ για την μελλοντική της υγειά. Αυτό που πάλι με αναστάτωσε είναι πως εδώ και 15 μέρες ενώ είχε ηρεμήσει αρκετά εχτές είδα πάλι αίμα στα κακά της, ενώ έβλεπα πάλι σπάνια κουκιδίτσες με βλέννες, εχτές είδα από τις 5 κενώσεις τις 4 με βλενίτσες αίματος και 1-2 τρίχες. Γιατί; Γιατί πάλι; Αφού δεν πρόσθεσα κάτι και τρώω τα ίδια και τα ίδια. Υπάρχει περίπτωση να την πειράζει το χοιρινό κρέας γιατί το άκουσα και αυτό. Σας παρακαλώ βοηθήστε με τι άλλο να κάνω; Όλοι γύρω μου, μου λένε δώσε ξένο, δώσε ξένο, τι το ταλαιπωρείς το μικρο σου και του ερεθίζεις και το έντερο. Νιώθω μόνη και απελπισμένη. Τι να κάνω; Σας παρακαλώ βοηθήστε με. Πόπη από Άλιμο. Ευχαριστώ.”
 
Απάντηση
Η γνώμη μου είναι ότι από τη στιγμή το κόκκινο που βλέπετε στα κακά του μωρού δεν είναι αίμα και από τη στιγμή που το παιδί παίρνει βάρος αναπτύσσεται καλά, είναι ζωηρό δεν πρέπει να σταματήσετε τον μητρικό θηλασμό εφόσον και εσείς δεν το θέλετε. Απ' ότι φαίνεται το παιδί σας είναι αλλεργικό σε μία σπάνια κατηγορία που λέγεται μητρικό γάλα και δεν πρέπει εσείς να στερείστε το φαγητό σας αφού ότι περιορισμούς και να έχετε κάνει το παιδί εξακολουθεί να συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο.
Συμπερασματικά εάν το παιδί αναπτύσσεται καλά σε βάρος και η κλινική του εικόνα είναι άριστη, μπορείτε άφοβα να συνεχίσετε τον θηλασμό μέχρι εκεί που θα αρχίσετε να βλέπετε ότι το παιδί δεν είναι καλά ή δεν παίρνει βάρος.
 
Ερώτηση
Κύριε Μαζάνη καλημέρα. Στις αρχές του προηγούμενου μήνα η κόρη μου έγινε 2 ετών και κάναμε τις πρώτες εξετάσεις μας. Σε γενικές γραμμές ήταν καλές αν εξαιρέσουμε τη φερριτίνη που ήταν 867,2. Κάναμε και επαναληπτικές με τα ίδια αποτελέσματα. Κάναμε επίσης και πλακάκι που ήταν καθαρό όπως και η ταχύτητα ήταν φυσιολογική. Ο σίδηρος ήταν 51, ο αιματοκρίτης ήταν 36,21, η αιμοσφαιρίνη 12,18,τα ερυθρά 4,62 και τα λευκά 10,82. Απευθυνθήκαμε στον παιδίατρό μας όπου μας σύστησε να επισκεφτούμε παιδοαιματολόγο στην Αθήνα. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ακόμη καθώς 2 μέρες μετά γέννησα τη δεύτερη κόρη μου κι όπως καταλαβαίνετε δεν μπορώ να μετακινηθώ ακόμη. Ξέχασα να σας πω πως η κόρη μου είναι 13 κιλά και πολύ ψηλή για την ηλικία της. Είναι ενα παιδί ολοζώντανο που παίζει ολη μέρα, τρώει κανονικά και είναι πολύ ευδιάθετη. Μίλησα με ενα καθηγητή αιματολογίας στο Λαϊκό ο οποίος μας σύστησε να αφήσουμε το παιδί στην ησυχία του για κανένα εξάμηνο και μετά να κάνουμε επαναληπτικές. Να σας πω πως η μικρή τον Ιανουάριο αρρώστησε 2 φορές απο γρίππη και ιώσεις (πηγαίναμε παιδικό) και χρειάστηκε να πάρει αντιβίωση. Τη δεύτερη φορά πήρε Procef. Εκεί απέδωσε κι ο αιματολόγος τα τόσο υψηλά αποθέματα φερριτίνης. Θα θελα οπωσδήποτε την άποψή σας για το πρόβλημά μας. Σας ευχαριστώ πολύ.”
 
Απάντηση
Και η δική μου γνώμη είναι να περιμένετε μερικούς μήνες 3 έως 6 μήνες, και να επαναλάβετε ξανά την εξέταση της φερριτίνης από τη στιγμή που γενικά το παιδί σας είναι καλά, δεν έχει πυρετό και η ψυχοσωματική του εξέλιξη είναι φυσιολογική. Πολύ συχνά η φερριτίνη στα παιδιά είναι υπερβολικά αυξημένη χωρίς να μπορούμε να εντοπίσουμε την αιτία αυτού του γεγονότος που τις περισσότερες φορές οφείλεται σε μία ίωση ή σε κάποιο φάρμακο που πήρε το παιδί τον τελευταίο καιρό.
 
Ερώτηση
Καλησπέρα. Ο γιος μου παρουσιάζει συνδακτυλία και στα δύο κάτω άκρα (δεύτερο και τρίτο δάκτυλο). Σε ποια ηλικία και ποια είναι η διαδικασία διαχωρισμού αυτών;”
 
Απάντηση
Καταρχήν θα πρέπει να γίνει μια ακτινογραφία για να διαπιστωθεί αυτή η συνδακτυλία αν είναι απλή ή σύνθετη, δηλαδή εάν τα οστά είναι ενωμένα μεταξύ τους και των δύο δακτύλων ή είναι κολλημένο μόνο το δέρμα. Ο παιδο-ορθοπεδικός που θα επισκεφθείτε βάση αυτής της ακτινογραφίας θα αποφασίσει ανάλογα με την δυσκολία της περίπτωσης σε ποια ηλικία το παιδί θα πρέπει να κάνει τον διαχωρισμό. Συνήθως εφόσον δεν είναι κάτι επείγον θα θέλουν να έχει συμπληρώσει το παιδί τα 10 κιλά το βάρος του για να ξεκινήσουν να κάνουν την επέμβαση.

Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10
close button

Κάντε Like: Tlife.gr στο Facebook