Όταν έχεις νεογέννητο στο σπίτι μπορείς να ανοίγεις το κλιματιστικό ή τον ανεμιστήρα;

Όταν έχεις ένα νεογέννητο στο σπίτι, μπορεί να ανοίγεις το κλιματιστικό, τον ανεμιστήρα ή τα παράθυρα; Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης σου εξηγεί τι πρέπει να κάνεις σε κάθε περίπτωση και τι ρούχα πρέπει να φοράει το καλοκαίρι…
Τα νεογέννητα και τα μωρά ιδιαίτερα όσα είναι κάτω από τον χρόνο της ηλικίας τους είναι πάρα πολύ ευαίσθητα στις αλλαγές της θερμοκρασίας τόσο στο κρύο όσο και στη ζέστη.
Ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα στα παιδιά όπως ανορεξία, υπνηλία, θερμοπληξία, λιποθυμία και σε εξαιρετικές περιπτώσεις εάν δεν ληφθούν μέτρα μπορεί να επέλθει και κώμα.
Ο λόγος για τον οποίο τα νεογέννητα και τα μωρά είναι πιο ευαίσθητα είναι γιατί το θερμορυθμιστικό τους σύστημα δεν έχει ωριμάσει και αργεί πάρα πολύ στο να προσαρμοστεί στις καινούριες κλιματολογικές καταστάσεις.
Επίσης επειδή τα νεογέννητα έχουν πιο αυξημένη ενέργεια και μεταβολισμό, ζεσταίνονται 3 φορές περισσότερο απ’ ότι οι μεγαλύτεροι. Για παράδειγμα ένα μωρό έχει φυσιολογική θερμοκρασία μέχρι 37,2 37,3 βαθμούς Κελσίου ενώ ένας ενήλικας με 37,2 αισθάνεται άρρωστος.
Από 37,2 μέχρι 38 βαθμούς Κελσίου λέμε ότι τα μωρά έχουν δέκατα και από το 38 και πάνω ουσιαστικά θεωρείται πυρετός. Για το λόγο αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί ώστε να μην ζεσταίνονται υπερβολικά τα μωρά.
Όταν υπάρχει κλιματιστικό στο σπίτι μπορούμε να το ανοίγουμε;
Σε περίπτωση που στο σπίτι υπάρχει κλιματιστικό μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε εφόσον τηρούμε τους κανόνες ασφάλειας. Δηλαδή η θερμοκρασία θα πρέπει να βρίσκεται γύρω στους 27 έως 28 βαθμούς Κελσίου, το κλιματιστικό να μην στρέφεται πάνω στο παιδί, να υπάρχει ένα παράθυρο ή μία πόρτα ανοιχτή ώστε να αλλάζει ο ατμοσφαιρικός αέρας και επίσης πολύ τακτικά να πλένονται τα φίλτρα του κλιματιστικού διότι εκεί μέσα εγκλωβίζονται μικρόβια και σκόνες που εκπέμπονται στο περιβάλλον και μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στο μωρό.
Όταν έχουμε ανεμιστήρα;
Εάν έχουμε ανεμιστήρα τότε μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε αλλά θα είναι στραμμένος αντίθετα από το σώμα του παιδιού ώστε ο αέρας να πηγαίνει σε αντίθετη κατεύθυνση και καθώς ο αέρας κυκλοφορεί μέσα στο δωμάτιο απομακρύνει τα ζεστά στρώματα αέρα από το σώμα του παιδιού.
Όταν δεν έχουμε ούτε κλιματιστικό ούτε ανεμιστήρα, τι κάνουμε;
Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ούτε κλιματιστικό ούτε ανεμιστήρας θα πρέπει να είναι ανοιχτά τα παράθυρα όμως να μην βρίσκεται το παιδί σε ρεύμα δηλαδή να μην υπάρχουν από όλες τις πλευρές ανοιχτά παράθυρα αλλά μόνο από ένα προσανατολισμό ώστε να μην βρίσκεται το παιδί ανάμεσα σε δύο ρεύματα αέρος.
Ρούχα…
Όσον αφορά στο ρουχισμό του παιδιού τώρα το καλοκαίρι μπορεί να είναι και εντελώς γυμνό, να φοράει μόνο την πάνα του για να μην λερώνει το περιβάλλον και εάν βλέπουμε ότι και πάλι ζεσταίνεται και ιδρώνει, θα πρέπει να του κάνουμε πολύ συχνά μπάνιο την ημέρα και το σώμα του και το κεφάλι του ώστε να δροσίζεται.
Προσοχή! Το νερό είναι πολύ σημαντικό
Επίσης καλό είναι τις ζεστές μέρες να πίνει άφθονα υγρά νερό δηλαδή διότι το παιδί ακόμα και όταν δεν ιδρώνει από το σωματάκι του εξατμίζεται νερό και μπορεί πάρα πολύ εύκολα να αφυδατωθεί. Ιδιαίτερα όταν βλέπουμε ότι τα χειλάκια του είναι σκασμένα και στεγνά ή όταν το βλέπουμε ότι έχει κάποια αδικαιολόγητη γκρίνια πρέπει να δοκιμάσουμε να του δώσουμε υγρά. Λένα πάντοτε ότι πρέπει να πίνει νερό και όχι χαμομήλι ή αναψυκτικά διότι μπορεί να τα πίνει από ευχαρίστηση και όχι επειδή έχει ανάγκη ο οργανισμός του από νερό.

Read More

And More