Πίσω στην κορυφή της σελίδας
17.09.2010 | 20:08
Νίκη Ζαρκάδα

"Μπαμπά, θα μου δώσεις λεφτά;"

Μπαμπά, θα μου δώσεις λεφτά;
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
 
Σε ποια ηλικία πρέπει το παιδί να ξεκινήσει να διαχειρίζεται χρήματα; Τι μαθαίνει από την επαφή του με αυτά; Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς;
 
“Το χαρτζιλίκι συχνά προκαλεί πονοκέφαλο στους γονείς καθώς δεν είναι σίγουροι για το ποια είναι η κατάλληλη ηλικία να ξεκινήσει ή για το πόσα χρήματα πρέπει να δώσουν στο παιδί τους”, λέει η Ψυχολόγος, Νίκη Ζαρκάδα.

 

Πως επηρεάζεται το παιδί που αποκτά “δικά του” χρήματα;

Τι λέει η Ψυχολόγος:

 
Το χαρτζιλίκι αποτελεί ένα μέσο που αν χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί να διδάξει στο παιδί να διαχειρίζεται ως ενήλικας τα οικονομικά του με συνετό τρόπο.

 
Το χαρτζιλίκι βοηθά ώστε να αποκτήσει το παιδί μια σχετική αίσθηση αυτονομίας και αυτοπεποίθησης ενώ παράλληλα το βοηθά να γίνει περισσότερο οργανωτικό και υπεύθυνο, καθώς και να αξιολογεί σταδιακά με καλύτερο τρόπο τις ανάγκες του.

 
Το παιδί θα πρέπει να μάθει να διαχειρίζεται τα χρήματα με υπεύθυνο τρόπο και σε αυτό θα συμβάλλει η σταθερή και οριοθετημένη στάση των γονέων. Είναι σημαντικό να του διδάξουν την αξία των χρημάτων και την έννοια της αποταμίευσης.

 
Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς;

 
Οι γονείς που επιτρέπουν στο παιδί να διαχειριστεί ένα μικρό ποσό χρημάτων, του δείχνουν ότι το εμπιστεύονται και άρα με αυτόν τον τρόπο -σε ένα βαθμό- ενισχύεται η καλή σχέση μεταξύ γονιού και παιδιού.

 
Οι γονείς οφείλουν να έχουν μια σχετικά σταθερή στάση ως προς το ποσό των χρημάτων που δίνουν στο παιδί και ως προς τη συχνότητα.

 
Για παράδειγμα, είναι χρήσιμο να έχουν συμφωνήσει μαζί με το παιδί, ότι κάθε βδομάδα θα του δίνουν ένα συγκεκριμένο ποσό χρημάτων και πως με αυτά τα χρήματα καλείται να καλύψει κάποιες μικρές αλλά βασικές καθημερινές ανάγκες, όπως το να αγοράσει κάτι από το κυλικείο του σχολείου του.

 

Από πότε; Υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία για να αρχίσετε να του δίνετε χρήματα;

 
Η κατάλληλη ηλικία είναι όταν το παιδί αρχίζει και ικανοποιεί τις κοινωνικές του ανάγκες με μια σχετική αυτονομία, κάτι που ίσως χρονικά ταυτίζεται με την είσοδο του παιδιού στη σχολική κοινότητα.

 

 
Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10