Έρευνα: Ανατρέπονται τα δεδομένα στο θηλασμό

Ενώ τα ιατρικά οφέλη που προσφέρει ο θηλασμός για να βοηθήσει η μητέρα το νεογέννητο παιδί της να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις και τα πρόωρα βρέφη να αναπτυχθούν πιο σωστά είναι αρκετά καλά τεκμηριωμένα, τα μακροπρόθεσμα οφέλη του θηλασμού είναι πολύ λιγότερα.

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics δείχνει ότι ο θηλασμός έχει μικρή επίδραση στη μακροπρόθεσμη γνωστική ανάπτυξη και τη συμπεριφορά του παιδιού.

Στην μελέτη συμμετείχαν 7.478 παιδιά από την Ιρλανδία (τα οποία γεννήθηκαν τελειόμηνα) από την ηλικία των 9 μηνών. Στη συνέχεια επανεξετάστηκαν σε ηλικία τριών και ακόμα μια φορά όταν ήταν πέντε ετών.

Στα τρία έτη, οι γονείς των παιδιών κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με το επίπεδο λεξιλογίου του παιδιού και την ικανότητά του στην επίλυση προβλημάτων. Σκοπός των ερευνητών ήταν η αξιολόγηση της γνωστικής λειτουργίας και της συμπεριφοράς των παιδιών. Στην ηλικία των πέντε ετών, παρόμοιο ερωτηματολόγιο δόθηκε πάλι στους γονείς αλλά αυτήν τη φορά και στους δασκάλους των παιδιών στο σχολείο.

Αν και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που είχαν θηλάσει για 6 μήνες ή περισσότερο είχαν χαμηλότερα ποσοστά υπερκινητικότητας και αυξημένες δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων σε ηλικία 3 ετών, οι διαφορές αυτές ήταν αμελητέες από τη στιγμή που το παιδί είχε κλείσει τα 5 χρόνια ζωής.

Θηλασμός: Τα βραχυπρόθεσμα οφέλη

“Νομίζω ότι η μελέτη επιβεβαιώνει την ήδη υπάρχουσα βιβλιογραφία ότι τα μακροπρόθεσμα οφέλη του θηλασμού είναι πάρα πολύ μικρότερα ή και ανύπαρκτα”, είπε η δρ Brooke Orosz, καθηγήτρια μαθηματικών στο Essex County College, η οποία δεν συμμετείχε στην μελέτη.

Θηλασμός: Λαμβάνοντας υπόψη άλλους παράγοντες

Όπως έχει διαπιστωθεί και σε πολλές άλλες μελέτες θηλασμού, υπάρχουν μακροπρόθεσμα οφέλη που έχουν συσχετιστεί με το θηλασμό, αλλά από τη στιγμή που λαμβάνονται υπόψη καίριοι κοινωνικο-οικονομικοί παράγοντες (όπως η εκπαίδευση και το εισόδημα) οι διαφορές μεταξύ των παιδιών που είχαν θηλάσει και εκείνων που δεν είχαν θηλάσει, είναι αμελητέες.

“Η εύκολη ερώτηση είναι: Τα παιδιά που έχουν θηλάσει έχουν καλύτερα αποτελέσματα; Η απάντηση είναι ναι. Το δύσκολο ερώτημα, όμως, είναι: Είναι το μητρικό γάλα εκείνο που βελτιώνει την εγκεφαλική τους λειτουργία, ή είναι ο τρόπος που τα μεγαλώνουν οι γονείς, οι οποίοι είναι καλύτερα μορφωμένοι και έχουν μεγαλύτερο εισόδημα;”

Η Nancy Hurst, διευθύντρια των Υπηρεσιών Υποστήριξης Γυναικών σε Νοσοκομείο Παίδων του Τέξας, δήλωσε ότι ενώ ο θηλασμός έχει πολλά οφέλη, το πιο βασικό στην ανάπτυξη ενός παιδιού είναι η σχέση του με την μητέρα του σε βρεφική και παιδική ηλικία.

Η δρ Orosz είπε ότι όσοι πρόκειται να κάνουν παιδί πρέπει να διαβάσουν την σχετική βιβλιογραφία και πραγματικά να καταλάβουν τι έχει να προσφέρει ακριβώς ο θηλασμός στο παιδί.

Πηγή: iatropedia.gr

Read More

And More