Μωρό: Τι είναι η δυσανεξία στη λακτόζη και πώς αντιμετωπίζεται;

Μήπως δεν τρώει το γάλα του; Είναι αυτό ένδειξη ότι μπορεί να έχει δυσανεξία στη λακτόζη; Ο παιδίατρος-νεογνολόγος Δρ. Σπύρος Μαζάνης σου εξηγεί τι είναι η δυσανεξία, πώς γίνεται η διάγνωση και τι πρέπει να κάνεις αν την έχει και το παιδί σου.
Πολλές μητέρες απορούν γιατί άραγε το παιδί τους, βρέφος ή μεγαλύτερο, δεν πίνει το γάλα του και γενικότερα δείχνει μια δυσφορία να φάει ο,τιδήποτε γαλακτοκομικό. Η αλήθεια είναι ότι 6 στα 100 από αυτά τα παιδιά μπορεί να έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Αυτό τους δημιουργεί πεπτικά ενοχλήματα μετά τη λήψη γάλακτος και το παιδί έχοντας πεπτική μνήμη δεν ξανατρώει το γάλα του για να μην υποφέρει.
Η λακτόζη περιέχεται στο γάλα και για να απορροφηθεί και να χρησιμοποιηθεί από τον οργανισμό απαιτείται η παρουσία μιας άλλης ουσίας που λέγεται λακτάση. Όταν αυτή έχει έλλειψη στο παιδί τότε η λακτόζη δεν απορροφάται από το έντερο. Το αποτέλεσμα είναι να παράγονται πολλές ζυμώσεις και πολλά αέρια τα οποία προκαλούν φούσκωμα του εντέρου, πόνο στην κοιλιά και πολλά αέρια. Επίσης μπορεί να προκληθούν και διάρροιες.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

1. Αφαιρούμε τις τροφές που περιέχουν λακτόζη από τη διατροφή του παιδιού και βλέπουμε ότι τα συμπτώματα υποχωρούν ενώ επανεμφανίζονται αμέσως μετά την επανεισαγωγή τους.
2. Κάνουμε εργαστηριακές εξετάσεις που ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης μπορεί να είναι από μία απλή δοκιμασία ανοχής στη λακτόζη μέχρι και βιοψία εντέρου.

Πώς αντιμετωπίζεται;

1. Χορηγούμε ειδικά γάλατα χωρίς λακτόζη και σε βρέφη και σε μεγαλύτερα παιδιά σε μορφή σκόνης ή υγρά.
2. Χορηγούμε κίτρινα τυριά ή γιαούρτια σε ποσότητες που είναι ανεκτές στο κάθε παιδι.
3. Μοιράζουμε μέσα στην ημέρα τις ημερήσιες ποσότητες γαλακτοκομικών ώστε να μη φορτίζεται μονομιάς το έντερο.
4. Χορηγούμε ειδικές σταγόνες ή δισκία ή κάψουλες που περιέχουν έτοιμη τη λακτάση.

Read More

And More