Πώς να προστατέψεις το ευαίσθητο δερματάκι του μωρού από τους ερεθισμούς!

Η αλλαγή της πάνας είναι μια διαδικασία που από την πρώτη μέρα της γέννησης ενός μωρού μονοπωλεί μεγάλο μέρος της καθημερινότητας της νέας οικογένειας και καμιά φορά αγχώνει τις μαμάδες και τους μπαμπάδες. Ειδικά όταν δουν στο δερματάκι του μωρού τους κάποιους ερεθισμούς.

Πώς θα καταλάβω ότι το μωρό μου έχει ερεθισμένο δερματάκι;

  • Όταν δείτε ότι η συγκεκριμένη περιοχή του μωρού σας φαίνεται ερεθισμένη και κόκκινη.
  • Ή όταν το δέρμα του είναι λίγο πρησμένο και ζεστό όταν το αγγίζετε.

Εξανθήματα και πώς να τα αντιμετωπίσετε!
Τα εξανθήματα στην περιοχή της πάνας μπορεί να είναι ήπιας μορφής και περιορισμένα (μερικές κόκκινες κηλίδες σε μια μικρή περιοχή) ή πιο έντονα και εκτεταμένα (με κόκκινα οιδήματα που εξαπλώνονται στην κοιλιά και στους μηρούς του μωρού σας).
Καλό είναι να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας, αν και οι περισσότερες περιπτώσεις δεν εμπνέουν λόγους ανησυχίας. Η αντιμετώπιση των εξανθημάτων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της φροντίδας των βρεφών, ειδικά κατά το πρώτο έτος της ζωής τους.

Πού οφείλονται αυτά τα εξανθήματα;
Τα εξανθήματα στην περιοχή της πάνας μπορεί να προκληθούν από οτιδήποτε, όπως μια νέα τροφή που δοκίμασε ή ακόμα και από τα ίδια τα ούρα του μωρού. Οι επικρατέστεροι λόγοι είναι:

Υγρασία. Είναι σημαντικό να αλλάζετε την πάνα του μωρού τακτικά, σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδιάτρου, και αμέσως αν το μωρό κάνει κακάκια. Αν παραμείνουν τα κακάκια για αρκετά λεπτά σε επαφή με το δέρμα του, είναι εξαιρετικά πιθανό να παρουσιάσει ερεθισμό.

Σύγκαμα ή ευαισθησία σε χημικές ουσίες.
Τα εξανθήματα στην περιοχή της πάνας μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της τριβής της πάνας στο δέρμα του, ιδιαίτερα αν αυτό είναι ευαίσθητο σε χημικές ουσίες, όπως αρώματα που χρησιμοποιούνται σε κάποια παιδικά καλλυντικά ή απορρυπαντικά πλυντηρίου. Καλό είναι να χρησιμοποιείτε προϊόντα περιποίησης με απαλή σύνθεση και φιλικό σχεδιασμό. Οι βρεφικές πάνες Babylino Sensitive διαθέτουν Sensitive σχεδιασμό και πιστοποίηση φιλικότητας Oeko-Tex® Standard 100 για απουσία βλαβερών ουσιών. Σχεδιάστηκαν με προσεκτικά επιλεγμένα, φιλικά υλικά, με στόχο να προσφέρουν όχι μόνο απορροφητικότητα, αλλά και πιστοποιημένη, σίγουρη, φιλική προστασία για το ευαίσθητο βρεφικό δέρμα. Επιπλέον, είναι δερματολογικά ελεγμένες.

Νέες τροφές.
Είναι σύνηθες για τα μωρά να παρουσιάζουν εξανθήματα στην περιοχή της πάνας όταν αρχίσουν να τρώνε στερεές τροφές ή να δοκιμάζουν μια καινούργια τροφή (π.χ. αβγό για πρώτη φορά). Αυτές οι αλλαγές στη διατροφή μπορεί να επηρεάσουν και τη σύνθεση των κενώσεων, ενώ ενδέχεται να οδηγήσουν και σε αυξημένο αριθμό τους. Αν θηλάζετε, θα μπορούσε ακόμα και να οφείλετε σε μια αντίδραση του δέρματος του μωρού σας σε κάτι που φάγατε.

Λοίμωξη
. Η περιοχή της πάνας είναι ζεστή και υγρή, αποτελώντας έτσι το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων. Έτσι, είναι εύκολο να καλλιεργηθεί μια βακτηριακή ή μυκητιασική φλεγμονή και να προκαλέσει εξανθήματα, ιδίως στις πτυχές του δέρματος του μωρού σας. Επιπλέον, τα μωρά τα οποία παίρνουν αντιβιοτικά (ή των οποίων οι θηλάζουσες μητέρες παίρνουν αντιβιοτικά), μερικές φορές παρουσιάζουν μυκητιασικές λοιμώξεις, επειδή τα αντιβιοτικά μειώνουν τον αριθμό των υγιών βακτηρίων, που συμβάλλουν στη διατήρηση των μυκήτων υπό έλεγχο.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση των εξανθημάτων στην περιοχή της πάνας;

1. Κρατήστε το μωρό σας καθαρό και στεγνό, αλλάζοντας την πάνα του συχνά.
2. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, συγκεντρώστε κάπου κοντά σας, όλα όσα θα χρειαστείτε για την αλλαγή πάνας και το τάϊσμα του μωρού σας.
3. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τρεχούμενο χλιαρό νερό ή μωρομάντηλα με απαλή υποαλλεργική σύνθεση για το πλύσιμο της ευαίσθητης περιοχής (η κίνηση πρέπει να είναι με φορά από εμπρός προς τα πίσω χωρίς επαναφορά).
4. Σκουπίστε ταμποναριστά το δέρμα του μωρού σας με καθαρή βαμβακερή πετσέτα χωρίς να το τρίβετε!
5. Χρησιμοποιείστε, σε κάθε αλλαγή πάνας, μια ειδική κρέμα συγκάματος που προστατεύει το δέρμα του μωρού σας, σχηματίζοντας ένα προστατευτικό στρώμα, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του δέρματος από κακάκια και ούρα, αν το συστήνει ο παιδίατρός σας.
6. Φορέστε του την πάνα όχι πολύ σφιχτά (μετά το κλείσιμό της θα πρέπει να χωράνε δύο δάχτυλα στο εσωτερικό της πάνας). Όταν ο καιρός το επιτρέπει και το μωρό σας μπορεί να παίξει έξω ή σε ένα δωμάτιο που δεν φοβάστε να λερώσει, αφήστε το χωρίς πάνα (με κρέμα συγκάματος) για όσο το δυνατόν περισσότερο κάθε μέρα. Η έκθεση στον αέρα θα επιταχύνει την επούλωση. Μπορείτε επίσης να το αφήσετε να κοιμηθεί γυμνό, στρώνοντας ένα απορροφητικό βρεφικό υποσέντονο για να προστατεύσετε το στρώμα.

Να γιατί οι μαμάδες εμπιστεύονται τα Babylino!

Οι μαμάδες ό,τι επιλέγουν για το μωρό τους φροντίζουν να είναι απόλυτα φιλικό για το δέρμα του, όπως 100% βαμβακερά ζιπουνάκια, φυσικό σφουγγαράκι για το μπάνιο του κλπ). Οι βρεφικές πάνες που αγγίζουν συνέχεια το δέρμα του χρειάζεται να είναι και αυτές φιλικές και ασφαλείς. Οι βρεφικές πάνες Babylino Sensitive είναι πιστοποιημένες με το πρότυπο Oeko-Tex® Standard 100 για την κατηγορία προϊόντων Ι (προϊόν κατάλληλο για νεογέννητα και μέχρι 3 ετών) ότι δεν περιέχουν βλαβερές ουσίες ενώ παράλληλα, τις ελληνικές πάνες και μωρομάντηλα Babylino Sensitive, της 100% ελληνικής εταιρείας ΜΕΓΑ, συστήνει η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Δερματολογίας.

Ελληνικές βρεφικές πάνες για μωρά

Τι είναι το πρότυπο Oeko-Tex® Standard 100
Το πρότυπο Oeko-Tex® Standard 100 είναι ένα ενιαίο σύστημα εργαστηριακών ελέγχων και πιστοποίησης, που αναγνωρίζεται διεθνώς και πιστοποιεί ότι τα προϊόντα δεν περιέχουν βλαβερές ουσίες. Η πιστοποίηση Oeko-Tex® Standard 100 διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του προϊόντος και τη χρήση για την οποία προορίζεται. Οι βρεφικές πάνες Babylino Sensitive έχουν ελεγχθεί με βάση τα αυστηρότερα κριτήρια που αντιστοιχούν σε προϊόντα που προορίζονται για βρέφη 0-3 ετών. Επαναλαμβάνεται τουλάχιστον 1 φορά το χρόνο και δεν γίνεται καμία αλλαγή στις πρώτες ύλες αν δεν έχουν περάσει πρώτα από τους αυστηρούς αυτούς ελέγχους.

Δείτε στο βίντεο όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη φιλικότητα των Babylino!

And More