Πώς θα κάνεις το μωρό σου να ρευτεί; Ο παιδίατρος εξηγεί!

Μία από τις πρώτες “αγωνίες” και δυσκολίες της νέας μανούλας είναι πώς θα κάνει το μωρό της να ρευτεί σωστά. Πόση ώρα πρέπει να το κρατήσει για να ρευτεί; Πόσες φορές πρέπει να ρεύεται; Μέχρι πότε;

Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει τις απαντήσεις!

Τι είναι το ρέψιμο;
Είναι ένας ήχος που παράγεται όταν μία ποσότητα αέρα που βρίσκεται στο στομάχι του μωρού βγαίνει προς τα πάνω και έξω από το στόμα.

Γιατί το στομάχι του έχει αέρα;
Κατά τη διάρκεια του ταΐσματος με μητρικό θηλασμό ή μπιμπερό το μωρό καταπίνει αέρα ο οποίος εγκλωβίζεται και φουσκώνει το στομαχάκι του. Αυτό συμβαίνει περισσότερο αν ένα μωρό είναι λαίμαργο και πίνει πολύ γρήγορα, αν η θηλή του μπιμπερό είναι πολύ μικρή και στην προσπάθειά του να καταπιεί παίρνει και αέρα αλλά ακόμα και όταν θηλάζει και η μυτούλα του είναι κλειστή από μύξες.

Πόσο είναι απαραίτητο να ρευτεί;
Συνήθως μια μικρή κατάποση αέρα δεν δημιουργεί προβλήματα και μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Άλλες φορές προκαλεί φούσκωμα στην κοιλίτσα του και δυσφορία ή πόνο στην κοιλιά ή πολλά αέρια και το μωρό κλαίει ή δεν μπορεί να κοιμηθεί ήσυχα.

Ποια είναι η καλύτερη στιγμή να ρευτεί;
Συνήθως αμέσως μετά το τέλος του γεύματος. Μερικά μωρά όμως έχουν ανάγκη να ρευτούν στα μισά του ταΐσματος.

Ποια είναι η καλύτερη τεχνική για να ρευτεί;
Στην πράξη, κάθε μητέρα θα ανακαλύψει το δικό της τρόπο που διευκολύνει την ίδια και το μωρό της. Εξαρτάται από το μέγεθος του μωρού, την ποσότητα γάλακτος που τρώει και πόσο λαίμαργο είναι. Γενικά θα πρέπει να βρει μία θέση που θα βοηθήσει τον αέρα από το στομάχι να πάει προς τα πάνω όπως τα μπαλόνια που φεύγουν στον αέρα. Συνήθως βάζουμε το μωρό στον ώμο ή στον μηρό μας ή ξαπλωμένο στον αντιβραχίονα με μία κλίση ώστε ο θώρακας και το κεφάλι να βρίσκονται πιο ψηλά από την κοιλιά και τα πόδια. Ύστερα χαϊδεύουμε ή χτυπάμε ελαφρά την πλατούλα του ώστε οι μικρές κινήσεις να διευκολύνουν την προώθηση του αέρα από κάτω προς τα πάνω.

Πόσην ώρα το κρατάμε για να ρευτεί;
Δεν χρειάζεται να το κρατάμε πολλή ώρα. Συνήθως το μωρό ρεύεται στα πρώτα 5 λεπτά. Αν μέσα σε 15 λεπτά δεν έχει ρευτεί σημαίνει ότι μάλλον δεν έχει καταπιεί πολύ αέρα και μπορούμε να το βάλουμε να κοιμηθεί. Μερικά μωρά μπορεί να ρευτούν και την ώρα που κοιμούνται. Αυτό δεν είναι κακό αρκεί να το έχουμε βάλει στη σωστή θέση ύπνου ώστε αν κάνει αναγωγή να μην κινδυνεύσει από πνιγμό. Ειδικά τα μωρά που αποκοιμιούνται καθώς τρώνε μην τα ξυπνάτε για να ρευτούν! Θα σας μισήσουν!

Μέχρι ποια ηλικία πρέπει να ρεύεται;
Δεν υπάρχει κανόνας. Συνήθως όταν αρχίζουν να τρώνε στερεές τροφές, δηλαδή μετά την ηλικία των 6 μηνών, η ανάγκη για ρέψιμο μειώνεται μέχρι που εξαφανίζεται.

Read More

And More