Πυρετός: Πώς πρέπει να μετράς τη θερμοκρασία του παιδιού;

Όταν για πρώτη φορά χρειαστεί να πάρετε τη θερμοκρασία του μωρού σας επειδή έχει πυρετό θα νιώσετε πολύ αμήχανα. Αναλαμβάνετε μία “ιατρική πράξη κατ’ οίκον” και έχει σημασία να δώσετε τη σωστή πληροφορία στον παιδίατρό σας και φυσικά να μην προκαλέσετε πόνο στο μωρό σας. Γι’ αυτό ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης σας εξηγεί τα πάντα!

Υπάρχουν αρκετά είδη θερμομέτρων στην αγορά στην προσπάθεια να βρεθεί ένα που να είναι απλό και αξιόπιστο. Ας δούμε ποιες είναι οι κατηγορίες και οι επιλογές σας!

1.Θερμόμετρο υδραργύρου: είναι το κλασικό γυάλινο θερμόμετρο που κάποτε δεν έλειπε από κανένα σπίτι. Είναι το πιο αξιόπιστο από όλα. Σήμερα ο υδράργυρός του έχει αντικατασταθεί με μια ουσία απομίμησης υδραργύρου. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, τοποθετείται στη μασχάλη, στο ορθό, στη βουβωνική περιοχή ή στο στόμα. Περιμένουμε 1 έως 2 λεπτά για να ολοκληρωθεί η ανάγνωση της θερμοκρασίας. Αν το χρησιμοποιήσουμε στο ορθό, αφαιρούμε έως 4 δέκατα από τη θερμοκρασία που μας δείχνει.

2.Θερμόμετρο ψηφιακό, μπαταρίας: περιέχει ηλεκτρονικό αισθητήρα και λειτουργεί με μπαταρία. Τοποθετείται στο ορθό, μασχάλη, βουβωνική περιοχή, στόμα. Περιμένουμε μέχρι να ακούσουμε το χαρακτηριστικό ήχο ότι ολοκληρώθηκε η μέτρηση. Έχει το μειονέκτημα ότι αν η μπαταρία έχει εξαντληθεί, δεν θα δείχνει τη σωστή θερμοκρασία. Προτιμήστε επώνυμη μάρκα για καλύτερη και γρηγορότερη θερμομέτρηση.

3.Θερμόμετρο αυτιού: εμφανισιακά είναι εντυπωσιακό. Έχει ένα μικρό χωνάκι-ρύγχος που τοποθετείται στην είσοδο του αυτιού. Εκπέμπει υπέρυθρη ακτίνα και μετράει τη θερμοκρασία του τυμπάνου. Επειδή όμως τα αυτάκια των παιδιών συνήθως έχουν λίγη έως πολλή κυψελίδα (το γνωστό μας “κερί”) υπάρχει περίπτωση να μη δείξει τη σωστή θερμοκρασία. Ο παιδίατρος μπορεί να σας πληροφορήσει αν το αυτάκι του παιδιού είναι καθαρό προκειμένου να το χρησιμοποιήσετε.

4.Θερμόμετρο-πιπίλα: είναι διασκεδαστικό και απλό. Το παιδί πιπιλάει και στην πιπίλα καταγράφεται η θερμοκρασία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επικουρικά με άλλο θερμόμετρο προκειμένου να πάρετε μια ιδέα αν ανεβάζει θερμοκρασία, ειδικά όταν κοιμάται.

5.Θερμόμετρο μετώπου: αρέσει στους μπαμπάδες διότι μοιάζει με παιδικό “πιστόλι”. Πρέπει να στοχεύσετε στο μέτωπο του παιδιού. Εκπέμπει μια ακτίνα υπέρυθρης ακτινοβολίας (σαν λέηζερ) και μετράει τη θερμοκρασία των αγγείων του δέρματος. Απαιτείται το κεφάλι του παιδιού να παραμένει ακίνητο όση ώρα χρειάζεται από το θερμόμετρο για να δείξει τη θερμοκρασία.

Τι πρέπει να προσέχουμε

1.Όση ώρα θερμομετρείτε το παιδί κρατήστε το με ασφάλεια και αυξημένη επίβλεψη.

2.Τα θερμόμετρα είναι χρήσιμα αλλά δεν είναι παιχνίδια για να τα περιεργάζονται και να παίζουν τα παιδιά.

3.Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες του κατασκευαστή.

4.Επιλέξτε επώνυμα θερμόμετρα για μεγαλύτερη εγγύηση, ατοξικότητα και με έγκριση του παιδιάτρου σας.

5.Χρησιμοποιήστε διαφορετικό θερμόμετρο για το στόμα και το ορθό.

6.Πριν και μετά τη χρήση απολυμάνετε την άκρη του θερμομέτρου με λευκό οινόπνευμα.

7.Όταν μιλάτε με τον παιδίατρό σας να αναφέρετε το είδος του θερμομέτρου και τον τρόπο θερμομέτρησης.

8.Χρησιμοποιήστε τη μέτρηση στο στόμα μόνο για παιδιά που έχουν την ικανότητα να μην το μασήσουν.

Read More

And More