Τα αντανακλαστικά των νεογέννητων

Ένα μωρό όταν γεννιέται μοιάζει… αβοήθητο. Και όμως! Η φύση το έχει προικίσει με αντανακλαστικά που στοχεύουν στην προστασία του.

Τα νεογνικά αντανακλαστικά είναι ενστικτώδεις κινήσεις που κάνει το μωρό με στόχο την προστασία του. Αποτελούν μέρος της νευρολογικής εξέτασης του νεογνού τις πρώτες μέρες της ζωής του και εξαφανίζονται φυσιολογικά και σταδιακά καθώς το μωρό μεγαλώνει. Έχει ιδιαίτερη σημασία τα αντανακλαστικά να δημιουργούνται και από τις δυο μεριές του σώματος του νεογνού.

Ποια είναι τα νεογνικά αντανακλαστικά;

-Το αντανακλαστικό του δράγμου. Ο γιατρός βάζει τα δάχτυλά του στις παλάμες του μωρού, κι εκείνο ανταποκρίνεται ακαριαία. Σφίγγει αυτόματα τα δάχτυλά του. Το αντανακλαστικό του δραγμού είναι τόσο έντονο, που ο γιατρός μπορεί να σηκώσει ακόμη και όρθιο το μωρό με τη δύναμη που βάζει εκείνο σφίγγοντας τα δάχτυλά του! Συνήθως το αντανακλαστικό αυτό εξαφανίζεται μετά τους πρώτους έξι μήνες. Το αντανακλαστικό αυτό εμφανίζουν και τα ποδαράκια του μωρού, αφού αν αγγίξετε τα πέλματά του θα δείτε ότι και τα δάχτυλα των ποδιών κυρτώνουν προς τα κάτω σαν να θέλει να γραπωθεί από κάπου.

-Το αντανακλαστικό της αναζήτησης του στήθους. Αν χαϊδέψετε απαλά το μάγουλο του μωρού θα παρατηρήσετε ότι θα στρέψει το κεφάλι προς το δάχτυλό σας και θα ανοίξει το στόμα, αναζητώντας το στήθος της μητέρας για να θηλάσει.

-Το αντανακλαστικό του θηλασμού. Όλα τα μωρά γεννιούνται με αυτό. Αγγίξτε απαλά το στόμα του μωρού σας και θα διαπιστώσετε ότι αμέσως θα το ανοίξει και θα αρχίσει να θηλάζει και να καταπίνει. Οι κινήσεις του θηλασμού είναι εξαιρετικά δυνατές και διαρκούν αρκετή ώρα αφότου απομακρυνθεί το ερέθισμα όπως η θηλή ή το δάχτυλό σας.

-Το αντανακλαστικό της βάδισης. Για να ελέγξει αυτό το αντανακλαστικό ο γιατρός κρατά το μωρό όρθιο, ακουμπώντας τα ποδαράκια του σε μια σταθερή επιφάνεια και εκείνο αμέσως κάνει κινήσεις σαν να περπατά.

-Το αντανακλαστικό της κατάποσης. Όλα τα μωρά μπορούν να καταπιούν από τη στιγμή που γεννιούνται. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν αμέσως να πιουν πρωτόγαλα ή γάλα.

-Το αντανακλαστικό του ξαφνιάσματος ή του Moro. Αν το μωρό ακούσει ένα δυνατό κρότο κοντά του ή αν το πιάσουμε άγαρμπα απλώνει τα χέρια και τα πόδια με τα δάχτυλα τεντωμένα προς τα έξω σαν να προσπαθεί να πιαστεί από κάπου. Μετά αφήνει τα χέρια και τα πόδια του να επανέλθουν, λυγίζει τα γόνατα και σφίγγει τις γροθιές του.

-Το αντανακλαστικό του μπουσουλήματος. Αν βάλετε ένα νεογέννητο μπρούμυτα θα πάρει μια θέση σαν να ετοιμάζεται να μπουσουλήσει. Αυτό συμβαίνει γιατί τα ποδαράκια του είναι λυγισμένα όπως όταν ήταν στη μήτρα.

SOS Tip
Τα αντανακλαστικά του μωρού εξετάζονται από τον παιδίατρο της πρώτες μέρες ζωής του και τα περισσότερα αποσκοπούν στην προστασία και την επιβίωση του μωρού.

Read More

And More