10 λάθη που κάνουν οι γονείς με την υγεία των παιδιών τους!

Όλοι ξέρουμε ότι οι Έλληνες γονείς αγαπούν πάρα πολύ τα παιδιά τους και νοιάζονται γι’ αυτά. Παρόλα αυτά τα παιδιά αντιμεπτωπίζουν σήμερα σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους που οφείλονται στην αμέλεια ή την άγνοια των γονιών τους. Τα λάθη ή οι παραλείψεις γίνονται όταν κάποιος γονιός στηρίζεται σε προηγούμενες εμπειρίες ή συμβουλεύεται τους φίλους ή τους φαρμακοποιούς για θέματα που είναι σοβαρότερα από αυτό που έχουν εκτιμήσει ότι συμβαίνει.

Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης εξηγεί ποια είναι τα δέκα μεγαλύτερα λάθη ή παραλείψεις που δεν πρέπει να υποπέσει ένας γονιός!

1. Εμβολιασμοί: σε πολλές περιοχές της χώρας μας οι γονείς ξεχνούν ή αμελούν να κάνουν τις επαναληπτικές δόσεις των εμβολίων με αποτέλεσμα τα παιδιά τους να μην είναι προστατευμένα και να κινδυνεύουμε με την εμφάνιση επιδημιών. Κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και στα νησιά δεν έχουν κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου για την ανεμοβλογιά και για το τριπλό Ιλαράς-Ερυράς-Παρωτίτιδας. Επίσης αγνοούν ότι όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκού 13 πρέπει να σπεύσουν.

2. Σιδηροπενική αναιμία: σχεδόν ένα στα 10 παιδιά έχει χαμηλές αποθήκες σιδήρου ή σιδηροπενική αναιμία λόγω έλλειψης ή κακής διατροφής σε τροφές που περιέχουν σίδηρο.

3. Στοματική υγιεινή: ένα στα δύο παιδιά δεν βουρτσίζει κάθε μέρα τα δόντια του οπότε σχεδόν 2 στα 3 έχουν παρουσιάσει πάνω από δύο δόντια με τερηδόνα.

4. Διαδίκτυο και οθόνες: δυστυχώς από τη βρεφική ηλικία τα παιδιά μυούνται στις οθόνες και τα παιχνίδια τους και γρήγορα περνούν στην αλόγιστη χρήση του διαδικτύου με βλαπτικές συνέπειες για τον ύπνο τους, ερεθισμό των ματιών, πονοκεφάλους και ημικρανίες, αύξηση του βάρους και τέλος επαφή με επικίνδυνες ιστοσελίδες.

5. Διατροφή: υπολογίζεται ότι πάνω από τα μισά παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας δεν τρώνε πρωινό με αποτέλεσμα να δέχονται όλες τις συνέπειες αυτής της παράλειψης όπως κακή απόδοση στο σχολείο, εκνευρισμός λόγω υπογλυκαιμίας, επιθετική συμπεριφορά κ.ά.

6. Υπέρταση: τα αποτελέσματα της κακής διατροφής (λιπαρά και τηγανιτά σνακ, αλάτι κ.λπ.) αυξάνουν τον δείκτη μάζας του σώματος και η παχυσαρκία οδηγεί σε αυξημένη πίεση και ορθοπεδικά προβλήματα.

7. Κινητό τηλέφωνο: η χρήση του κινητού φαίνεται ότι έχει γίνει μάστιγα για τα παιδιά του δημοτικού αλλά και της μέσης και ανώτερης εκπαίδευσης. Υπολογίζεται ότι σχεδόν ένα στα δύο παιδιά έχουν από 2 τηλέφωνα, δε χρησιμοποιούν το handsfree και απασχολούνται με αυτό από 4 έως 10 ώρες ημερησίως.

8. Τηλεόραση: πάρα πολλά παιδικά δωμάτια έχουν τηλεόραση και τα παιδιά παρακολουθούν από 2 έως 3 ώρες την ημέρα και τις περισσότερες φορές χωρίς έλεγχο των εκπομπών. Η καθιστική και η συνήθεια να τρώνε μπροστά στην τηλεόραση οδηγεί σε παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη, ορθοπεδικά προβλήματα, κακή απόδοση στο σχολείο κ.ά.

9. Οινόπνευμα: σχεδόν από την ηλικία 12 ετών αρχίζουν να δοκιμάζουν το αλκοόλ. Αυτό μπορεί να γίνεται με φίλους έξω αλλά και στο σπίτι για παρέα, από στενοχώρια, περιέργεια κ.ά.

10. Σεξουαλική αγωγή: όλο και πιο συχνά καταφεύγουν στο γυναικολόγο έφηβες λόγω εγκυμοσύνης. Επίσης, λόγω κακής ή έλλειψης πληροφόρησης παθαίνουν μολύνσεις στην περιγεννητική περιοχή, αποστήματα κ.ά. Υπολογίζεται ότι το ποσοστό έναρξης σεξουαλικών σχέσεων κάτω από 15 ετών έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Είναι φανερό ότι οι σημερινοί γονείς καλούνται να παίξουν έναν πολύ σημαντικό και δύσκολο ρόλο: πρέπει να ενημερώνονται για τα σύγχρονα προβλήματα των παιδιών και εφήβων ώστε να προλαμβάνουν τις σοβαρές συνέπειες για την υγεία των παιδιών τους.

Read More

And More