Πίσω στην κορυφή της σελίδας
01.01.2016 | 13:25
Στέλιος Μαντούδης

10 συμβουλές για να μεγαλώσετε σωστά το παιδί σας!

10 συμβουλές για να μεγαλώσετε σωστά το παιδί σας!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Στην ανατροφή ενός παιδιού δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, πέρα από την αγάπη των γονιών του. Οι παρακάτω 10 συμβουλές, όμως, από τον αναπτυξιακό εργοθεραπευτή Στέλιο Μαντούδη είναι πολύ χρήσιμες για κάθε γονιό!

1. Να συμμετέχετε ενεργά στη ζωή του παιδιού σας!

Μη μένετε απλοί θεατές στη ζωή του παιδιού σας. Αφιερώστε του ποιοτικό χρόνο, ακόμη και αν χρειαστεί να στερηθείτε άλλες δραστηριότητες σας. Ενδιαφερθείτε για την μέρα του και για τα πράγματα που το απασχολούν.

2. Εκφράστε του την αγάπη σας!

Δεν σημαίνει πως αν εκδηλώσετε τα συναισθήματα που έχετε για το παιδί σας, ότι θα το κακομάθετε. Ένα παιδί «κακομαθαίνει» αν το πλημυρίσετε από υλικά αγαθά, όχι από αγάπη. Μη φοβηθείτε και δώστε πολλές αγκαλιές, κατανόηση και στοργή στο παιδί σας.

3. Ορίστε βασικούς κανόνες συμπεριφοράς:

Τα παιδιά αναπτύσσονται γρήγορα και πρέπει από μικρή ηλικία να οριοθετήσουμε τους κανόνες στο σπίτι. Δώστε τις βάσεις για την σωστή ανατροφή του παιδιού σας ώστε να είναι σε θέση μελλοντικά να κάνει επιλογές χωρίς τις δικές σας παρεμβάσεις.

4. Δίνετε τις απαραίτητες εξηγήσεις στο παιδί σας!

Το παιδί σας έχει ανάγκη να νιώθει σημαντικό μέσα στην οικογένεια. Μην το αποκλείετε θεωρώντας πως δεν θα καταλάβει. Αφιερώστε χρόνο να του εξηγήσετε οτιδήποτε του είναι καινούργιο ή δεν το κατανοεί.

5. Μην ασκείτε σκληρές μορφές πειθαρχίας!

Αποφύγετε τις φωνές και τις απειλές στο παιδί όταν δεν σας ακούει. Υπάρχουν καλύτεροι τρόποι να χειριστείτε ένα ανυπάκουο παιδί. Το μόνο σίγουρο είναι πως μια επιθετική συμπεριφορά δεν θα σας φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

6. Μην αναβάλλετε πράγματα!

Η συνέπεια αποτελεί σημαντικό εργαλείο διαπαιδαγώγησης. Μην υποσχεθείτε πράγματα τα οποία δεν θα μπορέσετε να τηρήσετε. Κινδυνεύετε να χάσετε την εμπιστοσύνη του και να αμφισβητηθείτε.

7. Ενθαρρύνετε την ανεξαρτητοποίηση του παιδιού σας!

Είναι σημαντικό για κάθε άνθρωπο να νιώθει υπεύθυνος για τον εαυτό του και ότι μπορεί να πάρει τις δικές του αποφάσεις. Από πολύ μικρή ηλικία, είναι σημαντικό να δίνουμε τέτοιου είδους ερεθίσματα στο παιδί, ότι μπορεί να σταθεί στα δικά του πόδια, χωρίς αυτό να συνδέει την ανεξαρτητοποίηση του με την ανυπακοή ή την ανταρσία.

8. Φερθείτε του με ευγένεια!

Δώστε την απαραίτητη προσοχή στο παιδί, όταν σας μιλάει. Φερθείτε του με καλοσύνη και σεβαστείτε τις απόψεις του. Να θυμάστε πως τα παιδιά μιμούνται συμπεριφορές και φέρονται αναλόγως.


9. Σεβαστείτε την προσωπικότητα του

Μην αντιδράτε απότομα όταν το παιδί σας εκφράζει τις πτυχές της προσωπικότητας του. Σεβαστείτε τον χαρακτήρα του και προσπαθήστε να ενισχύσετε τη θετική του πλευρά.


10. Συνδεθείτε συναισθηματικά με το παιδί σας

Ταυτόχρονα με την εκπαίδευση και το παιχνίδι που κάνετε, ενισχύετε τη συναισθηματική σχέση ανάμεσα στο παιδί και σε εσάς. Έτσι, περνάτε ώρες χαλάρωσης και διασκέδασης, ενώ το παιδί επωφελείται μαθαίνοντας νέα πράγματα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ό,τι τα παιδιά αναπτύσσονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Ο ρόλος που έχουν οι γονείς είναι να φροντίζουν για τη σωστή τους ανάπτυξη. Σε πρώτο στάδιο αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη τους και να ενημερώνουμε τον παιδίατρο/ειδικό για τυχόν αλλαγές που παρατηρούμε στους ρυθμούς ανάπτυξης του.

Το κάθε παιδί αναπτύσσεται διαφορετικά και ένας προληπτικός αναπτυξιακός έλεγχος μας βοηθάει να εντοπίσουμε την αναπτυξιακή ηλικία του παιδιού σε σχέση με τη χρονολογική του ηλικία. H πρόληψη είναι πολύ σημαντική, καθώς πρόκειται για θέματα υγείας που μπορούν – αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα - να μετατραπούν σε πρόβλημα με σοβαρές επιπτώσεις για την σχολική πορεία του παιδιού.


Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Check this
Τα νύχια σου στο επίκεντρο! Πώς να κάνεις το πιο glam γιορτινό μανικιούρ με έμπνευση από τους Dolce & Gabbana!
Ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ που θα αποθεώσουν το στιλ σου στα χριστουγεννιάτικα πάρτι
Γυμναστική στο σπίτι: Κάψε το λίπος από όλο το σώμα σε 30 λεπτά
London Calling: Μια βόλτα στις πιο εντυπωσιακές χριστουγεννιάτικες βιτρίνες του Λονδίνου!
Top 10