Πίσω στην κορυφή της σελίδας
09.06.2016 | 11:38
Δρ. Σπύρος Μαζάνης

9+1 λάθη που δεν πρέπει να κάνεις με το αντηλιακό του παιδιού σου!

9+1 λάθη που δεν πρέπει να κάνεις με το αντηλιακό του παιδιού σου!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Όλοι ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι να προστατεύουμε το παιδί μας από τις βλαβερές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας. Το παιδικό δέρμα είναι πολύ πιο ευαίσθητο στην "κακή" ακτινοβολία και είναι καθήκον να το προστατέψουμε με κάθε τρόπο. Παίρνουμε τα μέτρα μας όμως σίγουρα πάντα κάτι ξεφεύγει. Τα παρακάτω είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε στον ήλιο με το παιδικό αντηλιακό και ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης σού τα επισημαίνει!

1. Βάζουμε το αντηλιακό αφού φτάσουμε στην παραλία. Είναι λάθος! Το αντηλιακό μέχρι να δράσει θέλει μισή ώρα και σε αυτό το διάστημα το παιδί έχει δεχτεί πολλή ακτινοβολία.

2.Βάζουμε μόνο μία φορά αντηλιακό. Είναι λάθος! Τα παιδιά ιδρώνουν, μπαινοβγαίνουν στο νερό, παίζουν και κυλιούνται στην άμμο και χρειάζονται σχεδόν κάθε μία ώρα ξανά επάλειψη.

3. Θεωρούμε περιττό το αντηλιακό όταν κάθεται κάτω από την ομπρέλα. Είναι λάθος! Τη μεγαλύτερη ακτινοβολία την παίρνει από την αντανάκλαση της θάλασσας, της άμμου και των βοτσάλων.

4. Μειώνουμε το αντηλιακό καθώς περνούν οι μέρες. Είναι λάθος! Συνεχίζουμε την προστασία αλλιώς κινδυνεύει να πάθει έγκαυμα.

5. Χρησιμοποιούμε το αντηλιακό μόνο στην παραλία. Είναι λάθος! Πρέπει να προστατεύουμε το παιδί και στη βόλτα στην πόλη ή στο χωριό αλλά και όταν είναι μέσα στο αυτοκίνητο, καθώς οι ακτίνες του ήλιου φτάνουν και μέσα σε αυτό.

6. Βάζουμε το αντηλιακό μόνο στα βασικά σημεία του σώματός του. Είναι λάθος! Πρέπει να καλύπτουμε όλα τα σημεία του σώματος όπως γύρω από τα μάτια, τον αυχένα, τα αυτιά, τα πέλματα κ.λπ.

7. Δεν βάζουμε αντηλιακό όταν έχει συννεφιά. Είναι λάθος! Είναι εξίσου επίκινδυνο να πάθει εγκαύματα και στη συννεφιά, γι' αυτό χρησιμοποιούμε κανονικά το αντηλιακό.

8. Δε χρησιμοποιούμε κατάλληλο δείκτη προστασίας. Είναι λάθος! Ανάλογα με τον φαινότυπο του παιδιού, δηλαδή ξανθό, μελαχρινό, γαλανά μάτια, παρουσία ελιών στο δέρμα χρειάζεται και διαφορετικός δείκτης. Συνήθως ένας δείκτης πάνω από 30 είναι δεκτός για όλους τους τύπους.

9. Βάζουμε αντηλιακό και σε βρέφη κάτω των 6 μηνών.  Είναι λάθος. Το δέρμα των βρεφών είναι ανώριμο και δεν ανταποκρίνεται στις αντηλιακές αλοιφές. Η καλύτερη προστασία είναι να μην τα βλέπει ο ήλιος.

Bonus tip!
10.  Νομίζουμε πως δεν χρειάζονται τα γυαλιά ηλίου. Είναι λάθος! Ακόμα και από μηνών, ένα παιδί θα πρέπει να τα φοράει γιατί προστατεύεται από εγκαύματα και κακοήθειες του δέρματος των ματιών και των βολβών.


Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10