Φάρμακα και παιδί: Πότε, πόσα και γιατί!

Με αφορμή πρόσφατες έρευνες που καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη σε άσκοπη κατανάλωση φαρμάκων στην Ελλάδα, ο παιδίατρος Δρ Σπύρος Μαζάνης σού εξηγεί τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο παιδί η άσκοπη χρήση φαρμάκων χωρίς τη συμβουλή του παιδιάτρου.

Σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του παιδιού έχει η υπερκατανάλωση φαρμάκων. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα Ελληνόπουλα, τόσο κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας όσο και στην εφηβεία παίρνουν φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού αφού 1 στους 4 γονείς παίρνει πρωτοβουλία να δίνει φάρμακα στο παιδί χωρίς να συμβουλευτεί τον παιδίατρο. Οι Έλληνες μαθητές παίρνουν φάρμακα συνήθως για να αντιμετωπίσουν κάποια ασθένεια. Όμως 4 στους 10 καταφεύγουν στα φάρμακα σαν λύση στα ψυχολογικά τους προβλήματα.

Είναι κοινό φαινόμενο στις ελληνικές οικογένειες, όταν το παιδί παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα να τηλεφωνεί η μητέρα στον παιδίατρο, ζητώντας τη συμβουλή του και πιθανόν λύση και προτεινόμενα φάρμακα από τηλεφώνου γεγονός βέβαια που εγκυμονεί κινδύνους. Από την άλλη, υπάρχει και η περίπτωση κατά την οποία χορηγούνται αμέσως φάρμακα στο παιδί από τον γονέα χωρίς ιατρική συνταγή επειδή θεωρεί ότι παρουσιάζει τα ίδια συμπτώματα με προηγούμενη φορά που είχε χορηγηθεί το ίδιο φάρμακο από τον παιδίατρο ή γιατί τα ίδια συμπτώματα είχε και το αδελφάκι του πριν από μερικές ημέρες.

Θεωρητικά, η χορήγηση φαρμάκων στην Ελλάδα και ειδικά στα παιδιά γίνεται με συνταγή γιατρού. Στην πράξη όμως υπάρχει η δυνατότητα της ελεύθερης προμήθειάς τους από τα φαρμακεία κατά βούληση εκτός βέβαια των ναρκωτικών ουσιών.

Επιπτώσεις
Με τον τρόπο αυτό όμως αυξάνεται η πιθανότητα υποθεραπείας ή και υπερθεραπείας με απώτερες επιπτώσεις στην υγεία ενός παιδιού. Επιπλέον το παιδί μαθαίνει και το ίδιο στην αυθαίρετη χορήγηση φαρμάκων και οδηγείται στην πολυφαρμακία.

Τι είναι η υπερθεραπεία;
Η υπερθεραπεία μπορεί να προκύψει όταν το παιδί παίρνει φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού που δεν είναι απαραίτητα επομένως δεν ωφελείται ο οργανισμός του. Για παράδεγμα η χορήγηση αντιβιοτικών σε ιώσεις δεν ενδείκνυται. Έτσι φορτώνεται ο οργανισμός με τοξικές ουσίες. Μακροπρόθεσμα, η αλόγιστη χρήση φαρμακευτικών ουσιών μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα νεφρά, στο συκώτι, στην καρδιά και τον αιμοποιητικό σύστημα.
Οι Έλληνες μαθητές δηλώνουν σε ποσοστό 60% ότι ένιωσαν τις συνέπειες από τη λήψη φαρμάκων οι οποίες κατά σειρά συχνότητας είναι: πόνος στο στομάχι και την κοιλιά, εμετός, ναυτία, αλλεργικό εξάνθημα, λιποθυμία κ.ά.

Τι σημαίνει υποθεραπεία;
Υποθεραπεία είναι όταν το παιδί παίρνει το φάρμακο σε μειωμένη δοσολογία σε σχέση με το βάρος και την ηλικία του. Ακόμη όταν η διάρκεια της θεραπείας είναι μικρότερη της απαιτούμενης και γενικότερα όταν δεν υπάρχει συμμόρφωση με τους κανόνες χορήγησης των φαρμάκων. Είναι μεγάλο λάθος όταν οι μητέρες με δική τους πρωτοβουλία μεταβάλλουν τη δόση, τη συχνότητα ή τη διάρκεια της θεραπείας επειδή υποχώρησαν τα συμπτώματα ή επειδή το παιδί πάει σχολείο ή κοιμάται και δεν είναι εύκολο να πάρει το φάρμακό του. Η ατελής θεραπεία έχει κι αυτή τις συνέπειές της. Μπορεί η αρρώστια παροδικά να κοπάσει αλλά να ξαναεμφανιστεί με χειρότερα συμπτώματα και επιπλοκές. Ακόμη ο οργανισμός μπορεί να συνηθίσει το φάρμακο και στο μέλλον να είναι αδρανής για την αντιμετώπιση κάποιας αρρώστιας.

Συμπέρασμα
Από όλα τα παραπάνω προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι το φάρμακο είναι ένα αγαθό για την υγεία των παιδιών όταν χρησιμοποιείται λογικά και αντίθετα γίνεται δηλητήριο όταν δίνεται χωρίς τη γνώμη του γιατρού.

Read More

And More