Παιδί: Τι μπορεί να σημαίνουν τα σπυράκια στο σώμα του;

Πολύ συχνά τα παιδιά βγάζουν κάποια σπυράκια για πολλούς και διαφορετικούς λόγους! Τις περισσότερες φορές δεν είναι κάτι ανησυχητικό, όμως οι μανούλες φοβούνται διότι αυτό που φαίνεται τις τρομάζει περισσότερο από κάποια άλλη αρρώστια που μπορεί να μην είναι ορατή αλλά στην πράξη να είναι κάτι πιο σοβαρό!
Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης αναλαμβάνει για άλλη μια φορά να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και να ενημερώσει τους γονείς!

Τι μπορεί να υποδηλώνουν τα σπυράκια;
Ό,τι και να συμβαίνει ο παιδίατρος είναι ο πιο κατάλληλος για να κάνει την διάγνωση. Όμως μερικές οδηγίες μπορεί να βοηθήσουν για να μην ανησυχείτε άδικα!

ΔΡΩΤΣΙΛΑ: Συνήθως τα συναντάμε στα μωρά ειδικά όταν ζεσταίνονται πολύ, αλλά και σε μεγαλύτερες ηλικίες από την ίδια αιτία. Είναι πολύ ψιλά, σαν το κεφαλάκι μιας καρφίτσας, ροζ ή κόκκινα και έχουν σχετικά άγρια αφή. Παρουσιάζονται κυρίως στα μάγουλα, γύρω από τον λαιμό και τον αυχένα και στον θώρακα, δηλαδή εκεί που περισσότερο ζεσταίνεται το δέρμα. Δεν απαιτείται ιδιαίτερη θεραπεία αλλά δροσερό περιβάλλον, λιγότερα ρούχα, συχνότερα μπάνια και καμιά φορά κάποια ενυδατική αλοιφή.

ΑΛΛΕΡΓΙΑ: Το εξάνθημα μοιάζει με τσιμπήματα κουνουπιού και εμφανίζεται σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Μπορεί να είναι αλλεργική αντίδραση σε κάποιο φάρμακο, τροφές, καλλυντικές αλοιφές, απορρυπαντικά ρούχων κλπ. Αν είναι πολύ έντονο και πρήζονται τα χείλη και το παιδί παρουσιάζει κάποια δυσκολία στην αναπνοή τότε πρέπει επειγόντως να το δει παιδίατρος.

ΕΚΖΕΜΑ: Το δέρμα παρουσιάζει ξηρότητα και σε μερικά σημεία σκάει. Συνήθως το παιδί έχει φαγούρα. Το πρόσωπο, οι αγκώνες, τα γόνατα και οι μασχάλες είναι τα επίμαχα σημεία.

ΑΝΕΜΟΒΛΟΓΙΑ: Τα σπυράκια βγαίνουν σε όλο το σώμα ακόμη και μέσα στα μαλλιά. Έχουν φυσαλίδες με υγρό και παρουσιάζουν εντονότατη φαγούρα που αν το παιδί ξυστεί θα μείνουν σημάδια για μια ζωή.

ΙΛΑΡΑ: Τα σπυράκια είναι κηλίδες ροζ έως έντονα κόκκινα. Ξεκινούν από τα αυτιά και τον λαιμό και αργότερα επεκτείνονται στο πρόσωπο και τον θώρακα και τις επόμενες μέρες και στην κοιλιά και από την τρίτη-τέταρτη μέρα αρχίζουν να υποχωρούν από εκεί που είχαν ξεκινήσει να εμφανίζονται.

ΟΣΤΡΑΚΙΑ: Τα σπυράκια είναι κόκκινα και ξεκινούν συνήθως στην κοιλιά ανάμεσα στον ομφαλό και τα γεννητικά όργανα και σιγά σιγά επεκτείνονται σε όλο το σώμα. Η γλώσσα του παιδιού στην αρχή είναι άσπρη και μετά ιδιαίτερα κόκκινη, σαν φράουλα.

ΕΡΥΘΡΑ: Τα σπυράκια μοιάζουν με εκείνα της ιλαράς και στη αρχή μπορεί να υπάρξει σύγχυση όμως γρήγορα τα πράγματα ξεκαθαρίζουν διότι στην ερυθρά συνυπάρχει μια χαρακτηριστική διόγκωση των λεμφαδένων πίσω από τα αυτιά, οι οποίοι μάλιστα είναι ιδιαίτερα επώδυνοι στην ψηλάφηση τους.

ΑΙΦΝΙΔΙΟ ΕΞΑΝΘΗΜΑ: Είναι πολύ χαρακτηριστική η πορεία της νόσου: αρχικά υπάρχει πυρετός πάνω από 38οC ο οποίος διαρκεί ακριβώς τρία 24ωρα και με την πτώση του πυρετού εμφανίζεται ένα γενικευμένο εξάνθημα σαν το κεφαλάκι της καρφίτσας, χωρίς φαγούρα, το οποίο διαρκεί 1-2 μέρες και υποχωρεί αυτόματα χωρίς θεραπεία.

Υπάρχουν ακόμη πολλές αρρώστιες οι οποίες χαρακτηρίζονται από εξάνθημα αλλά τα συμπτώματα είναι σοβαρότερα, όπως διάφορες μορφές έρπητα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ασθένειες με αιματολογικά προβλήματα κλπ. Γι’ αυτό σε κάθε περίπτωση εξανθήματος το καλύτερο είναι ο παιδίατρος να εξετάζει το παιδί.

Read More

And More