Πώς να διαλέξεις γυαλιά ηλίου για το παιδί σου!

Γιατί τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα για τα παιδιά ήδη από μικρή ηλικία; Πώς πρέπει να είναι; Ο παιδίατρος του TLIFE Δρ. Σπύρος Μαζάνης σε συμβουλεύει!

Τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα για όλα τα παιδιά ακόμη και από πολύ μικρή ηλικία. Προστατεύουν τα μάτια από τρία βασικά προβλήματα:

1.Δερματίτιδα, έγκαυμα και καρκίνο του δέρματος γύρω από τα μάτια
2.Κοκκίνισμα ή επιπεφυκίτιδα ή έγκαυμα του βολβού
3.Διαταραχές του οπτικού νεύρου που βρίσκεται στο πίσω μέρος του βολβού όπως επίσης έγκαυμα και τύφλωση

-Από πότε πρέπει να φοράνε γυαλιά τα παιδιά; Ακόμα και από 7-8 μηνών πολλά μωρά δέχονται να φοράνε τα γυαλιά και μάλιστα τους αρέσει.

-Ποιες ώρες της μέρας να φοράνε τα γυαλιά;Τις ίδιες ώρες που θα φορούσαν αντηλιακό αφού εκτίθενται στον ήλιο.

Επειδή τα μάτια των παιδιών είναι ανώριμα και πολύ ευαίσθητα, οι φακοί των γυαλιών ηλίου πρέπει να είναι αξιόπιστοι, απαραίτητα ανοιχτόχρωμοι και οργανικοί ώστε να αποφεύγονται τα ατυχήματα από πιθανό σπάσιμο του σκελετού. Τα αγοράζουμε από τα καταστήματα οπτικών ή καλά φαρμακεία για να αποφύγουμε τα γυαλιά «μαϊμούδες». Γενικά για τα γυαλιά ηλίου πρέπει να προσέχουμε ώστε:

1.Να είναι απορροφητικά στην ηλιακή ακτινοβολία
2.Να είναι οπτικά κατεργασμένα, ομοιογενή και αναλλοίωτα όπως τα κρύσταλλα όρασης.
3.Η αντοχή τους στην πίεση να ανταποκρίνεται στις διεθνείς προδιαγραφές ώστε σε περίπτωση σπασίματος να αποφεύγονται τα ατυχήματα.
Πρέπει να αναφέρουμε ότι ποιοτικός είναι ο φακός που πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:
1.Ανακόπτει το 100% της ηλιακής ακτινοβολίας
2.Δεν προκαλεί παραμόρφωση στων αντικειμένων
3. Είναι οπτικά κατεργασμένος
Με βάση τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλα τα γυαλιά ηλίου που πωλούνται από τα οπτικά καταστήματα πρέπει να αναγράφουν την κατηγορία 0,1,2,3,4 στην οποία και ανήκουν. Τα γυαλιά γενικής χρήσης ανήκουν στην κατηγορία 3. Αυτοί οι φακοί ηλίου μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέσα στην πόλη, στη θάλασσα και στο βουνό, κάτω από ισχυρή ηλιακή ακτινοβολία.

Read More

And More