Το παιδί μου δεν πίνει το γάλα του! Τι να κάνω;

Ένα από τα μεγαλύτερα… παράπονα των μαμάδων είναι ότι το παιδί τους δεν πίνει το γάλα του! Εκεί γύρω στον πρώτο και δεύτερο χρόνο, πολλά παιδάκια παρουσιάζουν μία… άρνηση να πιουν γάλα με αποτέλεσμα να φέρνουν πανικό στους γονείς καθώς φοβούνται ότι θα επηρεάσει την ανάπτυξή τους. Οι γονείς πιέζουν τα παιδιά, τα παιδιά αντιδρούν με μεγαλύτερη άρνηση και τελικά δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος!

Το γάλα είναι σίγουρα ένα πολύτιμο τρόφιμο για τα παιδιά στη νηπιακή ηλικία. Όμως δεν περιέχει μόνο το γάλα ασβέστιο που είναι απαραίτητο για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών. Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης το έχει εξηγήσει πολλές φορές αυτό και ιδού άλλη μία ευκαιρία να μας πει γιατί κάποια παιδιά δεν πίνουν γάλα και πώς μπορούν να το αντιμετωπίσουν οι γονείς!

“Καταρχάς δεν πρέπει να αγχώνονται καθόλου οι γονείς διότι το παιδί το αντιλαμβάνεται και πολύ πιθανόν να τους χειρίζεται προκειμένου να βλέπει το ενδιαφέρον τους για αυτό. Πάρα πολλά παιδιά σε αυτή την ηλικία περνούν μία φάση που αρνούνται το γάλα. Μερικά λόγω κληρονομικότητας από τον μπαμπά ή τη μαμά έχουν μια αντιπάθεια στο γάλα που μπορεί να είναι προσωρινή αλλά μερικές φορές μπορεί να τα ακολουθήσει στην ενήλικη ζωή. Στη νηπιακή ηλικία, το γάλα είναι χρήσιμο αλλά όχι απαραίτητο δεδομένου ότι τις ουσίες του γάλακτος το παιδί τις παίρνει και από τις άλλες τροφές που τρώει. Δηλαδή δεν είναι τόσο σημαντικό όσο για ένα βρέφος μέχρι 6 μηνών που τρώει αποκλειστικά γάλα. Θα πρότεινα οι γονείς να χαλαρώσουν τις προσπάθειές τους και να μην πιέζουν το παιδί αλλά να του χορηγούν αυτά που υπάρχουν μέσα στο γάλα με άλλες πηγές γαλακτοκομικών, όπως είναι το γιαούρτι και το κίτρινο τυρί. Το γάλα θα μπορούσαν να το εντάξουν σε τρόφιμα και συνταγές, δηλαδή μπορείς να το κάνουν ρυζόγαλο, κρέμες βανίλια ή φαρίν λακτέ που αντί για νερό να χρησιμοποιήσουν γάλα, φρουτόκρεμα με γάλα και γενικά να σκεφτούν κάποιους τέτοιους τρόπους ώστε να καλύπτεται το παιδί κατά τη διάρκεια του 24ώρου με τα γαλακτοκομικά προϊόντα που θα τρώει”.

Read More

And More