“Το παιδί μου κρατάει την αναπνοή του! Τι να κάνω;”

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην σε πιάσει πανικός αν ξαφνικά δεις το μωρό σου να σταματάει να αναπνέει, να του πιάνεται η αναπνοή και να χάνει τις αισθήσεις του! Και όμως είναι ένα σύνδρομο που ονομάζεται «σύνδρομο κατακράτησης της αναπνοής». Αν το γνωρίζεις και αναγνωρίζεις τα συμπτώματα τότε μπορεί να βοηθήσεις το παιδί σου να το ξεπεράσει χωρίς βλαβερές συνέπειες για την υγεία του. Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης σου εξηγεί τι είναι αυτό και πώς αντιμετωπίζεται!

Τι είναι το σύνδρομο κατακράτησης της αναπνοής;

Συμβαίνει σε παιδιά από 6 μηνών μέχρι 6 χρονών. Το κράτημα της αναπνοής κρατάει περίπου 1-2 λεπτά της ώρας. Το παιδί σταματάει να αναπνέει. Χάνει τις αισθήσεις του. Ασπρίζει ή μαυρίζει το πρόσωπό του.

Ποια είναι η αιτία;

Δεν είναι ξεκαθαρισμένο ακόμη ποιος είναι ο παράγοντας που προκαλεί το σύνδρομο. Συνήθως μπορεί να συμβεί ύστερα από ένα επεισόδιο φόβου ή σοκ. Ακόμη μπορεί να συμβεί όταν το παιδί νευριάζει απότομα και έντονα ή είναι πολύ θυμωμένο και κλαίει. Πρόκειται για αντανακλαστική αντίδραση του οργανισμού του παιδιού, δηλαδή δεν το προκαλεί το ίδιο το παιδί, δεν κρατάει σκόπιμα την αναπνοή του. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με επιληψία.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες εξετάσεις. Συνήθως ο παιδίατρος κάνε την διάγνωση από τις περιγραφές των οικείων που είδαν την κρίση του παιδιού και από τον αποκλεισμό παθολογικών εξετάσεων αίματος και απεικονιστικών, όπως για παράδειγμα η σιδηροπενική αναιμία. Αν υπάρχει ψυχραιμία θα βοηθούσε πολύ η καταγραφή του περιστατικού με βίντεο.

Πώς αντιμετωπίζεται η κρίση;

-Καταρχάς μην χάνετε την ψυχραιμία σας.
-Έτσι κι αλλιώς η κρίση θα περάσει και από μόνη της
-Φροντίστε την στιγμή που θα λιποθυμήσει να μη πέσει άσχημα και χτυπήσει.
-Φυσήξτε ελαφριά στο πρόσωπό του ή χαιδέψτε το μέτωπο του παιδιού.
-Περιμένετε 1-2 λεπτά. Αν δεν συνέλθει τότε καλέστε τον παιδίατρο ή πηγαίνετε στο πλησιέστερο νοσοκομείο.
-Φροντίστε να έχει ήρεμη ζωή χωρίς νεύρα.

Read More

And More