Terrible two: πώς να χειριστείτε ένα δίχρονο!

Οι ειδικοί αναφέρουν πως δεν υπάρχουν πεισματάρικα παιδιά. Στα 2 τους χρόνια αρχίζουν να διαμορφώνουν την προσωπικότητα τους και να εκδηλώνουν τις επιθυμίες τους. Το μυστικό για κάθε γονέα είναι να αποφεύγει όσο μπορεί τις συγκρούσεις ώστε να επικρατεί ένα ήρεμο και ευχάριστο κλίμα στο σπίτι. Σε αυτή την ηλικία γίνονται ανεξέλεγκτα και ανυπάκουα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεταξύ σας αντιπαραθέσεις. Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, σας παραθέτει μερικές απλές αλλά χρήσιμες συμβουλές για να μπορέσετε να ελέγξετε το νήπιο σας.

Δώστε του το δικαίωμα της επιλογής!
Αποφύγετε να επιβάλετε τη γνώμη σας στο παιδί σας. Αφήστε το να πιστεύει πως έχει τον έλεγχο της κατάστασης με το να του δίνετε επιλογές. Π.χ. προτιμάς να φορέσεις αθλητικά ή μπότες ; Έτσι θα νιώθει πως έχει εκείνο τον τελευταίο λόγο και θα αποφύγετε τις διαφωνίες μεταξύ σας.

Μαζέψτε τα παιχνίδια που δεν χρησιμοποιεί!
Τα παιδιά γεμίζουν ένα δωμάτιο με παιχνίδια με αποτέλεσμα να τα βαριούνται όλα πολύ γρήγορα και να αναζητούν καινούργια. Αυτό σας φέρνει στη δυσάρεστη θέση να τους το αρνηθείτε και να προκληθεί μεταξύ σας σύγκρουση. Ένα έξυπνο κόλπο είναι να κρύβετε αυτά με τα οποία δεν ασχολείται και να τα εμφανίζετε όταν αρχίζει να θέλει νέα. Θα παρατηρήσετε ότι δεν θα καταλάβει τη διαφορά και θα του φανούν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα σαν καινούργια!

Προετοιμαστείτε για τις επιδρομές του στα περίπτερα!
Όταν βγαίνετε βόλτα με τα παιδιά σας, αυτά πάντα ζητάνε λιχουδιές από το περίπτερο ή το ζαχαροπλαστείο. Εφοδιαστείτε με ωραία σνακ και χυμούς και δώστε τους τα όταν πεινάνε ή γκρινιάζουν. Έτσι, θα αποφύγετε τα επιπλέον έξοδα και τις αντιπαραθέσεις.

Αποφύγετε τις πολλές εντολές!
Μη φορτώσετε το παιδί με πράγματα που πρέπει να κάνει και με πράγματα που του απαγορεύεται. Θα αγανακτήσει και θα αρχίσει να αντιδράει έντονα. Αντίθετα, δείξτε του ότι το εμπιστεύεστε χωρίς να επαναλαμβάνεται τις εντολές σας και θα δείτε ότι θα αρχίσει να ακούει σε αυτές χωρίς να δημιουργείτε μεταξύ σας σύγκρουση.

Οι συγκρούσεις μεταξύ γονέα παιδιού είναι κάτι που δεν μπορείτε να αποφεύγετε για πάντα. Αυτό που μπορείτε να κάνετε όμως είναι μέσα από τις παραπάνω συμβουλές να χτίσετε μια δυνατή και υγιή σχέση με το παιδί σας. Εάν παρατηρήσετε πως με αυτές τις απλές συμβουλές δεν μπορείτε να αποφύγετε τις δυσάρεστες καταστάσεις αλλά αντίθετα επιδεινώνονται, μπορείτε να απευθυνθείτε σε Τμήμα Συμβουλευτικής Γονέων που δίνει πιο συγκεκριμένες απαντήσεις και εποπτεία για το πώς να χειριστείτε την κατάσταση.

Read More

And More