10 tips για τον καλό ύπνο των παιδιών!

Ο ύπνος είναι ένα… βασανιστικό ζήτημα για τους γονείς. Προβληματίζονται ιδιαίτερα πόσο και πότε πρέπει να κοιμάται το παιδί τους, αν κοιμάται αρκετά, πώς πρέπει να κοιμάται κ.τ.λ. Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης κωδικοποιεί σε 10 tips τις οδηγίες για τον καλό ύπνο των παιδιών.

1. Πόσες ώρες πρέπει να κοιμάται ένα παιδί;
Εξαρτάται από την ηλικία του κάθε παιδιού. Τα νεογέννητα και τα μωρά κοιμούνται περίπου 12 έως 18 ώρες τον 24ωρο. Τα μεγαλύτερα παιδιά μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους αρκούνται σε 8 έως 12 ώρες. Οι μαθητές χρειάζονται το λιγότερο 7 έως 8 συνεχόμενες ώρες ώστε να κάνουν τις φάσεις του ύπνου για να ξεκουραστεί ο εγκέφαλός τους. Πάντως στην πράξη το κάθε παιδί έχει το δικό του βιολογικό ρολόι ύπνου. Πρέπει να ανησυχούμε μόνο όταν το παιδί θέλει να κοιμηθεί και δεν μπορεί επειδή έχει κάποιο πρόβλημα.

2. Ποια θέση ύπνου είναι η πιο ασφαλής;
Πολλές μελέτες έχουν γίνει για να καταλήξουμε σε ποια θέση ύπνου το παιδί δεν κινδυνεύει να πνιγεί ή να πάθει το Σύνδρομο του Αιφνιδίου Θανάτου. Δύο τελικά είναι οι πιο δημοφιλείς θέσεις:α) εναλλάξ μία στο ένα πλευρό και μία στο άλλο, β)ανάσκελα, με γυρισμένο το κεφάλι μία αριστερά και μία δεξιά.

3. Να κοιμάται στο δωμάτιο των γονιών του ή στο δικό του;
α) Τον πρώτο χρόνο ζωής καλό είναι να κοιμάται στο δωμάτιο των γονιών του αλλά όχι στο ίδιο κρεβάτι με αυτούς. Αυτό είναι χρήσιμο για να ελέγχετε καλύτερα τα ζωτικά του σημεία.
β) Από το δεύτερο χρόνο συνιστάται το δικό του δωμάτιο.

4. Χρειάζεται μαξιλάρι;
Γενικά τα δύο πρώτα χρόνια ζωής δεν είναι απαραίτητο το μαξιλάρι. Μετά το δεύτερο χρόνο προτιμούνται τα κοντά (περίπου 3 εκατοστά) με τις ειδικές τρύπες για να περνάει ο αέρας.

5. Είδος θέρμανσης, θερμοκρασία και υγρασία δωματίου
Η θερμοκρασία πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 18 και 22 βαθμών Κελσίου. Καταλληλότερο θερμαντικό θεωρείται το καλοριφέρ. Πρέπει να αποφεύγονται τα θερμαντικά που εκπέμπουν ζεστό αέρα διότι ξηραίνουν την ατμόσφαιρα. Η υγρασία πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 60-70%.

6. Ντύσιμο του παιδιού στον ύπνο
Ελαφρύ ντύσιμο για να μην ιδρώνει: φανελάκι, φορμάκι ή πυτζαμούλα και ελαφριά κουβερτούλα βαμβακερή ή πικέ.

7. Αερισμός του δωματίου
Κάθε μία έως δύο ώρες για 10 λεπτά ή αφήνουμε μόνιμα ένα-δύο εκατοστά το παράθυρο ανοιχτό.

8. Μπορεί να θηλάζει ή να τρώει από το μπιμπερό ενώ κοιμάται;
Είναι επικίνδυνο να τρώει κοιμισμένο διότι μπορεί να πνιγεί ή να πάθει ωτίτιδα.

9. Το ξυπνάμε για να φάει;
Τα νεογέννητα, αν είναι νύχτα, τα αφήνουμε και έξι έως 7 ώρες ενώ αν είναι μέρα τα ξυπνάμε στις 4 ώρες. Τα μεγαλύτερα παιδιά δεν πρέπει να τα τα ξυπνάμε τη νύχτα για να φάνε.

10. Αν έχει κάνει κακά του στον ύπνο το αλλάζουμε;
Το αλλάζουμε κάθε φορά που είναι λερωμένο για να μη συγκαεί.

Read More

And More