Πίσω στην κορυφή της σελίδας
10.09.2017 | 12:00
Νίκη Κλεισούρα

Active kids: 6+1 τρόποι να παροτρύνεις τα παιδιά να ασχοληθούν με την άσκηση και τον αθλητισμό

Active kids: 6+1 τρόποι να παροτρύνεις τα παιδιά να ασχοληθούν με την άσκηση και τον αθλητισμό
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

Κάθε νέα σχολική χρονιά μπορεί να προκαλεί πολλά και πολλαπλά συναισθήματα στα παιδιά, μιας και ο αποχωρισμός της οικογένειας και της χαλαρότητας του καλοκαιριού από τη μία έρχεται να ενωθεί με τη λαχτάρα να ξαναβρεθούν με τους φίλους τους και να ευχαριστηθούν τη σχολική παρέα που στερήθηκαν κατά τη διάρκεια των διακοπών. Σίγουρα, όμως, πρόκειται για μια σχετικά δυσκολεμένη περίοδο, που η καθημερινότητα αλλάζει ξανά, οι υποχρεώσεις επανέρχονται, το πρόγραμμα ξαναμπαίνει στη ζωή τους και τα μαθήματα παίρνουν τη θέση του παιχνιδιού. Και ενώ μπορεί η ημέρα των παιδιών να μονοπωλείται από τα σχολικά και εξωσχολικά μαθήματα και το απαραίτητο διάβασμα στο σπίτι, ωστόσο αυτό δεν χρειάζεται να είναι ο άκαμπτος κανόνας, αλλά να διανθίζεται ο χρόνος τους με ευχάριστες δραστηριότητες. Μία από τις σημαντικότερες και πιο εποικοδομητικές είναι και η άθληση!

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, τα παιδιά σήμερα φαίνεται πως εμφανίζουν μεγαλύτερη ροπή προς τον καθιστικό τρόπο ζωής και τη νωχελικότητα, με αποτέλεσμα να γίνεται όλο και πιο συχνό το φαινόμενο της παιδικής παχυσαρκίας. Κυρίως λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής των γονιών, που μεταφέρεται και στα παιδιά τους, η σωματική άσκηση και η ενασχόληση με τον αθλητισμό μοιάζει να έχει γίνει πλέον... είδος υπό εξαφάνιση! Ωστόσο, μία ισορροπημένη ζωή είναι το ζητούμενο για κάθε παιδί, και μέσω της άθλησης και της ενασχόλησης με κάποιο σπορ είναι βέβαιο πως επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό. Ακόμη, όμως, και σε πνευματικό επίπεδο, η φυσική άσκηση βοηθάει τα παιδιά να χαλαρώσουν, να διοχετεύσουν εκεί την ενέργειά τους, να κοινωνικοποιηθούν και να γνωρίσουν τη σημασία της συμμετοχής σε ομάδες.

Αν, ωστόσο, παρουσιάζονται δυσκολίες στο να εμπνευστεί το μικρό σου να κινητοποιηθεί και να ξεκινήσει να ασχολείται με την άθληση, παρακάτω μπορείς να δεις μερικούς τρόπους που θα το βοηθήσουν να ενεργοποιηθεί!

Βάλτε στη ζωή όλης της οικογένειας την κίνηση
Ειδικά αυτή την περίοδο που ο καιρός είναι ιδανικός για εξωτερικές δραστηριότητες, μπορείτε με κάποιο τρόπο να ασκηθείτε οικογενειακώς! Μετά το βραδινό γεύμα, θα μπορούσατε να κάνετε μια βόλτα στη γειτονιά και περιπάτους στην πόλη. Τα Σαββατοκύριακα θα μπορούσαν να διανθιστούν με βόλτες στο πάρκο και αθλοπαιδιές!

Μία ώρα την ημέρα... το γιατρό τον κάνει πέρα
Σύμφωνα με έρευνες, μία ώρα άσκησης την ημέρα είναι αρκετή για να διατηρηθεί μια ισορροπημένη φυσική κατάσταση στα παιδιά. Για αυτό το λόγο χρειάζεται να τα ωθήσεις να ενεργοποιηθούν έστω και για μία ώρα ημερησίως! Ακόμη και με μια πρωινή βόλτα του σκύλου, μία ώρα παιχνίδι μετά το σχολείο ή ένας φιλικός αγώνας κάποιου αθλήματος είναι ιδανικά για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Ξεχάστε για λίγο το ασανσέρ
Μία από τις πιο εύκολες και απλές λύσεις για να μπει η άσκηση στην καθημερινότητα των παιδιών είναι το ανέβασμα της σκάλας! Μπορεί να φαίνεται “μικρό” και ασήμαντο, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ εποικοδομητικό και μπορεί να γίνει μία από τις πιο βασικές συνήθειες στη ζωή τους.

Διαγωνιστείτε στις ορθοπεταλιές
Ναι, η απουσία ποδηλατοδρόμων μπορεί να είναι ένας πολύ σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας, αλλά ευτυχώς σχεδόν σε κάθε περιοχή υπάρχει ένα πάρκο, μια πλατεία ή ένα άλσος τα οποία μπορεί το παιδί να εκμεταλλευτεί για να κάνει τις ορθοπεταλιές και τη... γυμναστική του!

Ανακαλύψτε τις πολεμικές τέχνες
Πολλά παιδιά βρίσκουν πολύ πιο ελκυστική την ιδέα να μάθουν καράτε ή capoeira ή οποιαδήποτε άλλη ευγενή πολεμική τέχνη, από το να ασχοληθούν με κάποιο ατομικό ή ομαδικό άθλημα. Συστησέ τους, λοιπόν, τις διαφορετικές επιλογές που έχουν και ενθάρρυνέ τα να γραφτούν σε κάποιο μάθημα.

Χρησιμοποίησε το παιχνίδι και όχι την πίεση
Τα παιδιά συχνά αντιδρούν σε οτιδήποτε τους επιβάλλεται, επομένως είναι ανώφελο να τα πιέσεις να ασχοληθούν με κάποιο άθλημα ή να ασκηθούν σαν να πρόκειται για αναγκαστικό task. Είναι προτιμότερο να εισάγεις το στοιχείο της διασκέδασης και του παιχνιδιού σε εξωτερικές δραστηριότητες που θα απολαύσετε αρχικά μαζί, ώστε να εμπνευστεί και να ανακαλύψει πόσο του αρέσει η άθληση.

Δώσε το καλό παράδειγμα
Τα παιδιά τείνουν να “αντιγράφουν” τις συμπεριφορές των γονιών τους, μιας και αυτοί είναι το σταθερό πρότυπο στη ζωή τους. Αν ο γονιός έχει κακές διατροφικές συνήθειες, το ίδιο θα συμβεί και στο παιδί. Αν η άσκηση είναι λέξη άγνωστη για τους γονείς, άγνωστη θα παραμείνει και για τα παιδιά. Άρα, το πιο σημαντικό είναι η ενθάρρυνση να έρχεται και από την καθημερινότητα της οικογένειας.

Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10