Φθινοπωρινές δραστηριότητες: Βόλτες στη φύση που θα φτιάξουν τη διάθεση των παιδιών και θα μειώσουν το άγχος

Όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να επιστρέψουμε σε σταθερούς ρυθμούς μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και τις ξεκούραστες στιγμές του Αυγούστου, ειδικά για τα παιδιά που μετά από ένα ξέγνοιαστο διάστημα μακριά από το σχολείο καλούνται να επιστρέψουν στις μαθητικές αίθουσες και τις καθημερινές υποχρεώσεις τους. Ακόμη πιο δύσκολο, όμως, φαίνεται το γεγονός πως το φθινόπωρο έχει πολλά καιρικά σκαμπανεβάσματα και από τη μια στιγμή στην άλλη ο θερμός ήλιος μπορεί να δώσει τη θέση του στις πρώτες δροσερές ψιχάλες του Σεπτεμβρίου. Παρ’ όλα αυτά, έχει πολύ μεγάλη σημασία να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και να απολαύσουμε τις υπόλοιπες ημέρες της καλοκαιρίας που έχουμε μπροστά μας, δίνοντας την ευκαιρία και στα μικρά να συνεχίσουν να χαίρονται με τις θερμές ημέρες και κυρίως να μην θλίβονται με τις περισσότερο… συννεφιασμένες! Για αυτό και οι εξωτερικές δραστηριότητες και η επαφή των παιδιών με τη φύση δεν χρειάζεται να σταματήσουν, ακόμη κι αν οι θερμοκρασίες πέσουν ελαφρώς ή τα πρώτα συννεφάκια κάνουν την εμφάνισή τους!

Και μιλώντας για επαφή με τη φύση, δεν είναι λίγες οι φορές που έρευνες έχουν καταδείξει την αναγκαιότητα να βρισκόμαστε όλο και πιο συχνά έξω από το σπίτι ή να επιδιδόμαστε σε εξωτερικές δραστηριότητες κοντά στο φυσικό περιβάλλον, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το καθημερινό άγχος και να απαλλαγούμε από τη θλίψη της μετάβασης στο χειμώνα. Πιο συγκεκριμένα, σε πρόσφατη έρευνα που είχε ως θεματική την ψυχολογία των παιδιών, τα αποτελέσματα έδειξαν πως όσο πιο συχνά έρχονται τα μικρά σε επαφή με τη φύση, και κυρίως αν μεγαλώνουν σε σημεία που βρίσκονται κοντά σε περιοχές με πράσινο και με πιο εύκολη πρόσβαση σε πάρκα, άλση και εκτάσεις με βλάστηση, τόσο καλύτερα αντιμετωπίζουν το στρες και το φόβο όταν βρίσκονται σε πιεσμένες καταστάσεις, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται οι επιδόσεις τους στο σχολείο και δείχνουν να έχουν καλύτερη συγκέντρωση και μεγαλύτερη ηρεμία! Όλα αυτά είναι αρκετά για να συνεχίσετε το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους με βλάστηση, ακόμη και στην πόλη, έτσι δεν είναι;

Για αυτό, λοιπόν, παρακάτω μπορείς να πάρεις μερικές ιδέες για όσα μπορείτε να κάνετε αυτό το φθινόπωρο, ώστε να νιώσουν τα παιδιά λιγότερο πιεσμένα και περισσότερο ελεύθερα, ερχόμενα σε επαφή με τη φύση και την ελευθερία που εκείνη τους προσφέρει!

Ατελείωτες ποδηλατάδες!
Είναι τόσο εύκολο να… καβαλήσετε τα ποδήλατά σας και να ξεκινήσετε τις αναβάσεις σε πάρκα και δασάκια ή ακόμη και στη γειτονιά, όταν ο καιρός δροσίζει και ο ήλιος σταματά να προκαλεί συμφόρηση! Με αυτό τον τρόπο τα μικρά θα νιώσουν περισσότερο ελεύθερα και θα εξερευνήσουν την περιοχή με τη βοήθειά σου!

Περίπατοι στο δάσος!
Ευτυχώς, σε όποιο σημείο της Ελλάδας κι αν ζεις είναι βέβαιο πως κάπου δίπλα σου θα βρεις μια κατάφυτη έκταση ιδανική για πεζοπορία και εξερεύνηση! Ακόμη και στην Αθήνα, υπάρχουν ακόμα αρκετά πάρκα, άλση, δασύλλια, κήποι και λόφοι που δεν έχετε ανακαλύψει με τα μικρά και ένας μεγάλος περίπατος με… κρυφά μονοπάτια ίσως να είναι το ιδανικό παιχνίδι για αυτή την εποχή!

Φωτογραφία τοπίων!
Μπορεί κάποιες στιγμές να νιώθεις ότι το να “ξεκολλήσεις” τα παιδιά σου από τα smpartphones και τα tablets τους να είναι το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο, αλλά ίσως αυτή είναι μια ευκαιρία να τους δώσεις μία δεύτερη ευκαιρία! Αξιοποίησε, λοιπόν, την επαφή τους με τα νέα μέσα για να βγει και κάτι καλό! Πάρτε τα κινητά ή μια φωτογραφική μηχανή και ξεκινήστε να φωτογραφίζεται το φυσικό τοπίο που συναντάτε στη βόλτα σας! Και πού ξέρεις, ίσως ανακαλύψεις το μεγάλο ταλέντο του μικρού σου στη φωτογραφία!

Βόλτες με το αυτοκίνητο!
Τα περισσότερα παιδιά αγαπούν να πηγαίνουν βόλτες με το αυτοκίνητο, καθισμένα στο καθισματάκι τους και απολαμβάνοντας τη θέα γύρω τους. Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να εκμεταλλευτείτε αυτό το γεγονός και να κάνετε βόλτες σε κοντινά δάση ή περιοχές με βλάστηση και… όπου σας βγάλει ο δρόμος!

Read More

And More