Ιλαρά: Η μόνη λύση είναι το εμβόλιο και ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης σου εξηγεί γιατί

Σε κλίμα ανησυχίας και επιφυλακής βρίσκονται οι ειδικοί στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες, ύστερα από την επανεμφάνιση της ιλαράς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ τα κρούσματα έφτασαν και στη χώρα μας, ξεπερνώντας μάλιστα σε γρήγορο χρονικό διάστημα τα 100 περιστατικά. Για το λόγο αυτό, ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης σου εξηγεί ποιοι είναι οι κίνδυνοι της ιλαράς και γιατί είναι αναγκαίο να εμβολιάσεις τώρα το παιδί σου:

Ο κίνδυνος επέκτασης και στη χώρα μας μιας επιδημίας ιλαράς με σοβαρές συνέπειες στην υγεία των παιδιών έχει φέρει σε ανησυχία τους γονείς και ειδικά εκείνους που τα παιδιά τους δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν ή δεν έχουν κάνει τις επαναληπτικές δόσεις.

Η ιλαρά είναι μια εξαιρετικά γρήγορα μεταδιδόμενη νόσος από το ένα παιδί στο άλλο.
Η μετάδοση του ιού γίνεται μέσω του αέρα με την αναπνοή, το βήχα, το φτέρνισμα, τις εκκρίσεις από τη μύτη και την άμεση επαφή των μολυσμένων χεριών με το στόμα και τη μύτη. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να προστατευθεί ένα παιδί που βρίσκεται σε περιβάλλον όπου υπάρχει ένας άρρωστος, όπως το σχολείο, το σινεμά, ο παιδότοπος κλπ.
Η ιλαρά είναι τόσο μεταδοτική που θεωρείται σχεδόν 100% σίγουρο ότι θα μολυνθεί το παιδί που ήρθε σε επαφή με έναν ασθενή.

Επειδή οι επιπλοκές από την ιλαρά είναι πολύ μεγάλες και επικίνδυνες ακόμη και για τη ζωή ενός παιδιού, η μόνη λύση για την αποφυγή της νόσου είναι να γίνεται το εμβόλιο κατά της ιλαράς.

Εκτάκτως αυτή την περίοδο και προκείμενου να ελεγχθεί η επιδημική μετάδοση της ιλαράς στην Ελλάδα ισχύουν νέοι κανόνες εμβολιασμού όπως:

  • Άμεσα πρέπει να εμβολιαστούν όλα τα παιδιά και οι έφηβοι που δεν έχουν κάνει καμία δόση του εμβολίου ιλαράς ή ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας.
  • Ειδικότερα όσοι έχουν γεννηθεί από το 1970 και ύστερα και δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν υπάρχει στο ιστορικό τους ότι κάποια στιγμή νόσησαν από την ιλαρά, θα πρέπει να εμβολιαστούν με δύο δόσεις του εμβολίου της μονοδύναμης ιλαράς ή του τριδύναμου ΜΜR ή PRIORIX.
  • Εκτάκτως και για όσο διάστημα διαρκέσει ο φόβος επέκτασης της ιλαράς, συστήνεται η πρώτη δόση να ξεκινάει από την ηλικία των 12 μηνών και η δεύτερη δόση να γίνεται μετά την παρέλευση 3 μηνών.
  • Όσα παιδιά έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση, τότε άμεσα πρέπει να κάνουν και τη δεύτερη αρκεί να έχουν περάσει 3 μήνες από την πρώτη. Εννοείται ότι οποίο παιδί κάνει τώρα και τη δεύτερη δόση δεν θα χρειασθεί να την επαναλάβει αργότερα.

Το εμβόλιο θεωρείται ότι είναι ασφαλέστατο από την εμπειρία πολλών εκατομμυρίων παιδιών που έχουν εμβολιαστεί σε όλο τον κόσμο. Επίσης, το εμβόλιο καλύπτεται 100% από τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ!

Read More

And More