Μαθηματικά: Δες τον τρόπο που βρήκε μια δασκάλα να τα κάνει… εύκολα!

Μαθηματικά: Ο εφιάλτης κάθε παιδιού και κάθε γονιού, είτε πρόκειται για απλή αφαίρεση είτε για πιο σύνθετες πράξεις όπως τα κλάσματα! Και όμως! Τα μαθηματικά αποτελούν μέρος της καθημερινής μας ζωής όσο και αν τα μισούμε. Το πρόβλημα ίσως έγκειται στον τρόπο με τον οποίο διδασκόμαστε τα μαθηματικά και τις μαθηματικές πράξεις παρά στην επιστήμη των μαθηματικών αυτή καθ’ εαυτή. Μια δασκάλα της τρίτης τάξης του Δημοτικού στη Νέα Υόρκη όμως βρήκε τρόπο να συνδυάσει το παιχνίδι με τα μαθηματικά και να καταφέρει να διδάξει στους μαθητές ακόμα και σύνθετες μαθηματικές πράξεις όπως τα κλάσματα!


Η κυρία Alycia Zimmerman ανακάλυψε ότι μπορούσε να κρατήσει αμείωτη την προσοχή των μαθητών της και να τους διδάξει σύνθετους όρους χάρη σε ένα αγαπημένο παιχνίδι των παιδιών, τα τουβλάκια Lego.


Το κλειδί όπως εξηγεί η ίδια σε άρθρο που έγραψε είναι ναι μεν το μάθημα να γίνει παιχνίδι αλλά να μην σταματήσει εκεί. Οι μαθητές πρέπει να εξερευνήσουν τις δυνατότητες που έχουν τα τουβλάκια πέρα από το να χτίζουν… σπιτάκια!


Όπως βλέπεις και στις εικόνες, τα πολύχρωμα τουβλάκια έγιναν οι καλύτεροι φίλοι της δασκάλας και των μαθητών στο να κατανοήσουν δύσκολους όρους όπως η πρόσθεση ή αφαίρεση κλασμάτων όπου πολλά παιδιά συνήθως δυσκολεύονται.


Η κυρία Ζίμερμαν μάλιστα αναφέρει σε άρθρο της στο scholastic.com ότι για να μην αποσπάται η προσοχή των μαθητών από το νόημα του μαθήματος τους δίνει κάθε φορά συγκεκριμένο αριθμό lego σε σακουλάκια που προορίζονται για το μάθημα της ημέρας.


Τα παιδιά μαθαίνουν με τον πιο παραστατικό τρόπο της έννοιες του ολόκληρου, του μισού και των υποδιαιρέσεων.


Και όχι μόνο! Τα τουβλάκια είναι ιδανικά και για την προπαίδεια!

Read More

And More