“Μου ζητάνε συνεχώς κατοικίδιο. Να τους πάρω;”

Η σχέση του ανθρώπου με τα κατοικίδια είναι μακραίωνη και έχει αποφέρει στον άνθρωπο πολλαπλά οφέλη. Όταν αναφερόμαστε στη σχέση ενός παιδιού με ένα κατοικίδιο ζώο τα πράγματα διαφοροποιούνται κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τη φροντίδα του ζώου, καθώς η θετική επίδραση ενός κατοικίδιου στη συμπεριφορά των παιδιών θα πρέπει να θεωρηθεί σχεδόν δεδομένη.

Να του πάρω… κατοικίδιο;

Συνήθως όταν αναφερόμαστε σε κατοικίδια το μυαλό πηγαίνει αμέσως σε ένα σκύλο ή μια γάτα. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως τα καναρίνια, οι χελώνες ή τα ψαράκια δεν προσφέρουν οφέλη στα παιδιά. Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν οι γονείς θα πρέπει να ενδώσουν στις παρακλήσεις των παιδιών για κατοικίδιο και υπό ποιες προϋποθέσεις.

– Όταν έρχεται η ώρα να επιλέξετε τι ζώο θα υιοθετήσετε είναι σημαντικό να υπολογίσετε μεν τη γνώμη του παιδιού σας αλλά και να σκεφτείτε ποιο ζώο θα μπορεί να ενταχθεί εύκολα στο δικό σας περιβάλλον και θα είναι ευτυχισμένο μαζί σας!

– Τις περισσότερες φορές που ένας γονιός χαρίζει ένα κατοικίδιο στο παιδί του είναι για να του κάνει παρέα. Η παρέα είναι ένα πολύ σημαντικό όφελος που προκύπτει από τη συγκατοίκηση με κάποιο ζώο, αλλά δεν είναι το μόνο. Είναι πολύ σημαντικό όταν αποφασίσει μια οικογένεια να φέρει στο σπίτι ένα ζώο να μην το αντιμετωπίζει σαν παιχνίδι. Είναι βασικό να διδάξετε στο παιδί σας την αξία και της δικής του ύπαρξης, ώστε να αντιληφθεί πως και αυτό έχει ανάγκες αλλά και δικαιώματα μέσα στο χώρο στον οποίο ζει.

– Γεγονός αδιαμφισβήτητο είναι πως η άφιξη ενός κατοικίδιου στο σπίτι αλλάζει κατά πολύ τον τρόπο ζωής των μελών του. Για το λόγο αυτόν θα πρέπει η απόφαση υιοθέτησης ενός ζώου να είναι συνειδητή. Δεν είναι καθόλου σωστό να αναλάβετε τη φροντίδα ενός ζώου και να το εγκαταλείψετε στο δρόμο ή και μέσα στο ίδιο σας το σπίτι. Εάν δώσετε αγάπη στο κατοικίδιό σας θα την πάρετε πίσω, τουλάχιστον στο διπλάσιο βαθμό. Γι’ αυτό, λοιπόν, χρειάζεται να μάθετε από πολύ νωρίς στο παιδί πόσο σημαντικό είναι να φροντίζει το «φίλο» του.

– Πριν προβείτε στην απόκτηση ενός κατοικίδιου είναι βασικό να διασφαλίσετε πως συμφωνούν όλα τα μέλη της οικογένειας, δεδομένης της ευθύνης που απαιτείται για τη φροντίδα του. Σημαντικό είναι να ενημερώσετε και το παιδί σας και να ρωτήσετε τη γνώμη του, ώστε να παρθεί μια ομόφωνη απόφαση αλλά και να δοθεί ισότιμη αξία στην άποψη όλης της οικογένειας. Στην περίπτωση που θέλετε να κάνετε έκπληξη στο παιδί πρέπει να σιγουρευτείτε πως θα ήθελε κάτι τέτοιο.

– Καλό είναι, πριν αποφασίσετε για την αγορά ενός κατοικίδιου, να επισκεφθείτε κάποιο pet shop ή εάν έχετε μαζέψει στο σπίτι σας κάποιο μικρό ζωάκι από το δρόμο, πρώτα να το πάτε στον γιατρό προκειμένου να ελέγξει την κατάσταση της υγείας του. Πλέον υπάρχουν και sites, μέσω των οποίων μπορείτε να υιοθετήσετε ένα ζωάκι. Να θυμάστε, πάντως, πως είναι καλύτερο να πάρετε κάποιο από πολύ μικρή ηλικία (ημερών ή μέχρι 1 μήνα), γιατί το να μεγαλώνει με το παιδί σας παράλληλα θα έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη ισχυρών δεσμών μαζί του.

– Πριν φέρετε το κατοικίδιο στο σπίτι σας χρειάζεται να εξοπλιστείτε με τα κατάλληλα σκεύη για το φαγητό και το νερό του, την ξηρά τροφή και τις κονσέρβες του, καθώς και με ένα καλαθάκι ή σπιτάκι στο οποίο θα κοιμάται. Εάν είναι σκύλος, χρειάζεται να αγοράσετε και λουράκι για τις βόλτες του. Εάν πρόκειται για κάποιο άλλο, όπως χελώνα ή ψαράκι, τότε φροντίστε να προμηθευτείτε το «υδάτινο σπίτι» του, αλλά και τις κατάλληλες για εκείνο τροφές.

– Εξίσου σημαντικό είναι να κάνετε μια έρευνα πριν επιλέξετε τον κτηνίατρο φροντίζοντας να έχει το ιατρείο του κοντά σας, αλλά και να φέρεται με αγάπη στον καινούριο φίλο σας. Ο ρόλος του κτηνιάτρου τόσο στην διασφάλιση της υγείας του κατοικιδίου όσο και στην παροχή συμβουλών για την καλύτερη συνύπαρξη ζώου και ιδιοκτήτη είναι πολύ σημαντικός.

– Όταν τελικά το πάρετε στο σπίτι σας φροντίστε να το παρουσιάσετε αμέσως στο παιδί προκειμένου να τα αφήσετε να γνωριστούν. Είναι σημαντικό να επιλέξετε μαζί με το παιδί σας το όνομα του ζώου, κάτι που θα το εξοικειώσει μαζί του πολύ σύντομα.

– Από την αρχή φροντίστε να κάνετε κάποια «μαθήματα» στο παιδί σας, ιδιαίτερα εάν είναι από 5 χρονών και πάνω, για τη διαδικασία της φροντίδας του. Δείξτε του το σημείο όπου θα βάζετε το φαγητό του, πείτε του ότι πρέπει να υπάρχει τροφή τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα, αλλά και ότι πρέπει να ελέγχετε όλοι στην οικογένεια πολύ συχνά το μπολάκι με το νερό του, ιδιαίτερα πριν κοιμηθείτε. Για τις τροφές, βέβαια, επιλέξτε κάποιο ντουλάπι που δεν θα είναι πολύ ψηλό, προκειμένου να μπορεί να φτάσει και το παιδί σας. Με τον τρόπο αυτόν θα νιώθει και εκείνο πως μπορεί να συμμετέχει στη φροντίδα του και θα συσφίξετε τη σχέση του κατοικίδιου με το παιδί σας. Στην περίπτωση που έχετε κάποιο πουλί, χελώνα, ή ψαράκια δείξτε και πάλι στο παιδί σας πού τοποθετείτε την τροφή και ενημερώστε το σχετικά με τα φροντίδα του. Είναι πολύ σημαντικό επίσης να μην το ενοχλεί κανείς όταν τρώει ή κοιμάται.

– Εάν αποκτήσετε σκύλο πρέπει να διδάξετε το παιδί σας να το πηγαίνει βόλτα. Λόγω ηλικίας, βέβαια, είναι κατανοητό πως χρειάζεται να έχει και κάποιον κηδεμόνα μαζί του προκειμένου να διασφαλίσετε τη δική του προστασία αλλά και του ζώου. Ξεκινήστε να πηγαίνετε μαζί βόλτα το σκύλο και αρχικά δείξτε του πώς να τον κρατάει και πώς να συμπεριφέρεται στο δρόμο, έχοντας πάντα τον έλεγχό του. Μετά από μερικές βόλτες δώστε του το λουρί για να δοκιμάσει. Στην αρχή μπορείτε να το κρατάτε μαζί. Σταδιακά, όμως, θα εξοικειωθεί και θα ξέρει πώς να το κάνει. Καλό είναι να μην κάνετε το παιδί σας να νιώσει ανίκανο να ανταποκριθεί στις ανάγκες που απαιτεί η φροντίδα ενός κατοικίδιου, χωρίς όμως να ρισκάρετε και την ασφάλεια του ζώου. Ίσως η καλύτερη λύση θα ήταν να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας προκειμένου να ακούει κάποιες βασικές εντολές, κάτι που θα σας κάνει να νιώθετε μεγαλύτερη ασφάλεια.

Ζητήματα υγείας

Παρόλα τα οφέλη που προκύπτουν από τη συμβίωση των παιδιών με τα ζώα υπάρχουν και κάποια προβλήματα στα οποία είναι σημαντικό να δώσουμε σημασία. Τα προβλήματα αυτά αφορούν κυρίως αλλεργίες που ενδεχομένως να εμφανίσει κάποιο παιδί από την επαφή του με τα ζώα.

– Όταν, λοιπόν, πάρετε κάποιο στο σπίτι φροντίστε να το πάτε έγκαιρα στον κτηνίατρο προκειμένου να το εξετάσει αλλά και για να σας ενημερώσει σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των εμβολίων, καθώς και για τον τρόπο που χρειάζεται να φροντίζετε την υγεία του.

– Τα τσιμπούρια στο δέρμα των σκύλων είναι κάτι σύνηθες, όμως καλό είναι να εξετάζετε αν έχει συχνά και για τη δική του υγεία αλλά και για του παιδιού σας. Το τσιμπούρι είναι ένας μικροοργανισμός ο οποίος ρουφάει αίμα και από τα ζώα αλλά και από τους ανθρώπους. Ελέγχετε τακτικά το σκυλί σας και συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σχετικά με την αγορά ενός σπρέι για τα τσιμπούρια προληπτικά.

– Οι γάτες, από την άλλη, φέρουν συχνά το λεγόμενο τοξόπλασμα, ένα πρωτόζωο που ευθύνεται για την τοξοπλάσμωση και μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω των ακαθαρσιών της γάτας. Το τοξόπλασμα είναι επικίνδυνο μόνο για τις εγκυμονούσες. Αν το παιδί μολυνθεί με τοξόπλασμα απλώς θα αποκτήσει αντισώματα και δεν κινδυνεύει η υγεία του. Καλό είναι να κάνετε μια εξέταση στη γάτα σας και να δείτε εάν φέρει το συγκεκριμένο πρωτόζωο στον οργανισμό της.

– Η αλλεργία εξαιτίας των ζώων προκαλείται κυρίως από τα ούρα, τα σάλια ή και τα κόπρανα του ζώου. Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι το τρίχωμά τους είναι εκείνο που θα μπορούσε να προκαλέσει την αλλεργία, πράγμα που δεν ισχύει.

– Στην περίπτωση που το παιδί σας παρουσιάσει κάποια αλλεργική αντίδραση (εξανθήματα, βήχας, δύσπνοια κ.λπ.) μετά την επαφή του με το ζώο, είναι καλό πριν οδηγηθείτε σε λανθασμένα συμπεράσματα να το επιβεβαιώσετε. Κρατήστε το ζώο για 2 έως 3 μέρες μακριά από το παιδί σας και δείτε εάν τα συμπτώματα της αλλεργίας υποχωρήσουν. Προσέξτε τι θα συμβεί στην περίπτωση που το μικρό σας έρθει και πάλι σε επαφή με το αγαπημένο του ζώο. Στην περίπτωση που παρατηρήσετε μία επίμονη αλλεργία, απευθυνθείτε στον ειδικό προκειμένου να διασφαλίσετε την υγεία του παιδιού σας.

– Τα παιδιά κάτω των 5 ετών είναι πιο ευαίσθητα στα μικρόβια των ζώων, διότι, λόγω άγνοιας, ενδέχεται να πιάσουν επιφάνειες μολυσμένες π.χ. με κόπρανα και μετά να βάλουν τα χέρια τους στο στόμα, στη μύτη ή στα μάτια.

– Είναι σημαντικό να διδάξετε στο παιδί σας είτε έχει κάποια αλλεργία είτε όχι να πλένει τα χέρια του αφού χαϊδέψει ή παίξει με το κατοικίδιό του.

Read More

And More