Παιδί και κατοικίδιο: Ήρθε η ώρα για ένα σκυλάκι ή μήπως για χρυσόψαρο;

Είσαι στο δρόμο με το παιδί σου και όταν βλέπει ένα σκυλάκι σε παρακαλάει να το πάρετε στο σπίτι; Μαζεύει τις γάτες της γειτονιάς και τις ταΐζει/χαϊδεύει/παίζει μαζί τους; Βαρέθηκε το λούτρινο λαγουδάκι του και σου ζητάει ένα αληθινό; Αυτά είναι τα βασικά σημάδια που σου δείχνουν πως ίσως ήρθε η ώρα να σκεφτείς σοβαρά την προοπτική να έχετε ένα καινούριο… μέλος στην οικογένεια!

Να θυμάσαι πως η επαφή των παιδιών με τα ζώα έχει πολλά οφέλη, τόσο για εκείνα, όσο και για σένα. Ένα κατοικίδιο που έχει επιλεγεί με προσοχή μπορεί να φέρει απίθανη χαρά σε όλη την οικογένεια! Την ίδια στιγμή, η “ιδιοκτησία” ενός κατοικιδίου είναι μια καλή ευκαιρία να πάρουν τα παιδιά ανεκτίμητα μαθήματα ζωής καθώς φροντίζουν για ένα άλλο ζωντανό πλάσμα. Τα ζώα ουσιαστικά βοηθούν το παιδί να γίνει υπεύθυνο και να νοιάζεται (πάντα με την επίβλεψη των γονιών). Και extra bonus, τα περισσότερα ζωάκια είναι τρυφερά και αγαπησιάρικα απέναντι στα παιδιά!

Διάβασε παρακάτω έναν μικρό οδηγό για τα κατοικίδια και κάνε το βήμα!

Ψαράκια
Ένα χρυσόψαρο ή οποιοδήποτε άλλο miniature ψάρι σε γυάλα είναι ίσως η καλύτερη αρχή για το παιδί. Διάλεξε κάποιο είδος που να μην έχει ιδιαίτερα απαιτητικές ανάγκες, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει το παιδί στην… ανατροφή του και κάνε του ένα δώρο που θα του δώσει χαρά!

Χελώνες
Μπορεί να μην είναι τόσο συναρπαστικές όσο ένα μαλλιαρό westie τεριέ, αλλά τα περισσότερα είδη χελώνας πέρα από super cute (και “vegetarian”), ζουν 50 περίπου χρόνια, ενώ είναι και… υποαλλεργικά!

Πουλιά
Αυτή η κατηγορία απευθύνεται μάλλον σε μεγαλύτερα παιδιά, αφού τα πουλιά χρειάζονται καθημερινή φροντίδα. Σίγουρα όμως είναι πολύ επικοινωνιακά και ορισμένα έχουν ιδιαίτερα αυξημένη αντίληψη!

Χάμστερ – ινδικά χοιρίδια – λαγοί
Άλλη μια κατηγορία που αφορά μεγαλύτερα παιδιά, αφού τα χάμστερ και οι… συγγενείς τους χρειάζονται πιο υπεύθυνη συμπεριφορά και αυξημένη φροντίδα. Είναι φιλικά, χρειάζονται περιορισμένο χώρο και μπορούν να αναπτύξουν συναισθηματική σχέση με τον ιδιοκτήτη τους.

Γάτες
Τα γατάκια είναι από τις πιο κατάλληλες περιπτώσεις για το σπίτι. Εξαιρετικά φιλικά με τα παιδιά και πολύ χαδιάρικα, αλλά ταυτόχρονα ανεξάρτητα, που σημαίνει ότι χρειάζονται σχετικά λιγότερη προσοχή -σε σχέση με το σκύλο. Απαιτούνται φυσικά οι συχνές επισκέψεις στον κτηνίατρο, αλλά και ο εμβολιασμός!

Σκύλος
Ο “βασιλιάς” των κατοικιδίων και ο αγαπημένος των παιδιών! Δεν θεωρείται τυχαία ο πιο πιστός φίλος του ανθρώπου. Αναπτύσσει εξάρτηση από τον “άνθρωπό του”, του έχει εμπιστοσύνη και προσφέρει αγάπη, συντροφιά και φιλία. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και φροντίδα, σαν άνθρωπος, γι’ αυτό η απόφαση να έρθει ένας σκύλος στο σπίτι πρέπει να είναι συνειδητή και προσεκτική.

Και μια μικρή υπενθύμιση: Τα ζώα δεν είναι παιχνίδια, δεν είναι εφήμερα και δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε. Όλα τα ζώα είναι σημαντικά και χρειάζονται αγάπη και φροντίδα για να επιβιώσουν! Καλό είναι να το θυμάσαι πριν πάρεις οποιαδήποτε απόφαση!

Read More

And More