Παιδιά στον ήλιο: Ποιοι είναι οι κανόνες προστασίας και πώς πρέπει να τους εφαρμόσεις σε κάθε ηλικία

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πολλές είναι οι αφορμές για τις οποίες θα βρεθείς στον ήλιο με το μικρό σου. Είτε όταν κάνετε διακοπές, είτε στην πόλη, μια βόλτα ή μια εξόρμηση στη θάλασσα συνεπάγεται και έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Και ενώ για τους γονείς η αίσθηση μπορεί να είναι ευχάριστη και για κάποιους… θεμιτή για να αποκτήσουν το πολυπόθητο μαύρισμα, ωστόσο τα παιδιά θα πρέπει σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως ηλικίας να προστατεύονται επαρκώς και με… θρησκευτική ευλάβεια από τον ήλιο και τις αρνητικές επιδράσεις του!

Η ευαίσθητη επιδερμίδα των παιδιών είναι ιδιαίτερα ευπαθής απέναντι στις ακτίνες του ήλιου και για αυτό μπορεί να εμφανίσουν μια σειρά από δερματικές παθήσεις, ενώ τα εγκαύματα είναι επίσης μια συχνή παρενέργεια από τη μεγάλη παραμονή σε χώρους μη σκιερούς. Δεδομένου, ωστόσο πως υπάρχει ένα ευρύ φάσμα αποτελεσματικών και εξελιγμένων τρόπων προστασίας από την ακτινοβολία, είναι αυτονόητο και απαραίτητο να ακολουθούνται οι κανόνες από τους γονείς για να είναι τα μικρά πάντοτε ασφαλή!

Παρακάτω, λοιπόν, μπορείς να δεις τις συστάσεις του αμερικανικού Ιδρύματος Καρκίνου για τα βρέφη και τα πολύ μικρά παιδιά.

Βρέφη 0 έως 6 μηνών:

Τα βρέφη κάτω των έξι μηνών θα πρέπει να μένουν μακριά από τον ήλιο, καθώς το δέρμα τους είναι πολύ ευαίσθητο για τα αντηλιακά προϊόντα. Η επιδερμίδα ενός βρέφους δεν διαθέτει αρκετή μελανίνη, τη χρωστική ουσία που δίνει χρώμα στο δέρμα, τα μαλλιά και τα μάτια, ώστε να παρέχει με φυσικό τρόπο μερική προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες. Επομένως, τα μωρά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις επιβλαβείς επιπτώσεις του ήλιου.

  • Ακόμη και στο αυτοκίνητο, πρέπει να τοποθετηθούν σκίαστρα στα παράθυρα, ώστε ο ήλιος να μην χτυπάει απευθείας το μωρό στο καθισματάκι του. Ακόμα καλύτερα, αν είναι εφικτό, βάλε παράθυρα με ειδικό φίλτρο σκίασης και προστασίας από την ακτινοβολία UV (υπάρχουν τύποι που φτάνουν και το 100% προστασίας έναντι της υπεριώδους ακτινοβολίας χωρίς μείωση ορατότητας).
  • Κάνε τη βόλτα με το μωρό νωρίς το πρωί, πριν από τις 10:00, ή αργά το απόγευμα, μετά τις 17:00, και το καρότσι να έχει πάντα προστατευτικό κάλυμμα.
  • Ντύσε το μωρό με ελαφριά ρούχα που καλύπτουν τα χέρια και τα πόδια.
  • Διάλεξε ένα πλατύγυρο καπέλο, που προστατεύει το πρόσωπο, το λαιμό και τα αυτιά του μωρού. Ένα βρέφος που φοράει καπέλο κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών θα συνηθίσει να το φοράει γενικότερα χωρίς να διαμαρτύρεται.

Μωρά 6-12 μηνών:

Από αυτή την ηλικία και μετά είναι πλέον ασφαλές να χρησιμοποιείς αντηλιακό στο μωρό. Επίλεξε αντηλιακό ευρέος φάσματος με δείκτη προστασίας τουλάχιστον SPF 15 σε περιοχές του δέρματος που μένουν ακάλυπτες, όπως τα χέρια του μωρού. Πολλές εταιρείες διαθέτουν και αντηλιακά “χωρίς δάκρυα” για να μην ενοχλούν το μωρό στα μάτια.

  • Εάν χρησιμοποιείς ένα αντηλιακό σπρέι, μην το εφαρμόζεις άμεσα στο πρόσωπο του μωρού. Βάλε πρώτα στο χέρι σου μια ποσότητα και έπειτα άπλωσε το αντηλιακό στο πρόσωπο του παιδιού.
  • Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να θυμάσαι να βάζεις στο μικρό σου αντηλιακό 30 λεπτά πριν βγείτε έξω και να ξαναβάζεις το πολύ κάθε δύο ώρες, ή μετά από κολύμπι ή αν έχει ιδρώσει πολύ.

Νήπια/Προσχολική Ηλικία:

Η προστασία των νηπίων από τον ήλιο απαιτεί λίγο περισσότερη σκέψη και προσπάθεια. Είναι σημαντικό να “εκπαιδεύσεις” το παιδί για να προσέχει και μόνο του.

  • Ψάξε για αντηλιακά ευρέως φάσματος με δείκτη προστασίας τουλάχιστον SPF 15. Εκείνα που είναι ανθεκτικά στο νερό και σε μορφή σπρέι είναι μια καλή επιλογή για τα μικρά παιδιά που δεν κάθονται συνήθως ήσυχα για να τους βάλεις αντηλιακό, αλλά μην τα ψεκάζεις ποτέ απευθείας στο πρόσωπο.
  • Βεβαιώσου ότι το παιδί έχει μάθει να κάθεται στη σκιά από τις 10:00 μέχρι τις 16:00. Έλεγξε την εξωτερική περιοχή όπου το παιδί παίζει για να βεβαιωθείς ότι υπάρχει επαρκής σκιά.
  • Βεβαιώσου ότι τα νήπια καλύπτονται από τα ρούχα τους. Ρούχα βαμβακερά με μακριά μανίκια είναι δροσερά και άνετα, ενώ ταυτόχρονα είναι ιδιαίτερα προστατευτικά.
  • Μην ξεχνάς τα καπέλα και τα γυαλιά ηλίου. Διάλεξε ένα καπέλο με πλατύ γείσο, που προστατεύει το πρόσωπο, το λαιμό και τα αυτιά του παιδιού.

Πηγή: iatropedia.gr και skincancer.org

Read More

And More