Παιδικές ημικρανίες: Πώς να τις προλάβετε!

Εάν νομίζατε ότι ο έντονος πονοκέφαλος συμβαίνει μόνο στους μεγάλους ήρθε η ώρα να δείτε την αλήθεια κατάματα.

Η ημικρανία δεν αφορά μόνο τους ενήλικες. Πολλά παιδιά και έφηβοι έχουν την τάση να εμφανίζουν αυτόν τον έντονο πόνο σε ένα τμήμα του κεφαλιού, την περιστασιακή ναυτία, τη φωτοφοβία και την αύρα συμπτώματα που συνήθως προκαλεί η ημικρανία.

Αν και δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος να προληφθεί μια ημικρανία, η Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών σημειώνει ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορεί να εφαρμόσουν οι γονείς με ένα παιδί για να βοηθηθεί:

  • Να τρώει τακτικά και να μην παραλείπει γεύματα
  • Να διατηρεί τακτικό πρόγραμμα όσον αφορά τον ύπνο
  • Να ασκείται συχνά και τακτικά
  • Να αναγνωρίσει αυτό που του προκαλεί ημικρανίες (για παράδειγμα το στρες ή η έντονη άσκηση ή ακόμη και κάποιο τρόφιμο) και να προσπαθεί να τα αποφεύγει


Τροφές και ημικρανία

Πολύ συχνά κάποιες τροφές φέρνουν ημικρανία. Έχει άλλωστε παρατηρηθεί ότι ενίοτε πριν το ξέσπασμα μιας ημικρανίας προηγείται έντονη τάση για γλυκό. Εντοπίστε λοιπόν τροφές που μπορεί ενδεχομένως να προκαλούν ημικρανία στο παιδί σας. Συχνά παραδείγματα είναι η σοκολάτα, η καφεΐνη, το τυρί και το κατεργασμένο κρέας. Πολύ χρήσιμο για τον παιδίατρο θα ήταν να κρατάτε ένα καθημερινό ημερολόγιο τροφών που τρώει το παιδί σας ώστε να το συζητήσετε και να εντοπίσετε εάν η ημικρανία προέρχεται πράγματι από κάποιο τρόφιμο.

Φαρμακευτική αγωγή
Καλό είναι να μην δίνετε φάρμακα στο παιδί χωρίς την έγκριση του γιατρού. Μιλήστε με τον παιδίατρό σας σχετικά και εκείνος θα κρίνει εάν θα χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή εφόσον δεν μπορούν να ελεγχθούν με άλλους τρόπους οι ημικρανίες.

Πηγή: American Academy of Family Physicians

Read More

And More