Πασχαλινές χειροτεχνίες και δραστηριότητες που θα ξετρελάνουν τα παιδιά

Το Πάσχα έφτασε, τα σχολεία έκλεισαν, η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και τα παιδιά ζουν την πιο ευτυχισμένη εποχή της φετινής χρονιάς! Κάθε περίοδος διακοπών είναι αγαπημένη για τα μικρά, αφού όποτε τους δίνεται η ευκαιρία να λείψουν από τα μαθήματα και το καθημερινό πρόγραμμά τους, είναι για εκείνα περίοδος γιορτής! Ένας λόγος παραπάνω είναι ίσως το γλυκό ανοιξιάτικο κλίμα του Πάσχα, που μετά από μια μακρά χειμωνιάτικη περίοδο που τα… έκλεισε στο σπίτι, μπορούν επιτέλους να ξεχυθούν στους δρόμους και τα πάρκα και να χαρούν τον ήλιο και το ξέγνοιαστο παιχνίδι! Και για εσένα, επίσης, που σχεδιάζεις αυτές τις ημέρες να ξεκουραστείς και να χαρείς τα ηλιόλουστα μεσημέρια και τα δροσερά και ευωδιαστά βραδάκια, το Πάσχα είναι ειδυλλιακό! Πέρα, όμως, από τη χαλάρωση και τις ανέμελες στιγμές, το ελληνικό Πάσχα βρίθει παραδόσεων και εθίμων, τα οποία μπορείς να διδάξεις στα παιδιά και μάλιστα να τα κάνεις να διασκεδάσουν με χειροτεχνίες ή συμμετέχοντας στις δικές σου ασχολίες!

Από το βάψιμο των αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη, τα πασχαλινά κουλούρια και γενικά τα ζυμώματα που συνήθως λατρεύουν να κάνουν, μέχρι το στολισμό του σπιτιού και του πασχαλινού τραπεζιού, υπάρχουν τόσες δραστηριότητες που θα τους φανούν σούπερ διασκεδαστικές και θα τα ενθουσιάσουν! Άλλωστε, οτιδήποτε έχει να κάνει με χειροτεχνίες, χρώματα και φυσικά το παιχνίδι με τη μαμά, κάνει τα παιδιά να ξετρελαίνονται!

Και αν αναρωτιέσαι ποιες είναι οι χειροτεχνίες που μπορείτε να κάνετε παρέα, ρίξε μια ματιά παρακάτω και πάρε ιδέες για τις επόμενες ημέρες!

Το βάψιμο των αυγών


Μια καλή ευκαιρία να μαζευτείτε στην κουζίνα και να ξεκινήσετε τα… μπογιαντίσματα! Σε αυτή την περίπτωση, η καλύτερη λύση είναι να χρησιμοποιήσεις βιολογικές βαφές, ώστε τα μικρά να μην έρθουν σε επαφή με τις χημικές ουσίες που μπορεί να περιέχουν οι βαφές του εμπορίου. Η καλύτερη λύση είναι τα χρώματα που παίρνεις από φρούτα και λαχανικά! Βράστε παντζάρια, κόκκινο λάχανο, φλούδες από κρεμμύδι, βατόμουρα και κουρκουμά σε νερό και αφήστε τα βρασμένα αυγά μαζί με ξύδι για ένα βράδυ μέσα στο “χρώμα”! Τα μικρά είναι σίγουρο ότι θα καταευχαριστηθούν τη διαδικασία.

Η διακόσμηση των αυγών


Ακόμη και αν αποφασίσεις να μην συμπεριλάβεις τα παιδιά στο βάψιμο των αυγών, υπάρχει άλλη μία διαδικασία στην οποία λατρεύουν να συμμετέχουν και αυτή δεν είναι άλλη από τις χαλκομανίες που κοσμούν τα πασχαλινά αυγά! Είτε στο εμπόριο, είτε και με οικιακά υλικά, μπορείτε να δημιουργήσετε ή να χρησιμοποιήσετε ευφάνταστα αυτοκόλλητα που θα διακοσμήσουν τα αυγά σας και θα τα κάνουν να ξεχωρίζουν!

Το πλάσιμο των κουλουριών


Αν υπάρχει κάτι που λατρεύουν τα παιδιά είναι να… τρυπώνουν στην κουζίνα και να ανακατεύονται στις δουλειές σου, ειδικά όταν αυτές περιλαμβάνουν ζύμωμα και ψήσιμο! Για αυτό και τα παραδοσιακά πασχαλιάτικα κουλουράκια είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να περάσεις χρόνο με τα παιδιά και να διασκεδάσετε πλάθοντας και πλέκοντας τις λαμπριάτικες πλεξούδες! Επιπλέον, μπορείς να τα αφήσεις να διακοσμήσουν με κουφετάκια και σοκολατάκια τα μπισκότα και να κάνουν ό,τι σχήμα και μέγεθος τα ευχαριστεί!

Τα πασχαλινά καλάθια για τα αυγά


Το Πάσχα μπορεί να μην έχει τους στολισμούς των Χριστουγέννων, αλλά ευτυχώς και τώρα υπάρχουν μικρές ευκαιρίες για χειροτεχνίες και παιχνίδι! Ανάμεσα σε αυτά είναι και το πασχαλινό καλάθι! Είτε είναι από ψάθα, είτε ξύλινο, ή μεταλλικό μπορείτε παρέα να το γεμίσετε με λωρίδες από γκοφρέ χαρτί ή με χαρτί περιτυλίγματος, να περάσετε λουλούδια αληθινά ή ψεύτικα, να βάλετε κορδέλες και διακοσμητικά λαγουδάκια και να φτιάξετε την τέλεια… φωλιά για τα πασχαλινά αυγά!

Αυτιά κούνελου- στέμμα


Αν θέλετε να στέψετε το μικρό σας… βασιλιά ή πριγκίπισσα του Πάσχα, τι καλύτερο από το να φτιάξετε μαζί ένα στέμμα με αυτιά κούνελου! Με τρία κομμάτια από χοντρό χαρτόνι, ένα ψαλίδι, ένα συρραπτικό και λίγο χρωματιστό χαρτί περιτυλίγματος θα μπορέσετε να φτιάξετε τα πιο χαριτωμένα αυτάκια! Για πιο… απαιτητικούς μπόμπιρες, η “στολή” ολοκληρώνεται με ένα λευκό πον πον για ουρίτσα και μαύρο μολύβι για μουστάκια στα προσωπάκια τους!

Στεφάνια για τις πόρτες και τα παράθυρα


Τα λουλουδένια στεφάνια συνηθίζονται την Πρωτομαγιά, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να φτιάξεις με τα παιδιά εναλλακτικά στεφανάκια για να στολίσετε το σπίτι! Και πάλι με μερικά χρωματιστά χαρτόνια, σπάγκο και κόλλα στιγμής θα φτιάξετε τα πιο όμορφα και ιδιαίτερα διακοσμητικά για το σπίτι! Κόψτε το χαρτόνι σε σχήμα αυγών, κολλήστε πάνω τους ό,τι σας έρθει στο νου, από διαφορετικού χρώματος χαρτόνι και χρυσόσκονη, μέχρι ρύζι και ξερά φύλλα ή δώσε στα παιδιά μαρκαδόρους να τα ζωγραφίσουν, κολλήστε μεταξύ τους στις άκρες τα “αυγά” ώστε να σχηματίζουν κύκλους και περάστε ένα κομμάτι σπάγκου για κρέμασμα. Θα έχετε τα πιο πρωτότυπα στεφανάκια και τα παιδιά θα ξετρελαθούν!

Πασχαλινά στολίδια από χαρτί


Ένα ακόμη “χειροτεχνικό” παιχνίδι με χρωματιστά χαρτόνια, σπάγκο και κόλλα είναι τα κρεμαστά στολίδια που μοιάζουν με μεγάλα αυγά. Για κάθε “αυγό” κόψτε τέσσερα μεγάλα κομμάτια σε… αυγουλένιο σχήμα, τσακίστε τα ακριβώς στη μέση καθέτως και κολλήστε κάθε πλευρά με το επόμενο αυγό, μέχρι να δημιουργηθεί ένα τρισδιάστατο αυγό που θυμίζει ιαπωνικό οριγκάμι. Δέστε ένα κομμάτι σπάγκο για να κρεμαστεί από το ταβάνι ή κάπου ψηλά και θα έχετε τα πιο χαρούμενα στολίδια!

Γιρλάντες από χαρτί


Οι γιρλάντες είναι ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος να φτιάξετε χαριτωμένα πασχαλιάτικα διακοσμητικά με τα παιδιά! Σε ένα μεγάλο κομμάτι από χρωματιστό χαρτόνι, σχηματίστε το περίγραμμα από μικρά κουνελάκια ή αυγά ή κοτοπουλάκια ή ό,τι άλλο ευχαριστεί τα παιδιά. Κόψτε τα σχήματα, περάστε ένα μεγάλο κομμάτι σπάγκου και οι γιρλάντες για το σπίτι θα είναι έτοιμες σε χρόνο dt!

Read More

And More