Τρίζει τα δόντια του στον ύπνο; Τι πρέπει να κάνεις;

Γιατί ένα παιδί των 5-6 ετών μπορεί να τρίζει τα δόντια του στον ύπνο του; Είναι καλό ή κακό και γιατί συμβαίνει αυτό;
Το τρίξιμο των δοντιών δεν είναι σπάνιο στην παιδική ηλικία αλλά και στην ενήλικη ζωή. Όπως μας εξηγεί και ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης η αιτία του είναι το άγχος που πρέπει να διευρευνηθεί και να περιοριστεί. Αυτό το φαινομενικά αθώο σύμπτωμα όμως μπορεί σε μεταγενέστερο χρόνο να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα εάν δεν αντιμετωπιστεί.

Πώς, λοιπόν, πρέπει να αντιμετωπίσει ο γονιός το τρίξιμο των δοντιών του παιδιού; Ο παιδίατρος εξηγεί:

“Το τρίξιμο των δοντιών είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο που παρουσιάζεται στα παιδιά αλλά και σε ενήλικες. Συνήθως η αιτία του είναι το άγχος το οποίο κατά τη διάρκεια της νύχτας αυξάνεται μέσα στον ύπνο, μετατρέπεται σε όνειρα και εφιάλτες και γι’ αυτό το παιδί τρίζει τα δόντια του.
Η αντιμετώπισή του γίνεται με τους εξής τρόπους: καταρχάς πρέπει ο γονιός να διερευνήσει τι είναι εκείνο που αγχώνει τόσο πολύ το παιδί είτε στο σπίτι είτε στο σχολείο και δεύτερον να πει το παιδί σε παιδοορθοδοντικό ο οποίος θα προτείνει την κατασκευή μίας μασέλας από σιλικόνη για να τη φοράει το παιδί κατά τη διάρκεια της νύχτας διότι το τρίξιμο αυτό μπορεί δευτερογενώς να δημιουργήσει άλλα προβλήματα όπως καταστροφή των δοντιών, πονοκεφάλους και πρόβλημα στην άρθρωση των σιαγόνων. Οπότε ναι μεν δεν είναι κάτι πολύ ανησυχητικό πλην όμως πρέπει να γίνει προσπάθεια για να σταματήσει”.

Read More

And More