Χοληστερίνη και παιδί: Τι πρέπει να ξέρεις;

Η υψηλή χοληστερίνη λέγεται και υπερχοληστεριναιμία. Η αυξημένη κακή χοληστερίνη ευθύνεται για τη βλάβη των αγγείων και την καρδιαγγειακή νόσο σε νεαρή ηλικία. Η δημιουργία των αθηρωματικών πλακών στα αγγεία αρχίζει από την παιδική ηλικία και περίπου 50% των ανδρών και 20% με υψηλή χοληστερίνη κινδυνεύουν να πάθουν καρδιαγγειακή νόσο μέχρι τα 50 χρόνια, λέει ο παιδίατρος, Σπύρος Μαζάνης.

Για το λόγο αυτό πρέπει να γίνεται γρήγορα η διάγνωση και να αντιμετωπίζεται έτσι ώστε να αποφευχθεί η καρδιαγγειακή νόσος στη νεαρή ενήλικη ζωή.

Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί σας έχει αυξημένη χοληστερίνη;

Τα παιδιά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Γι’ αυτό η διάγνωση γίνεται με ειδικές εξετάσεις στο αίμα.

Ποια παιδιά πρέπει να κάνουν εξέταση για χοληστερίνη;

α) Παιδιά που ο ένας γονιός τους έχει χοληστερίνη μεγαλύτερη από 240.

β) Παιδιά που ένας από τους γονείς τους ή τους παππούδες τους, ή τις γιαγιάδες τους, ή τα αδερφια των γονιών τους έχει παρουσιάσει καρδιακά προβλήματα όπως στηθάγχη, έμφραγμα, αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, εγκεφαλικό επεισόδιο, σε ηλικία μικρότερη των 55 χρόνων.

γ) Παιδιά που έχουν άλλους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο, όπως είναι η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η υπέρταση κτλ

Τι πρέπει να περιλαμβάνει ο έλεγχος;

Οι γενικές αιματος πρέπει να περιλαμβάνουν και ολική χοληστερίνη, ολικά λιπίδια, τριγλυκερίδια, HDL και LDL χοληστερίνη.

Οι μετρήσεις αυτές πρέπει να γίνονται μετά από 12 ώρες νηστεία.

Πότε λέμε ότι ένα παιδί έχει παθολογική χοληστερίνη;

Όταν η ολική χοληστερίνη του είναι πάνω από 200. Η οριακή τιμή είναι μεταξύ 170-200, ενώ φυσιολογικές είναι οι τιμές κάτω από 170.

Τι κάνουμε όταν ένα παιδί έχει υψηλή χοληστερίνη;

Πρέπει να τα διδάξουμε να αποφεύγουν τα παχιά κρέατα και τα παχιά πουλερικά, τα εντόσθια και τα αλλαντικά, πίτσες και hot dogs, καλαμαράκια, χταπόδια, γαρίδες, προτηγανισμένες τροφές (πατατάκια, γαριδάκια κτλ), πάνω από δύο-τρεις κρόκους αυγού την εβδομάδα, βούτυρο και κρέμα γάλακτος, τυριά και γιαούρτια με πολλά λιπαρά, παγωτά, σοκολάτες, γλυκά με σοκολάτα και αυγά, καρύδες, τηγανιτά και τσιγαριστά.

Τι πρέπει να επιλέγουν στη διατροφή τους;

Κρέατα χωρίς λίπος, ψάρια όπως βακαλάο, λιθρίνι, γλώσσα, σολομό, κολιό, σκουμπρί, άπαχα τυριά, μαλακή μαργαρίνη, ελαιόλαδο, φυτικά έλαια, ψωμί ολικής άλεσης, ρύζι, όσπρια, δημητριακά με λίγη έως καθόλου ζάχαρη, φρούτα και λαχανικά, χυμούς φρούτων χωρίς ζάχαρη, λεύκωμα αυγών και σπιτικά γλυκά και κέικς όπου έχουν χρησιμοποιηθεί μόνο ασπράδια αυγών.

Read More

And More