Τι προβλήματα βιώνουν τα σημερινά παιδιά που τα “τραυματίζουν”;

Βία, παρενόχληση, διαζύγιο κ.ά. είναι μερικά από τα σοβαρά προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωπα ήδη από το δημοτικό τα μικρά παιδιά. Και οι γονείς πρέπει να σταθούν δίπλα τους και με πολλή υπομονή και αγάπη να τα βοηθήσουν να αφομοιώσουν μία κατάσταση χωρίς να “τραυματιστούν”.

1. Bullying
Ή αλλιώς παρενόχληση που παίρνει διαστάσεις επιδημίας τόσο στα σχολεία όσο και στο διαδίκτυο. Τα παιδιά έρχονται ήδη σε πολύ νεαρή ηλικία (δημοτικού) σε επαφή με τη σκληρότητα κάποιων συνομηλίκων τους δεχόμενα πειράγματα για το βάρος, κάποια άλλα σωματικά ελαττώματα, την καταγωγή ή ο,τιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί “πάτημα” για πείραγμα. Το bullying είναι μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να κάνει ένα παιδί ακόμη και να μη θέλει να πηγαίνει σχολείο και χρήζει εξίσου σοβαρής αντιμετώπισης από γονείς και εκπαιδευτικούς.

2. Όπλα και βία

Ολοένα και περισσότερα παιδιά πολύ νεαρής ηλικίας γίνονται μάρτυρες και θύματα της βίας που προέρχεται από τη χρήση όπλων, όπως συμβαίνει κατά κόρον στην Αμερική αλλά εσχάτως και στην Ευρώπη. Επιπλέον η βία στις τηλεοπτικές οθόνες είναι ένα ακόμη πρόβλημα που στιγματίζει τα παιδιά γι’ αυτό οι γονείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στις επιλογές των προγραμμάτων που βλέπουν τα παιδιά τους.

3. Ενδοοικογενειακή βία
Με δεδομένη και την οικονομική κρίση και τα… παρατράγουδα που αυτή φέρνει σε μια οικογένεια, αυξάνονται τα ποσοστά παιδιών που πέφτουν θύματα οικογενειακής βίας είτε αυτή είναι λεκτική και ψυχολογική είτε σωματική. Τα παιδιά γίνονται μάρτυρες ακόμη και της βίας μεταξύ των γονέων και ενός γενικότερου κλίματος θυμού γεγονός που τα αγχώνει και τους προκαλεί προβλήματα συμπεριφοράς

4. Διαζύγιο
Σπάζοντας ίσως ταμπού δεκαετιών, το διαζύγιο στις μέρες μας θεωρείται πιο εύκολη υπόθεση από ό,τι παλιά. Το πρόβλημα όμως είναι όταν υπάρχουν παιδιά και ειδικά παιδιά κάτω των 6 ετών που προσπαθούν να εκλογικεύσουν αυτό που συμβαίνει στην οικογένειά τους και να συνηθίσουν σε μια νέα, στρεσογόνο κατάσταση. Οι γονείς πολλές φορές αρνούνται να δουν το πρόβλημα, το αγνοούν ή και δεν γνωρίζουν πώς να το αντιμετωπίσουν.

5. Φυσικές καταστροφές
Σεισμοί, φωτιές, ανεμοστρόβιλοι, πλημμύρες… Τα παιδιά σήμερα είναι ίσως περισσότερο από ποτέ εκτεθειμένα (είτε αυτοπροσώπος είτε δια μέσου των τηλεοπτικών εικόνων) στις φυσικές καταστροφές γεγονός που τους προκαλεί μεγάλο άγχος και ενδεχομένως φοβίες. Όλα τα παιδιά έχουν ένα βαθμό φυσιολογικού άγχους για τις φυσικές καταστροφές, η προσωπικότητά τους όμως (αν είναι δηλαδή ντροπαλά, με ή χωρίς αυτοπεποίθηση κ.ο.κ), η οικογενειακή κατάσταση αλλά και το αν έχουν γίνει τα ίδια μάρτυρες μιας φυσικής καταστροφής μπορεί να επιτείνει αυτό το άγχος και να τα “τραυματίσει”.

Read More

And More