Έξυπνα tips για να είναι ασφαλές το παιδί σου εάν χαθεί!

Καλοκαίρι: παραλία, φεστιβάλ, περατζάδες σε πολυσύχναστους χώρους και δρόμους. Τι γίνεται όμως αν το παιδί σου χωρίς να το καταλάβεις αφήσει το χέρι σου και χαθεί; Σίγουρα η προσοχή όλων των γονιών πρέπει να είναι αδιάλειπτα στραμμένη στα παιδιά τους όταν βρίσκονται σε μέρη με πολύ κόσμο όμως σε περίπτωση που συμβεί κάποιο απρόοπτο καλό είναι να ξέρεις και να εφαρμόσεις κάποια πολύ χρήσιμα πράγματα!

Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, οι γονείς πρέπει να φροντίζουν κάθε παιδί να γνωρίζει:

  • Το όνομά του και τη διεύθυνσή του.
  • Να χρησιμοποιεί το τηλέφωνο.
  • Να καλεί το “100” σε περίπτωση ανάγκης.
  • Να απευθύνεται για βοήθεια μόνο σε Αστυνομικούς ή σε γνωστά άτομα.
  • Να μην μπαίνει σε αυτοκίνητο ή να ακολουθεί οποιοδήποτε άτομο χωρίς την συγκατάθεση των γονιών του.
  • Σε περίπτωση ανάγκης να απευθύνεται σε άτομα που του έχει υποδείξει η οικογενειά του ότι είναι της εμπιστοσύνης της π.χ. σε συγγενείς ή φίλους.
  • Να μην απαντά όταν χτυπούν την πόρτα και οι γονείς δεν είναι στο σπίτι και ποτέ να μην λέει σε κάποιον στο τηλέφωνο ότι είναι μόνο του.
  • Να μην δέχεται “δώρα” που προσφέρουν άγνωστοι.

Πέρα λοιπόν από αυτές τις οδηγίες υπάρχουν μερικά πολύ έξυπνα πράγματα που καλό είναι να εφαρμόζουν οι γονείς μικρών παιδιών πριν την εξόρμησή τους στην παραλία ή πριν τη βόλτα τους σε πολυσύχναστα μέρη.

1. Γράψε στο έξω μέρος του καρπού του παιδιού το κινητό σου τηλέφωνο με ανεξίτηλο μαρκαδόρο. Είναι μια συμβουλή που έδωσε στους γονείς η αστυνομία της Καλιφόρνια και βοήθησε σε πολλές περιπτώσεις παιδιών που χάθηκαν!

2. Πριν την εξόρμηση στην παραλία ή τη βόλτα τράβηξε το παιδί σου μια ολόσωμη και καθαρή φωτογραφία. Αυτό θα είναι πολύ χρήσιμο σε περίπτωση που το παιδί χαθεί να αναγνωριστεί αμέσως από αυτά που φοράει.

3. Όταν φτάσετε στην παραλία ή οπουδήποτε αλλού με πολύ κόσμο, υπόδειξε στο παιδί σου ένα χαρακτηριστικό σημείο στο οποίο μπορεί να πάει σε περίπτωση που χαθεί ώστε να το βρεις πιο εύκολα.

4. Καλό είναι οι γονείς να έχουν μιλήσει από νωρίς και να εξηγήσουν στα παιδιά τους τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που χαθούν, με πολύ συγκεκριμένα παραδείγματα ώστε να μην πανικοβληθούν και τρομάξουν. Επίσης, κάθε παιδί άνω των 4 ετών μπορεί να αποστηθίσει ένα κινητό τηλέφωνο ακόμη και ως τραγουδάκι που θα του φανεί χρήσιμο εάν κάτι πάει στραβά. Τέλος καλό είναι να υποδείξεις στο παιδί να μην μετακινηθεί από το σημείο που χάθηκε ώστε να βρεθεί πιο εύκολα.

5. Υπόδειξε στο παιδί σου ανθρώπους στους οποίους μπορεί να απευθυνθεί εάν χαθεί. Π.χ. δείξε του τον ναυαγοσώστη της παραλίας, έναν μαγαζάτορα που μπορεί να τον ξέρεις μέσα στην πόλη, έναν αστυνομικό ώστε να γνωρίζει ποιοι είναι αυτοί που μπορεί να το βοηθήσουν.

6. Καλό είναι όταν βγαίνετε οικογενειακώς ή πολλές οικογένειες σε μέρη με πολύ κόσμο να ορίζετε πάντα ποιος θα προσέχει συνεχώς τα παιδιά (ακόμη και με βάρδιες) ώστε φυσικά να προλάβετε μεγαλύτερους μπελάδες! Αυτός ο κάποιος μπορεί να είναι και ένα μεγάλο παιδί (15 ή 16 ετών) που θα οριστεί υπεύθυνο να παρακολουθεί τα μικρότερα παιδιά ακόμη και όταν απομακρύνονται από τους γονείς. Καλό είναι όμως πάντα να έχετε τα παιδιά σας μέσα στο οπτικό σας πεδίο!

And More