Πίσω στην κορυφή της σελίδας
12.11.2016 | 17:00
Δρ. Σπύρος Μαζάνης

Εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας: Να το κάνω στο παιδί;

Εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας: Να το κάνω στο παιδί;
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Με αφορμή και τον ακρωτηριασμό ενός παιδιού 5 ετών από μηνιγγίτιδα, τα ερωτήματα των γονέων είναι πολλά. Η έλευση του νέου εμβολίου κατά της μηνιγγίτιδας Β που ήταν μια αξίωση χρόνων για την πρόληψη αυτής της σοβαρής ασθένειας είναι ένα ενθαρρυντικό γεγονός. Παρόλα αυτά πολλοί γονείς έχουν δεύτερες σκέψεις για το εάν πρέπει να το κάνουν στα παιδιά τους αφενός διότι είναι αρκετά υψηλή η τιμή του και δεν περιλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και αφετέρου διότι ακούνε σκόρπιες γνώμες περί επικινδυνότητας των εμβολίων και παρενεργειών όπως πυρετός ή σπασμοί.

Ποια είναι η θέση του παιδιάτρου Δρ. Σπύρου Μαζάνη πάνω στο ζήτημα εάν πρέπει να το κάνει ένας γονιός στο παιδί του; Σαφής και ξεκάθαρη!

"Η δική μου γνώμη, όπως και η γνώμη των περισσοτέρων παιδιάτρων είναι ότι το εμβόλιο αυτό είναι πάρα πολύ χρήσιμο και συνιστάται να γίνεται στα παιδιά από την ηλικία των 2 μηνών. Όπως όλα τα εμβόλια, έτσι και αυτό, θα μπορούσε να προκαλέσει σε ένα παιδί πυρετό και εξαιτίας του πυρετού ένα παιδί να κάνει σπασμούς. Δηλαδή δεν είναι το αυτό καθεαυτό το εμβόλιο που μπορεί να προκαλέσει τους σπασμούς αλλά μέσω του πυρετού. Η αλήθεια είναι ότι αυτό το εμβόλιο είναι λίγο πιο δυνατό από τα άλλα και συχνά βλέπουμε ένα παιδί να κάνει πυρετό ή να πονάει τοπικά το χέρι του στο σημείο που έγινε η ένεση για μία-δύο μέρες. Αυτό όμως δεν είναι αντένδειξη για να μην γίνεται το συγκεκριμένο εμβόλιο γιατί όπως γνωρίζετε οι πιθανότητες να αρρωστήσει ένα παιδί από μηνιγγίτιδα Β και να πάθει νευρολογικές παρενέργειες από το μικρόβιο είναι πολύ περισσότερες από το εμβόλιο. Επομένως όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα εμβόλια συστήνουμε ανεπιφύλακτα να γίνεται σε όλα τα παιδιά. Το γεγονός ότι ακόμα δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τα εμβόλια που καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία αυτό είναι καθαρά ένα οικονομικό θέμα και όχι επιστημονικό".
Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου

LATEST NEWS

Τελευταία ενημέρωση: 7:21

Check this
7 έξυπνοι τρόποι να αφαιρέσεις ακόμη και το πιο σκληρό μακιγιάζ! PS: τώρα μπορείς να φορέσεις αδιάβροχη μάσκαρα!
ΤΙ ΝΑ ΦΟΡΕΣΩ ΚΑΙ ΠΩΣ; Απαντάμε στις ερωτήσεις σου!
10 σταρ παραδίδουν μαθήματα σωστής διατροφής και αδυνατίσματος
Do it like the French girls: Πέντε βήματα που θα μετατρέψουν το χώρο σου σε παριζιάνικο “έργο τέχνης”
Top 10