Φρούτα και λαχανικά: Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης σου εξηγεί πώς να τα πλένεις σωστά το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι είναι η εποχή με τα πιο δροσερά και ζουμερά φρούτα, αλλά και τα πιο νόστιμα λαχανικά. Έτσι, η καθημερινή διατροφή της οικογένειας περιλαμβάνει όλο και περισσότερα τρόφιμα που “πλουτίζουν” το τραπέζι, αλλά κάνουν και τα παιδιά χαρούμενα, αφού ποτέ δεν θα έλεγαν όχι σε ένα αρωματικό ροδάκινο ή μια γλυκιά βανίλια! Ωστόσο, η καλλιέργεια των φρούτων και των λαχανικών μπορεί να κρύβει παγίδες και είναι απαραίτητο να τα διαχειριζόμαστε με μεγάλη προσοχή πριν τα καταναλώσουμε και ιδιαιτέρως όταν πρόκειται για τα παιδιά. Για το λόγο αυτό, ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης σου εξηγεί τι πρέπει να κάνεις και πώς να προφυλάξεις τα παιδιά από ανεπιθύμητες παρενέργειες:

Όλοι γνωρίζουμε ότι πολλά φρούτα και λαχανικά μπορεί να περιέχουν χημικά και φυτοφάρμακα τα οποία είναι βλαβερά για την υγεία των παιδιών.

Είναι σημαντικό να ακολουθείτε ασφαλείς πρακτικές πλυσίματος των φρούτων και των λαχανικών, προκειμένου να μειωθούν οι συνέπειες από τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων.

Τι πρέπει να προσέξετε και πώς να καθαρίσετε τα τρόφιμα:

  • Αν πρόκειται να κόψετε ωμά τρόφιμα, τότε είναι απαραίτητο το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών σας.
  • Τα παιδιά να μην πιάνουν τα άπλυτα φρούτα και λαχανικά με τα χέρια τους, διότι μπορεί να πάθουν δερματικές αλλεργίες ή να μεταφέρουν στο στόμα τους μικρόβια και φυτοφάρμακα.
  • Είναι καλυτέρο τα φρούτα και τα λαχανικά να διατηρούνται εκτός ψυγείου, διότι έτσι διασπώνται τα φυτοφάρμακα στο περιβάλλον, αλλιώς εγκλωβίζονται μέσα στο ψυγείο.
  • Δεν φτάνει απλώς να τα πλένετε! Τρίψτε τα σε μπολ με σόδα ή ξύδι.
  • Επιμένετε στην περιοχή γύρω από το κοτσάνι, διότι εκεί μαζεύονται περισσότερο τα φυτοφάρμακα.
  • Να προτιμάτε φρούτα και λαχανικά εποχής, διότι στα εκτός εποχής παρατηρείται μεγαλύτερη συγκέντρωση φυτοφαρμάκων.
  • Διατηρείτε το ψυγείο καθαρό, τακτοποιημένο και στους 5 βαθμούς κελσίου.

Read More

And More