Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή: Η ψυχοπαιδαγωγική σύμβουλος Χρυσούλα Μαυράκη εξηγεί

Οι αγχώδεις διαταραχές είναι ένα φαινόμενο που συναντάται αρκετά συχνά τόσο στον ενήλικο πληθυσμό, όσο και στα παιδιά. Συχνά μπορεί να “παρεξηγηθεί” για κάτι διαφορετικό και να μην εντοπιστεί έγκαιρα. Το αποτέλεσμα είναι να μην έχει άμεση αντιμετώπιση και το παιδί να μην λαμβάνει τη βοήθεια και την υποστήριξη που έχει ανάγκη από τους γονείς. Μία από αυτές είναι και η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή και η ψυχοπαιδαγωγική σύμβουλος Χρυσούλα Μαυράκη σου εξηγεί περί τίνος πρόκειται:

Μία διαταραχή που μπορεί να παρατηρηθεί στα παιδιά είναι αυτή του ψυχαναγκασμού (OCD). Πρόκειται για μία ανάγκη και συγχρόνως επιθυμία του παιδιού να ακολουθεί μια ορισμένη και συγκεκριμένη διαδικασία προκειμένου να ολοκληρώσει μία πράξη ή μία λειτουργία. Αυτό συμβαίνει κάθε φορά που εκτελεί τη συγκεκριμένη πράξη, χωρίς να παραλείπεται κανένα στάδιο. Αν το παιδί πεισθεί να παραλείψει μία φάση, τότε καταλαμβάνεται από άγχος και αντιδρά έντονα.

Η διαταραχή αυτή αφορά στην τάξη και την τακτοποίηση, την καθαριότητα, το φαγητό ακόμη και το παιχνίδι και η επιστήμη τοποθετεί την αρχή της σε μία καθήλωση στην εποχή της αγωγής τουαλέτας και του ελέγχου των σφιγκτήρων.

Το παιδί αισθάνεται ως εσωτερικό βίωμα την ανάγκη να είναι απόλυτα προσαρμοσμένο σε κανόνες και σε απόλυτα καθορισμένο και αυστηρό σύστημα συμπεριφοράς, αλλιώς αισθάνεται ένοχο και βασανίζεται.

Γι’ αυτό πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένο “τελετουργικό” για να πλυθεί, να ντυθεί, να φάει και τακτοποιεί τα ρούχα ή τα πράγματά του με ορισμένη σειρά που δεν θέλει να αλλάξει.

Επειδή η συμπεριφορά αυτή προέρχεται από άγχος που βιώνει το παιδί, η βοήθεια από ειδικό κρίνεται απαραίτητη. Το οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον θα πρέπει να δείχνει κατανόηση και να προσπαθεί να ενθαρρύνει το παιδί, να το επιβραβεύει και να του δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας και αποδοχής χωρίς να επεμβαίνει στην παράξενη συμπεριφορά του αλλά προσπαθώντας να το βοηθήσει να ξεπεράσει το άγχος που την δημιουργεί.

Λίγα στοιχεία για την Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή:
Η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (Obsessive-Compalsive Disorder) θεωρείται μία από τις πλέον κληρονομικές νευροψυχιατρικές διαταραχές, με ποσοστό εμφάνισης πάνω από 2% στον παγκόσμιο πληθυσμό. Σύμφωνα με έγκυρα στατιστικά στοιχεία, εκτιμάται πως περισσότεροι από 80 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από την εν λόγω διαταραχή, ενώ η πιθανότητα εμφάνισής της είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη αν κάποιο συγγενικό πρόσωπο πρώτου βαθμού νοσεί από αυτή. Παρ’ όλα αυτά, ένα παιδί του οποίου και οι δύο γονείς πάσχουν από Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή, δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα την εμφανίσει κάποια στιγμή στη ζωή του.

Νέα έρευνα για την προέλευση της Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής:
Τον περασμένο μήνα, μία νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από γενετιστές του Ινστιτούτου Broad που υπάγεται στα κορυφαία εκπαιδευτικά και επιστημονικά αμερικανικά ιδρύματα MIT και Harvard University, έφερε στο φως μια ενδεχομένως μεγάλη ανακάλυψη! Το επιστημονικό προσωπικό κατάφερε μέσα από δείγματα 600 ατόμων που πάσχουν από Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (OCD), 600 υγιών ατόμων και αντίστοιχων δειγμάτων σε σκύλους και ποντικούς. Το αποτέλεσμα κατέδειξε τέσσερα γονίδια στο DNA των ανθρώπων που φέρονται να σχετίζονται με τη διαταραχή. Το εμπεριστατωμένο συμπέρασμα της μελέτης αποτελεί την πρώτη χειροπιαστή απόδειξη πως η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή έχει βιολογικό υπόβαθρο, ωστόσο “χωράει” περαιτέρω έρευνα, ενώ σε καμία περίπτωση δεν αντικρούονται οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνισή της.

Φωτογραφία εξωφύλλου: Shutterstock
Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

And More