Καλοκαίρι με παιδιά: 5+1 hacks για να κάνεις το οικογενειακό καλοκαίρι σου λιγάκι πιο εύκολο

Μια ολόκληρη (σχολική) χρονιά έχει φτάσει στο τέλος της και, παρά τις όποιες δυσκολίες, επέζησες! Μπορεί να ήταν γεμάτη νέες προκλήσεις, να είχε βαρύ πρόγραμμα και πολλές υποχρεώσεις, το τρέξιμο να σου φάνηκε ισοπεδωτικό, αλλά ευτυχώς το καλοκαίρι είναι εδώ και θα σου δώσει την ευκαιρία να πάρεις πολλές, βαθιές… ανάσες! Εκτός και αν στο σπίτι έχεις μερικά μικρά “ζιζάνια” που συνεχίζουν να μονοπωλούν την προσοχή σου και να έχουν ανάγκη τη φροντίδα σου. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να πάρεις από τώρα τα μέτρα σου και να προετοιμαστείς τόσο σε πρακτικό, όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο να υποδεχθείς τις νέες, ανανεωμένες, καλοκαιρινές υποχρεώσεις σου! Εκτός και αν αποφασίσεις να δώσεις… τόπο σε μερικές από τις γονεϊκές πρακτικές και τα στυλ που έχουν γνωρίσει τεράστιο hype τα τελευταία χρόνια, αλλά αρνείσαι κατηγορηματικά τόσο καιρό να υιοθετήσεις, θεωρώντας πως είναι πολύ… εναλλακτικά για το γούστο και τον τρόπο που μεγαλώνεις τα παιδιά σου!

Και όμως, τα περισσότερα trending γονεϊκά στυλ μπορεί να χαρακτηρίζονται από μια γενικότερη χαλαρότητα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθούν “ανώριμα” ή ανεύθυνα, απλά διαφορετικά από τους συνηθισμένους και παραδοσιακούς τρόπους… μεγαλώματος. Ωστόσο, το καλοκαίρι όλοι είμαστε πιο διαλλακτικοί, θέλουμε να ξεκουραστούμε και να μπούμε σε ένα περισσότερο easy- going mode και να είμαστε πιο ξέγνοιαστοι! Ευκαιρία, λοιπόν, να δοκιμάσεις όλα αυτά που δίσταζες τόσο καιρό να εφαρμόσεις, από φόβο ότι είναι πολύ… χαλαρά!

Πάρε, λοιπόν, μερικές ιδέες παρακάτω για το πώς να κάνεις την οικογενειακή ζωή λιγάκι πιο εύκολη αυτό το καλοκαίρι!

Χρησιμοποίησε babywearing
Το trend του babywearing αφορά όλους αυτούς τους τρόπους που σε αφήνουν να… φορέσεις το παιδί σου! Υφασμάτινοι μάρσιποι, slings, wraps και ό,τι άλλο συγκαταλλέγεται σε αυτή την κατηγορία σου δίνουν τη δυνατότητα να κινείσαι ελεύθερη και ανενόχλητοι, έχοντας το μωρό “περασμένο” επάνω σου. Έτσι δεν θα χρειάζεται να αγχώνεσαι κάθε φορά που θα πρέπει να κουβαλήσεις δύο σακούλες από το σούπερ μάρκετ μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού, ούτε να δυσκολεύεσαι να ανέβεις τις σκάλες έχοντας το καρότσι παραμάσχαλα!

Αφέσου στη μαγεία της… συγκοίμισης
Η μέθοδος του co- sleeping είναι ένα τεράστιο πεδίο αναλύσεων και απόψεων. Για πολλούς αποτελεί κόκκινο σημείο και αποφεύγεται κατηγορηματικά. Για άλλους είναι “θείο δώρο”. Σε κάθε περίπτωση, αν το παιδί σου είναι στην κατάλληλη (βρεφική) ηλικία, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να το αποφύγεις αυτό το καλοκαίρι! Κοιμήσου ελεύθερα στο ίδιο κρεβάτι με το παιδί σου αν θέλεις να ξεκουραστείς πραγματικά και να μην ξυπνάς πέντε φορές κάθε βράδυ.

Δοκίμασε τη μέθοδο baby- led weaning (BLW)
Το baby- led weaning είναι μια νέα μέθοδος απογαλακτισμού που κερδίζει συνεχώς έδαφος σε παγκόσμιο επίπεδο. Βασική “γραμμή” του είναι πως το μωρό όταν έρχεται η στιγμή να τραφεί με οτιδήποτε πέραν του μητρικού γάλακτος δεν χρειάζεται να ξεκινήσει τις αλεσμένες και κρεμώδεις τροφές, αλλά να δώσεις στο μικρό σου στερεές τροφές να τις διαχειριστεί μόνο του! Μήπως σου φαίνεται κάπως… γοητευτική η σκέψη;

Απομάκρυνε τα παιδιά από τις οθόνες
Μπορεί να μοιάζει πολύ δελεαστικό για κάποιους γονείς το να επιτρέψουν στα μικρά να παρακολουθήσουν ταινίες και παιδικές σειρές, αφήνοντάς τους λίγο ελεύθερο χρόνο, αλλά η συγκεκριμένη πρακτική μπορεί να φέρει χίλια δυο ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Αντ’ αυτού, δοκίμασε να δώσεις στα παιδιά την ελευθερία να παίξουν μόνα τους στον κήπο, το μπαλκόνι ή την ταράτσα, που θα τα βοηθήσει να “ξοδέψουν” την περισσευούμενη ενέργειά τους!

“Αγκάλιασε” το… μινιμαλισμό
Το ρητό “less is more” είναι κάποιες φορές, πέρα από αναγκαίο, και λυτρωτικό! Στην περίπτωση των παιδιών θα μπορούσε πολύ εύκολα να ταιριάξει στον τομέα των παιχνιδιών! Ξεφορτωθείτε τα αχρείαστα και παλιά παιχνίδια και προσπάθησε να τους αγοράζεις λιγότερα από αυτά που σου ζητούν! Έτσι θα έχεις λιγότερο… συμμάζεμα, αλλά κυρίως θα διδάξεις και κάτι σημαντικό στα μικρά σου!

Αγάπησε τα onesies
Και κάτι που αφορά καθαρά τη μαμά και το καλοκαιρινό στυλ της! Έχοντας να αντεπεξέλθεις στις καλοκαιρινές υποχρεώσεις, που ίσως να σου πέφτουν ελαφρώς… βαριές, να κάτι που μπορείς να κάνεις για να ευκολύνεις τη ζωή σου και να μειώσεις τους χρόνους σου! Δώσε μια ευκαιρία στα one- piece ρούχα και δεν θα χρειάζεται να κάνεις συνδυασμούς και σεταρίσματα κάθε φορά που θέλεις να βγεις από το σπίτι!

And More