Καθαρά Δευτέρα: Πού να γιορτάσετε τα Κούλουμα και να πετάξεις χαρταετό με τα παιδιά

Τα ήθη και οι παραδόσεις μας λένε ότι την Καθαρά Δευτέρα, και αμέσως μετά τις εκτεταμένες… κραιπάλες των Αποκριών, ξεκινάει η περίοδος της Σαρακοστής. Η Καθαρά Δευτέρα είναι κατά κάποιο τρόπο τα… εγκαίνια αυτής της περιόδου, μιας και σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της νηστείας. Τα κρεατικά της Τσικνοπέμπτης δίνουν τη θέση τους στα καλαμαράκια και τις ταραμοσαλάτες, ενώ η ημέρα γιορτάζεται σε κάθε γωνιά της χώρας ως Κούλουμα! Μία καλή ευκαιρία να μαζευτεί όλη η οικογένεια γύρω από το τραπέζι ή το… τραπεζομάντηλο του πικ- νικ και να μοιραστεί τις νηστίσιμες γεύσεις! Μια καλή ευκαιρία να περάσεις πολύτιμο χρόνο με τα παιδιά και να χαρείτε την αργία!

Καθαρά Δευτέρα, όμως, δεν σημαίνει μόνο σαρακοστιανά φαγητά! Πέρα από τους θρησκευτικής υφής νηστίσιμους… εορτασμούς, η παράδοση «απαιτεί» και το πατροπαράδοτο πέταγμα του χαρταετού! Ένα έθιμο που κρατάει από τα βάθη της ελληνικής παράδοσης και προστάζει να βγεις στα πάρκα, τις παραλίες και τους αγρούς με τα παιδιά και να διαγωνιστείτε στο… άθλημα του χαρταετού! Οι μικροί καρναβαλιστές ίσως έχουν την τελευταία ευκαιρία να φορέσουν την αποκριάτικη στολή τους και να μαθητεύσουν δίπλα σου, ώστε να καταφέρουν να σηκώσουν τον αετό όσο πιο ψηλά μπορούν –αρκεί να βοηθήσουν λιγάκι και οι άνεμοι!

Και αν δεν ξέρεις σε ποια μέρη της Αθήνας μπορείς με ασφάλεια να βγεις με τα παιδιά για να… ξαμολήσετε το χαρταετό σας, μπορείς να δεις παρακάτω μερικές περιοχές που παραδοσιακά μαζεύουν κόσμο την Καθαρά Δευτέρα!


Σούνιο

Πάνω από τη θάλασσα και με θέα το ναό του Ποσειδώνα, η παραλίες στο Σούνιο ενδείκνυνται για το πέταγμα του χαρταετού. Οι εκτάσεις δίπλα από τις ακτές είναι ελεύθερες και μπορείτε με ασφάλεια να επιδοθείτε στο… αγώνισμα. Στα υπέρ είναι η πανέμορφη διαδρομή, αλλά και η απόσταση μέχρι να φτάσετε, που θα σας δώσει την ευκαιρία να κάνετε μια μικρή οικογενειακή εκδρομή!
Λόφος Φιλοπάππου

Ίσως ο πιο παραδοσιακός και δημοφιλής προορισμός στην Αθήνα για το πέταγμα του χαρταετού. Κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης και με την Αθήνα να απλώνεται στα πόδια σας, ο λόφος στο κέντρο της πόλης μαζεύει κάθε χρόνο κόσμο από όλη την Αθήνα, ενώ ο Δήμος διοργανώνει εκδηλώσεις και δραστηριότητες.
Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι

Η απέραντη πράσινη έκταση του άλσους στο Γαλάτσι είναι ιδανική για εξορμήσεις όλο το χρόνο, αλλά ειδικά την Καθαρά Δευτέρα «πλημυρίζει» κόσμο, χρώμα και γέλια! Επιπλέον, ο δήμος Γαλατσίου διοργανώνει κάθε χρόνο παραδοσιακά Κούλουμα.
Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», Άγιοι Ανάργυροι-Καματερό-Ίλιον

Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» με την τεράστια έκτασή του και την ιδιαίτερη χλωρίδα του αποτελεί κορυφαία επιλογή στις προτιμήσεις των κατοίκων της Αθήνας για την… εξόρμηση της Καθαράς Δευτέρας. Και εδώ υπάρχει διοργάνωση για παραδοσιακό γλέντι με μουσική και χορό.
Πάρκο στρατού, Γουδί

Ο οργανωμένος χώρος του άλλοτε Στρατοπέδου «Γουδή» είναι μια πράσινη όαση 49 στρεμμάτων, όπου πέρα από το πέταγμα του χαρταετού μπορείτε να εκμεταλλευτείτε την κατάφυτη έκτασή του για κάθε είδους δραστηριότητα με τα παιδιά!
Τατόι

Στα κτήματα του Τατοΐου που «φιλοξενούσαν» τα βασιλικά ανάκτορα, μπορείτε να οργανώσετε μια οικογενειακή εκδρομή για να κάνετε πικ νικ ανάμεσα στα εγκαταλειμμένα πολυτελή αυτοκίνητα της πρώην βασιλικής οικογένειας και να πετάξετε τον πατροπαράδοτο χαρταετό.
Πάρνηθα

Οι αλάνες στους πρόποδες της Πάρνηθας, αλλά και πιο ψηλά στο καταπράσινο βουνό είναι ιδανικές για πιο «φυσιολατρικές» εξορμήσεις με τα παιδιά! Μπορείτε να επισκεφτείτε την περιοχή από νωρίς το πρωί, να κάνετε πεζοπορία και να απολαύσετε τα νηστίσιμα καλούδια μέσα σε ένα μοναδικό τοπίο!
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το πάρκο του Κέντρου Πολιτισμού θα υποδεχτεί την Καθαρά Δευτέρα κόσμο από όλη την πόλη, τόσο για τα γιορτινά εδέσματα μετά μουσικής, όσο και για πέταγμα του χαρταετού. Μάλιστα, για όσους δεν έχουν το δικό τους χαρταετό, διοργανώνεται εργαστήρι κατασκευής για μικρούς και μεγάλους φίλους του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος!

Read More

And More